Spring naar de content
bron: anp

Of je wortels lust

Tessa Sparreboom snapt niets van mensen die nog steeds dwepen met Matthijs van Nieuwkerk. ‘Een unieke combinatie van gaven die samenkomen in één persoon? Normaal doen tegen je collega’s is niet één van die gaven.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tessa Sparreboom

Nederland is momenteel verdeeld in twee kampen: zij die vinden dat ‘Matthijs’ terug op tv moet en zij die vinden dat hij nooit meer in de buurt van een camera mag komen. En zoals dat vaker gaat bij twee kampen, is het weer eens redelijk voorspelbaar wie er in welk kamp zit. Mensen die zich identificeren met de gedupeerde NPO-werknemers (millennials/vrouwen/freelancers) leven mee met de gedupeerde NPO-werknemers, mensen die zich identificeren met Matthijs van Nieuwkerk (mannen, 50+) leven mee met Matthijs van Nieuwkerk. ‘Ik gun het hem en RTL dat er nooit meer iemand naar zijn programma’s kijkt,’ zegt ene Annemieke op X. Tachtiger Joop van den Ende was er als de kippen bij om te melden dat Van Nieuwkerk ‘ook een slachtoffer’ is. Tot zover het inlevingsvermogen van de mensheid.

Weet je wie een groot inlevingsvermogen had? Matthijs van Nieuwkerk. Heeft, moet ik zeggen, want hij leeft nog. Als hij dat hoofd vijfenveertig graden kantelde en aandachtig knikte, dan liepen die tafelgasten helemaal leeg, of het nou over kwantummechanica of hervonden herinneringen ging. Het voelt allemaal zo kort geleden. Als Matthijs zin had om naar Charles Aznavour te luisteren, dan luisterden er één miljoen mensen naar Charles Aznavour. Door Matthijs hebben we de hele familie Chabot leren kennen. Dan was Özcan Akyol weer tafelheer, dan weer Marc-Marie Huijbregts en dan weer Özcan Akyol. Matthijs kon zijn bewondering altijd zo goed uiten, door zinnetjes als ‘geweldig, man’, ‘fantastisch, man’ of ‘ongekend, man’. Hij een of ander kutboek in de lucht houden, wij dat kutboek allemaal kopen.

Misschien is dat wel het ergste aan dit hele NPO-debacle: dat we nu, vier gelukzalige jaren na de laatste uitzending van De Wereld Draait Door, weer voortdurend moeten horen wat een geniale presentator Van Nieuwkerk toch was (is). ‘Van Nieuwkerk is een tamelijk uniek talent. […] Hij combineert gaven die niet vaak in één persoon samenkomen,’ las ik in de column van Jan Kuitenbrouwer. Normaal doen tegen je collega’s is niet één van die gaven. ‘Matthijs is een tovenaar, die het alledaagse voor een miljoenenpubliek wist te verheffen tot televisiekunst,’ schreef Ton F. Van Dijk. ‘Maar: hij blijkt nu ook een groot kind, dat niet beschikt over de basisvaardigheden om z’n woede te beteugelen.’ Een grappige zin, want Van Nieuwkerk is geen kind, maar een volwassen man. Matthijs van Nieuwkerk is, jammer maar helaas, volledig toerekeningsvatbaar.

Mensen die zich identificeren met de gedupeerde NPO-werknemers (millennials/vrouwen/freelancers) leven mee met de gedupeerde NPO-werknemers, mensen die zich identificeren met Matthijs van Nieuwkerk (mannen, 50+) leven mee met Matthijs van Nieuwkerk.

De meest absurde pagina uit het rapport van de Commissie-Van Rijn is pagina 11, waarop de met de (oud-)NPO-werknemers besproken gedragingen zonder interpunctie staan opgesomd. ‘Schreeuwden alsof de oorlog was uitgebroken niet meer voor rede vatbaar reputatie als ontvlambaar publiekelijke woede uitbarstingen vernederingen en agressies iemand ervan langs geven gooien met papieren gooien met stoelen op tafel smijten van telefoons […] werk van medewerkers voor hun neus in de prullenbak gooien bij de keel grijpen van collega’s over de tafel trekken tegen de muur drukken neus aan neus staan met collega’s […] je broek zit heel leuk strak wil je mijn wortel zien heb je weleens geneukt’. Rustig maar, ik zal het erbij zeggen: we weten niet wat Van Nieuwkerks aandeel hierin is. En waarschijnlijk zullen we het ook nooit precies weten. 

Wat moeten we er verder nog over zeggen? De wereld draait door! Binnenkort begint Matthijs bij RTL, dat momenteel de mogelijkheden onderzoekt voor ‘een dagelijks tv-programma rond de Olympische Spelen’. Twee grote passies van Matthijs zullen samenkomen: dwepen en Parijs. Hartstikke mooi. Of het om hetzelfde programma gaat is niet duidelijk, maar momenteel heeft Medialane een vacature online staan voor mensen die als redacteur aan de slag willen ‘voor nieuw programma Matthijs van Nieuwkerk’. Wat is het toch heerlijk als zakelijke teksten zich volledig onttrekken aan elke vorm van realiteitszin. ‘We zijn op zoek naar talentvolle makers die in een gedreven en enthousiast team willen meewerken aan deze productie. Wij zoeken momenteel nog redactionele versterking. Heb jij affiniteit en ervaring met studio programma’s? Ben je nauwkeurig, creatief en weet je van aanpakken? Dan zien we graag jouw reactie tegemoet!’ Vertaling: of je wortels lust.

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €5 per maand.