Spring naar de content
bron: anp

De stelling: ‘Het publieke omroepbestel is verouderd en moet op de schop’

Door Wilders’ verkiezingswinst maakt mediaminnend Nederland zich serieuze zorgen over het voortbestaan van de NPO. De PVV laat de markt liever bepalen wat het volk te zien krijgt. Het is de vraag hoe realistisch deze wens is. Relevanter is de discussie omtrent het omroepbestel in zijn huidige vorm. Is dit niet aan een grondige herziening toe?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Pieter Jansen

Ja

Stefan de Vries, journalist voor o.a. BNR Nieuwsradio, Euronews en Les Echos

Waarom bent u het eens met deze stelling?

“Het bestel is ontsproten aan de verzuiling. Die ligt achter ons, maar inmiddels faciliteren omroepen een nieuw soort polarisatie – zeker spelers als Omroep Zwart en Ongehoord Nederland. Gemaakte programma’s zijn daarbij verworden tot een eenheidsworst. Zonder het logootje boven in de hoek is nauwelijks te raden door welke omroep een programma is gemaakt. Ook kent Hilversum een enorm dikke managementlaag die bakken met geld kost. Beslissingen gaan over veel schijven, er is weinig samenwerking, geen echte concurrentie en de beperkte middelen worden onvoldoende geïnvesteerd in waar het voor bedoeld is: mooie content.”

Commercie speelt een te grote rol, zo vindt u.

“Kijkcijfers zijn onterecht te belangrijk. Dergelijke focus leidt tot het produceren van veel bagger die eerder thuishoort op commerciële zenders. In plaats van kijkcijfers die regeren, moet een publieke omroep werken vanuit een visie.”

U pleit voor een Alternatieve Publieke Omroep. Leg uit?

“Schaf de NPO niet af, maar laat een alternatieve publiek gefinancierde omroep ermee concurreren. Dit gebeurt ook in landen als Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk en resulteert in verschillende zenders met uiteenlopende programmeringen. Door concurrentie ontstaan betere programma’s. Ons bestel zorgde daar tijdens de verzuiling misschien voor; nu denkt de NPO vooral in hokjes en zijn managers bezig met het verdedigen van hun eigen territorium.”

Nee

Yoeri Albrecht, directeur van cultureel centrum De Balie en lid van het recent opgeheven Adviescollege Publieke Omroep

Waarom bent u het oneens met deze stelling?

“Publiek gefinancierde nieuwsvoorziening is een must-have voor een goed functionerende democratie. Een publieke omroep moet gratis en breed gedragen, dus pluriform zijn. Dergelijke veelzijdigheid wordt goed gewaarborgd in ons bestel, dat fundamenteel open is, met meerdere omroepen met een eigen kleur. Deze situatie is beter dan die van bijvoorbeeld de BBC – de Britse publieke omroep die centraal wordt geleid en meer one-size-fits-all-programma’s produceert. Daar komt nog bij dat onze omroepen verankerd zijn in grote aantallen leden.”

Waar ziet u ruimte voor verbetering?

“Meer afstand van de staatssecretaris is wenselijk, dus roep een onafhankelijke autoriteit in het leven. Verder een ruimhartigere en stabielere beloning; niet bij elke bezuinigingsronde de kaasschaaf erover, zodat je hoge kwaliteit garandeert en langjarig kunt programmeren. Daarmee bouw je vast publiek op. Ook moet er meer ruimte komen om vrij te opereren op internet, want dat is nu effectief verboden.”

Sinds de verkiezingswinst van de PVV bestaat in Hilversum angst over mogelijke afschaffing van de NPO. Is deze reëel?

“Je moet uitspraken van politici altijd serieus nemen. Laat je mediaproductie echter aan de markt over, dan zul je een grotere groep kiezers niet bedienen. Dat maakt de huidige pluriformiteit zo belangrijk. En deze moet ver kunnen gaan, al dienen omroepen zich wel te houden aan journalistieke standaarden rondom waarheidsvinding.” 

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €5 per maand.