Spring naar de content
bron: anp

Het valt niet mee te kiezen uit 37 politieke partijen

Max Pam weet nog niet wat hij gaat stemmen, dus zet hij de voors en tegens van alle 37 partijen die op 17 maart mee gaan doen aan de Tweede Kamerverkiezingen op een rij.

Gepubliceerd op: door Max Pam

Maar liefst 37 politieke partijen doen op 17 maart mee aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Daar moet er toch wel eentje bij zitten waarop je zou willen stemmen. Tijd voor een inventarisatie. We beginnen onderaan de lijst, zie ook de Kiesraad:

37. Partij voor de Republiek

Ook ik ben voor een republiek. Het moet maar eens afgelopen zijn met de monarchie. Dit is niet alleen de partij van mijn collega René Zwaap, maar vooral ook van mijn doorrookte en doorsnuifde bloedbroeder Arthur van Amerongen, die als lijstduwer optreedt. Oordeel: volmondig ja, wat nog niet betekent dat ik op ze ga stemmen.

36. Groenen

Ooit de partij van Roel van Duijn. Heeft nooit een zetel behaald, want Roel kon het niet allemaal in zijn eentje. Oordeel: nee.

35. Modern Nederland      

“Directe zeggenschap, actie en reactie”. Ze willen graag online-stemmen bij elke wet, ongeveer zoals Jan Dijkgraaf met die stemkastjes. Dat werd uiteraard niks – zijn schuurtje staat nog vol met die dingen – en zo zal ook deze digitale partij weer op niks uitlopen. Oordeel: nee.

34. Wij zijn Nederland

Partij voor de gewone man. “We zijn een partij met kritische burgers die trots zijn op onze identiteit en tradities”, aldus lijsttrekker Erwin Versteeg uit Enschede. Identiteit en tradities, dus tweemaal lulkoek. Laat die vent eerst eens The Invention of Tradition lezen van Eric Hobsbawm en Terence Ranger. Oordeel: nee.

33. Vrij en Sociaal Nederland

Klinkt allemaal reuze fijn, want wil er nou geen vrij en sociaal land? Zoals wij ook allemaal hogere lonen en lagere prijzen willen. Maar als je goed op de lijst kijkt, kom je al gauw Willem Engel tegen. Oordeel: een hardgrondig nee.

32. De Feestpartij

De partij van die vreselijke bal, die totaal humorloze Johan Vlemmix. Humor, die niet om te lachen is. Een braakmiddel dat je dwingt te emigreren. Oordeel: nee!

31. Partij van de Eenheid

Ik ben tegen eenheid en juist voor een zo groot mogelijke verscheidenheid. Daarbij heeft de partij een islamitische grondslag, maar wil zij zichzelf geen moslimpartij noemen. Eenheidshalalworst, als je het mij vraagt. Oordeel: nee

30. Blanco Lijst

Een samenraapsel van onzinpartijen met namen als Revolutionaire Partij Nederland of De partij van de Waarheid. Blanco zal de Partij van Nul Zetels worden. Oordeel: nee.

29. Ubuntu Connected Front

Een soort Black Lives Matters met “een filosofie die waarde toekent aan het Individu als onderdeel van het collectief”. En: “Ik Ben Omdat Wij zijn”. Tsja. Ubuntu is genoemd naar de Nguni-filosofie, zoek maar op. Oordeel: niet voor mij.

28. Trots op Nederland

Bestaat dat nog? Was dat niet Rita Verdonk van “niet links, niet rechts, maar recht door zee!”. Toen ze dat zei, liep ze op krukken. De slogan liep uit op nul zetels en ik zie geen herstart. Oordeel: nee.

27. Jezus Leeft!

Jezus leeft helemaal niet. Jezus is zo dood als een pier. Misschien heeft hij zelfs nooit bestaan. Oordeel: nee.

26. Oprecht

Een winderige partij. Lijsttrekkers Jan Nieboer gaat de echte windmolens te lijf. Hij zal dat gevecht niet gaan winnen. Oordeel: nee.

25. Lijst Henk Krol

Oordeel: nee.

24. NL Beter

De partij van psychiater Esther van Fenema. Ze heeft wel eens iets te maken gehad met Café Weltschmerz, wat niet in haar voordeel spreekt. Krijgt niettemin het voordeel van de twijfel. Oordeel: ik gok op nul zetels, maar ze mag blijven.

23. BBB                                                                                                     

BoerBurgerBeweging. De boertjes van buuten die met hun tractoren de steden onveilig kwamen maken. Ze afficheren zich nu als de kampioenen van het platteland. Oordeel: als stedeling zeg ik nee.

22. Splinter

De schat van een Femke Merel van Kooten is een eigen partij begonnen. Als man zeg ik ja, als mens zeg ik nee. Als kiezer zeg ik: stem nooit op een splinter, weggegooid geld. Oordeel: nee.

21. Jong

Zelf ben ik geen jongere en ik heb een hekel aan oudere kwezels die dwepen met de jeugd. Oordeel: nee.

