Spring naar de content
bron: ANP

Kletskoninginnen: wie gaat Sonja Barend achterna?

Moest je enkele jaren geleden nog met een lampje zoeken naar vrouwelijke presentatoren van talkshows, nu zwaaien ze er de scepter. Een alfabetisch overzicht van de jonkies en een enkele oldie die de weg voor hen plaveide.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Oswin Schneeweisz
Talkshow-vrouwen-Janine-Abbring

Janine Abbring
Maakte furore als talkshowhost in het programma Zomergasten. Ze is het voormalige liefje van Arjen Lubach en eindredactrice van het programma Zondag met Lubach. Ze wekte alom bewondering voor haar openhartige gesprek met Eberhard van der Laan en won daarvoor de Sonja Barendprijs voor het beste interview van 2017. Of ze in 2020 weer Zomergasten gaat doen is nog een vraag. Haar management weet van niets en bij de VPRO is men er nog niet uit. Een goede interviewster, maar iets te flets qua uitstraling om in de voetsporen van Jinek te treden.

Talkshow-vrouwen-sonja-barend

Sonja Barend
Als oldtimer onder de vrouwelijke presentatoren staat ze al jaren in de garage. Toch mag ze in dit overzicht niet ontbreken, want ze geldt nog altijd als de onbetwiste moeder aller vrouwelijke talkshowhosts. Generaties groeiden op met haar slotquote: “Voor straks lekker slapen en morgen gezond weer op.” Bij de VARA presenteerde zij goed bekeken praatprogramma’s als Sonja’s goed nieuws show, Sonja op maandag en Sonja op dinsdag. Ze was de eerste vrouwelijke presentator die met haar talkshows het mannenbolwerk in Hilversum flink opschudde en daarmee plaveide ze het pad voor zo ongeveer elke vrouwelijke talkshowhost die na haar kwam. Zij is, met lof, de moeder van alle kletsmadammen.

talkshow-vrouwen-Britt-Dekker

Britt Dekker
“Ik heb die talkshow nooit willen doen,” riep paardenmeisje Britt Dekker na het failliet van haar eigen talkshow Britt & Ymke stellen vragen, uitgezonden door RTL in 2012. Dat had ze ook beter niet kunnen doen, want het werd een volkomen mislukking. Maar wie dacht dat-ie daarna van dat irritante paardenmeisje af was, heeft het mis. Om de een of andere duistere reden weet elke talkshow haar tegenwoordig weer te vinden als gast aan tafel. En worden we dus om de haverklap weer opgezadeld met die Britt. Hoe ironisch, want dat is ook de titel van haar nieuwe Talpa-programma. In Opgezadeld met Britt krijgt de kijker een inkijkje in het leven met haar dressuurpaard George. En ja… dat is niet geheel toevallig het paard dat Britt ‘cadeau’ kreeg van suikeroompje John de Mol.

Talkshow-vrouwen-fidan-ekiz

Fidan Ekiz
Wordt ze het wel of wordt ze het niet? Lange tijd gonsde haar naam rond als de meest kansrijke opvolgster van Jinek, maar inmiddels heeft ze zelf een eind aan die geruchten gemaakt. Haar management heeft recent laten weten dat de programmamaakster/columniste en de NPO er op deze termijn niet uitkwamen. “Het staat als een paal boven water dat ze dit wil, durft en goed genoeg is. Maar Fidan is te eigenzinnig om zich nu te laten opjagen door een deadline,” aldus haar woordvoerder. Ekiz wil meer tijd om een ‘eigen stem en identiteit’ te ontwikkelen. Ze wil meer tijd en ruimte om dat goed te doen. “Haar moment komt nog,” aldus de woordvoerder in het AD.

