Spring naar de content
bron: koos breukel

Veel grappen, weinig lachen

Recensie. Dries Muus bespreekt En een nacht van Elisabeth Steinz.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dries Muus

Isabelle werkt bij de Aldi. Als radionieuwslezer. Ja, dat kan. Haar werkgever – een persbureau – heeft het businessmodel van de Aldi ‘vrijwel volledig gekopieerd.’ Dus noemt ze haar werk ook consequent de Aldi. Een goede vriendin heet ‘de Depressieve Romantica’, en Isabelle blijft haar belangrijkste internetliefde de hele roman lang bij zijn nickname noemen: DickyDick.

Misschien werken running gags alleen als de gags op zichzelf ook al min of meer geslaagd zijn. Elisabeth Steinz (1980) lijkt te denken dat een flauwe grap vanzelf leuk wordt, als je ’m maar vaak genoeg herhaalt.

Het is meer ondanks dan dankzij alle geestigheden, of de pogingen daartoe, dat En een nacht een redelijk overtuigend debuut is.

Het begint met een val van de trap. Isabelle’s vader. Schedelbasisfractuur. Na een paar maanden ontwaakt de liefdevolle vader en echtgenoot uit zijn coma als een licht ontvlambare, verwarde oude man. Isabelle zorgt voor hem, maakt impulsieve reizen (een echte en een ingebeelde), en gaat dwangmatig vreemd. Dat deed ze ook al zonder de stress en de pijn van een aftakelende ouder. “Ik heb het niet zo op principes,” zegt ze nuchter. Dat is jammer. Haar vreemdgaan was pijnlijker geweest, aangrijpender, als ze wél principes had gehad. En daar tóch tegenin ging.

De plot is nogal druk. Overvol, af en toe. Veel schakelen, snel heen en weer zappen tussen de verhaallijnen. Die niet allemaal even geloofwaardig of interessant zijn. Het zijspoor over achtergelaten kerstpakketten, en de wel erg lang volgehouden denkbeeldige reis met de Transsiberië Express – ze voelen meer als opvulling dan als verdieping. En ze hebben iets gezochts.

In de band tussen Isabelle en haar vader, en de reis van Isabelle en DickyDick, lijkt de schrijfster zich beter thuis te voelen. Tot vlak voor het einde dan. De vermakelijke, soms spannende roadtrip ontaardt in wat Isabelle zelf omschrijft als ‘een compleet absurde situatie.’ Dat is wel erg veel eer. Het is een tamelijk ongeïnspireerde combinatie van softdrugs en softporno.

Steinz is op haar best in de minder bedachte stukken – de ogenschijnlijk minder bedachte stukken. Over de expliciete seks, de maffe bijpersonages, de bijna-krankzinnige fantasieën, haal je je schouders op.

Elisabeth Steinz

En een nacht

De Bezige Bij

€17,90

***