Ekiz is een van de nieuwe multiculturele gezichten van de publieke omroep. Ze presenteert haar eigen multiculturele talkshow (De Nieuwe Maan), maakt documentaires en schrijft columns voor het AD. Haar afwijzing is opnieuw een tegenvaller voor de NPO, die momenteel als een razende Roeland op zoek is naar een iemand die het stokje in januari kan overnemen van Jinek. Momenteel schijnen er ook nog andere opties te circuleren voor de opvolging van Jinek en Pauw (die mogelijk ook na 1 januari stopt). Dan hebben we het over Willemijn Veenhoven (De Nieuws BV), Sinan Can (Voorbij de grenzen van Saoedi-Arabië), Maaike Timmerman en Lisette Wellens (allebei van Goedemorgen Nederland), EO-coryfee Tijs van den Brink en Jort Kelder. Ze zijn in elk geval stuk voor stuk in de weer geweest met proefafleveringen. Ook wordt nog gedacht aan andere scenario’s qua programmaformule om Jinek te vervangen. Onder meer een televisie-variant van Met het oog op morgen (NPO Radio 1). Als dat doorgaat, zullen verschillende presentatoren, afkomstig van verschillende omroepen, elkaar afwisselen. Op zich is dat nog helemaal niet zo’n slecht idee. Het voorkomt in elk geval de latente voorspelbaarheid die de talkshows van Jinek en Pauw zo ondertussen is gaan kenmerken.

Talkshow-vrouwen-sophie-hilbrand

Sophie Hilbrand
Zij presenteerde ooit, samen met Filemon Wesselink, de enige talkshow waarin werd gespoten, geslikt en geneukt: Spuiten en slikken van BNN. Maar met haar carrière wil het niet meer zo vlotten. Ze maakte nog programma’s als Sophie in de kreukels en Sophie in de mentale kreukels, maar echte kijkcijferhits werden dat nooit. Dat geldt ook voor haar laatste programma It’s a mans world, waarin ze op zoek gaat naar bestaande rolpatronen tussen mannen en vrouwen. Het programma ging onlangs van start met dramatisch slechte kijkcijfers. Slechts 167.000 mensen keken naar het zogenaamde genderexperiment van Hilbrand. Ooit was ze een jong en aanstormend talent van Bart’s News Network. Inmiddels behoort ze tot het meubilair van de publieke omroep en is de glans er wel een beetje af.

talkshow-vrouwen-eva-jinek

Eva Jinek
Het ex-liefje van Bram Moszkowicz. Raakte haar baan bij Nieuwsuur kwijt vanwege haar relatie met de in opspraak geraakte advocaat, maar korte tijd later viel ze met haar neus in de boter. Ze kreeg haar eigen talkshow: Eva Jinek op zondag. In 2015 en 2016 presenteerde ze op werkdagen een praatprogramma tijdens de zomer- en winterstop van Pauw. In 2017 werd het tijdslot van Pauw verdeeld over Pauw en Jinek. Het programma Jinek, ’s avonds op werkdagen uitgezonden, kreeg begin 2017 hoge kijkcijfers. Dit ging vooral ten koste van Humberto Tan, die op hetzelfde tijdslot bij RTL een talkshow vol babbelde. Inmiddels heeft Jinek de publieke omroep verruild voor RTL 4, waar ze vanaf januari samen met Beau van Erven Dorens een nieuwe latenight-talkshow gaat presenteren. Een combi die in elk geval goed lijkt voor een hoog grachtengordelgehalte en niet al te veel diepgang. Naar verluidt levert de overstap naar de commerciëlen Jinek minimaal één miljoen per jaar op. Naar een opvolger wordt nog gezocht.

Dzifa Kusenuh, Sophie Frankenmolen en Samya Hafsaoui
“Niet om aan te zien.” “Presentatie ver ondermaats.” De kijkersreacties zijn vooralsnog niet erg positief over de drie jonge vrouwen die Na het nieuws presenteren, een talkshow met live gasten op NPO Start. Na het nieuws is de kweekvijver voor jong presentatietalent. Dit jaar is dat een keurig cultureel correct en maatschappelijk divers triootje bestaande uit Dzifa Kusenuh, Sophie Frankenmolen en Samya Hafsaoui. Ze geven volgens BNNVARA iedere werkdag ‘verdieping en duiding bij onderwerpen uit het nieuws en de actualiteit’. Maar echt interessant om te zien is het programma (nog) niet. Dat een dergelijk programma, dat een redelijk onzichtbaar bestaan leidt, wel een mooie springplank voor jong talent kan zijn, bewees de jonge presentator Renze Klamer. Hij mocht vorig jaar experimenteren in Na het nieuws en zal nu per 1 januari 2020 Willemijn Veenhoven gaan vervangen in De Nieuws BV, dat als eerste programma in Nederland tegelijkertijd uitgezonden zal worden op radio, tv en online.

talkshow-vrouwen-margriet-van-der-linden

Margriet van der Linden
Het is geen ‘allemansvrouw’ en dat is wellicht de reden waarom haar naam nog steeds niet genoemd is als opvolgster van Jinek. Van der Linden is de ‘dwarskuif’ tussen al die keurige, vaak wat preutse kwebbeldames bij de publieke omroep. Aanvankelijk was het best even wennen, zo’n gehaaide feministe in de rol van beroepsbabbelaar bij haar talkshow M, maar gaandeweg bleek Margriet van der Linden een verademing. Ex-hoofdredacteur van Opzij, openlijk lesbisch en een rebels type. Alles aan haar is authentiek en dat is precies wat je bij veel andere beroepskwebbelaarsters mist. Haar interviewstijl is direct, recht op de man af, licht, maar niet gespeend van inhoud. Al hangt ze nog wat vaak aan het vragenlijstje. Naast een carrière als talkshowhost maakt ze ook docu’s als How to be gay en How to be a man. Tip: deze maand is Margriet van der Linden weer te zien op de late avond van NPO 1. Dan gaat ze in de talkshow M 2.0 in gesprek met gasten die het afgelopen jaar veel in het nieuws zijn geweest.

Talkshow-vrouwen-Nadia-Moussaid

Nadia Moussaid
Tv-presentator en journalist Nadia Moussaid voert dit jaar de Kleurrijke Top 100 aan in de categorie media. Volgens de jury is zij een rolmodel en staat zij voor ‘een nieuwe generatie van gekleurde vrouwen in de media’. Uit het juryrapport: “Zij is wat ons betreft het gezicht van verandering en de personificatie van talent, vrouwelijk leiderschap, intellect en verbinding. Al die jaren dat Nadia in de media werkt, maakt zij zich hard voor diversiteit, feminisme en gelijkwaardigheid.”
Moussaid verving vijf weken lang met succes Eva Jinek. Met een Marokkaanse vader en een half-Nederlandse, half-Oostenrijkse moeder voldoet ze ook geheel aan het diversiteits-plaatje. Met ingang van januari 2020 zal zij een nieuw boeken-, film- en muziekprogramma presenteren dat VPRO Boeken en Vrije geluiden bij de VPRO zal gaan vervangen. Of zou ze nu toch weer in beeld komen als opvolgster van Jinek, nu Fidan Ekiz is afgehaakt? Bij de NPO heerst een oorverdovende stilte zodra dit onderwerp aan bod komt. “Een broedende kip moet je niet storen,” aldus de persvoorlichter van de NPO.

talkshow-vrouwen-loretta-schrijver

Loretta Schrijver
RTL-coryfee. Vooral bekend als nieuwslezeres, maar presenteerde van 1990 tot nu (!) het programma Koffietijd: de eerste live uitgezonden ochtend-talkshow op de Nederlandse televisie. Schrijver (63) schijnt het na al die tijd nog steeds naar haar zin te hebben bij het programma. Wel vindt de presentatrice het jammer dat de RTL 4-ochtendshow niet altijd de eer krijgt die het programma volgens haar verdient. “Er wordt helaas weleens wat laatdunkend over gedacht,” floepte ze er onlangs uit, en in het NTR-programma Volgspot deed ze recent een oproep voor meer diversiteit bij de presentatie van het komende Songfestival. Nee, ze doelde niet op een rastakapsel, kroeshaar of chador. Schrijver: “Ik weet natuurlijk niet hoeveel presentatoren er zijn, maar het zou wel heel leuk zijn als het een aardige dwarsdoorsnede van Nederland zou zijn. Dus ook een ouder, dikker, niet zo knap iemand erbij.” Dat zullen we dan maar opvatten als een open sollicitatie.

talkshow-vrouwen-dionne-stax

Dionne Stax
Het saaiste meisje uit de klas. Blondie uit Boxmeer. Kwam in opspraak vanwege haar affaire met Humberto Tan en wil het noooooit meer over haar borsten hebben. Stax, bekend als nieuwslezer, kreeg vorig jaar haar eigen talkshowtje waarin ze mocht koken met BN’ers en het is te hopen dat dit oersaaie programma nooit meer een herhaling krijgt. Ze is het perfecte vrouwelijke equivalent van de al even perfecte schoonzoon Frits Sissing. Desondanks kreeg ze onlangs wel de wind van voren voor haar kneuterige presentatie tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala. Die vermeende kneuterigheid zou haar wel weer heel geschikt maken voor de presentatie van het komende Songfestival.

talkshow-vrouwen-maaike-timmerman

Maaike Timmerman
Wat valt daar nou over te vertellen? De presentatrice van Goedemorgen Nederland is inderdaad ook in de race als opvolgster van Jinek, maar is net bevallen van dochter Roos. Ze weet hoe ze een gesprekspartner stevig moet aanpakken, dat bewees ze al eerder met Denk-voorman Kuzu, die ze flink op haar plaats zette, maar met al die babyperikelen lijkt het niet helemaal het geschikte moment.

talkshow-vrouwen-willemijn-veenhoven

Willemijn Veenhoven
BNN-radiopresentator en DWDD-tafeldame Willemijn Veenhoven is heerlijk incorrect. Ze haat GroenLinks, rijdt in een groene tweedehands BMW, zwijmelt bij Dolly Parton en schijnt een aarsgewei te hebben met daarin de naam van haar ex-man. Onlangs stapte ze over van Radio 1 naar de televisie om daar Vroege Vogels te gaan presententeren. Ook haar naam wordt genoemd om de dans rond Jineks stoel. Zou het nu wel lukken? De vorige keer greep ze naast het DWDD-tijdslot. Toen nam ze meerder proefuitzendingen op, maar de NPO gunde de zendtijd uiteindelijk aan Margriet van der Linden.

talkshow-vrouwen-merel-westrik

Merel Westrik
Het gezicht van RTL Nieuws is weggekocht door Linda om bij de nieuwe zender van broertje John (Net5) een vrouwentalkshow te maken. Met veel bombarie werd Ladies Night aangekondigd als eerste talkshow voor vrouwen en waar gaat het dan over? Dickpics. Hoe rolbevestigend kun je zijn? Maar goed, ik behoor als man dan ook niet tot de doelgroep. Ladies Night is even stereotiep en rolbevestigend als het gemiddelde damesblaadje. Daar verandert ook de #nietinmijngleuf-sticker, die Ladies Night recent lanceerde als tegenactie op de anti-abortusfolder van platform Zorg voor Leven, weinig aan. De vrouwen haken inmiddels kennelijk ook af. De eerste uitzending, van 16 oktober, was met 458.000 kijkers het best bekeken. Inmiddels staat de teller volgens Stichting KijkOnderzoek op 333.000 en komt Ladies Night niet voor in de tophonderd van best bekeken programma’s. Sterker nog, het staat op de 161ste plaats van meest bekeken programma’s in oktober.