20. Libertaire Partij

Een sympathiek partijtje dat nooit tot enige wasdom is gekomen, maar wel stug volhoudt. De achterliggende filosofie is die van John Stuart Mill. Oordeel: helaas nee.

19. Piratenpartij

Domme naam voor een politiek streven, waar wel iets sympathieks in zit. Oordeel: nee.

18. Nida

Een islamitische partij. Ik heb een hekel aan alle partijen op confessionele grondslag, dus ook aan deze partij. Nida werkt bovendien de integratie van moslims tegen, ook al beweren zij zelf van niet. Oordeel: nee.

17. Volt

Volt is een pro-Europese partij. “Keert zich tegen pessimisme en populisme”. De leus ‘positieve politiek’ staat me alleen tegen. Dat is net zoiets als positieve energie of een krant met alleen goed nieuws. Oordeel: voor keurige jongeren, die parlementje willen spelen.

16. Code Oranje

Ha, de partij van mijn advocaat Peter Plasman! Daar heb ik geen oordeel over, ik kijk wel uit.

15. Ja21

Huh…waarom is Ja21 niet lijst21? Mijn oordeel is ambivalent: Joost Eerdmans nee; Annabel Nanninga ja. Helaas wint de lijsttrekker.

14. Bij1

Sylvana Simons. Een echte verschijning, ik kan het niet anders zeggen, erg kleurrijk ook, maar sinds zij de wiskunde wilde de-kolonialiseren, heb ik wat moeite met haar. Oordeel: nee

13. Forum voor Democratie

Zelden een lijsttrekker gezien, die zijn partij in zo’n korte tijd naar de klote wist te helpen. Als hij een goede antisemiet op zijn lijst wil zetten, zou hij aan Abdelkader Benali kunnen denken. Oordeel: nee.

12. Denk

Daar denk ik werkelijk niet over. Oordeel: nee.

11. Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP)

Een vrome partij van stiekeme vreemdgangers. Jammer dat men het in Nederland niet kies vindt om daarover te schrijven. Uiteraard willen deze kat-in-het-donker-knijpers porno en prostitutie strafbaar stellen. Oordeel: bah.

10. 50Plus

Een gehalveerd partijtje, dat zonder Krol misschien toekomst heeft. Oordeel: nee.

9. Partij voor de Dieren

Weet zich als sympathieke partij te handhaven en steeds een zeteltje te winnen, zodat het politieke landschap nog meer versnipperd raakt. Oordeel: voor wie een zekere afkeer kan overwinnen.

8. ChristenUnie

Ik word altijd zo wee van Gert-Jan Segers. Zo gristelijk, iemand die – zoals Wim Kan zei – ‘altijd het goeie’ wil. Een soort brave slijmerigheid, maar voor een land misschien niet zo slecht. Oordeel: nee.

7. Partij van de Arbeid (PvdA)

Als sociaaldemocraat zou ik graag op deze partij stemmen, maar het lukt steeds minder. Het ging even goed onder Lodewijk Asscher: 19 zetels in de peilingen. Was evenwel maar voor heel even. Ploumen is als een kind zo blij als zij van 11 zetels 12 weet te maken. Oordeel: er moet eerst nog heel wat water door de oceaan gaan.

6. SP

De partij waarmee de verbrokkeling van links is begonnen. Eigenlijk willen ze nu een soort PvdA worden, de partij die ze altijd hebben verketterd. Oordeel: niet op stemmen.

5. GroenLinks

Jesse Klaver wilde vier jaar geleden niet meeregeren, want hij verwachtte nog groter te zullen worden. Resultaat: -5 zetels. Getuigt van weinig politiek inzicht. Geen vermogen om een momentum te herkennen. Oordeel: nee.

4. D66

Deze partij heeft het bij mij verbruid en mijn vertrouwen nog niet teruggewonnen. Een lijsttrekker met 10 zetels in de peilingen, die zegt dat ze premier wil worden en op zoek gaat naar nieuw leiderschap, is niet helemaal goed bij haar hoofd. Oordeel: voorlopig nee.

3. CDA

Brekebeen Hugo de Jonge moest gauw plaats maken voor Wopke Hoekstra, maar ik ben dat niet vergeten. Confessionele partijen zijn per definitie onbetrouwbaar, ook al beweren zij het tegenovergesteld. Oordeel: nee.

2. PVV

Oordeel: nee.

1. VVD

Dankzij Rutte blijft de VVD maar op kop staan in de peilingen. Het zou na al die jaren beter zijn als hij stopte, maar het ziet er naar uit dat er geen geschikte opvolger is – noch bij zijn eigen VVD, noch bij de andere partijen. Eigenlijk is dat een schokkende conclusie. Oordeel: nee, maar wat dan?

Dat waren alle 37 partijen en dan heb ik het niet over de achtergeblevenen, zoals Nuchter Nederland, Partij voor de Kinderbelangen, Evert!, Samen sterk, Politieke Partij Nexus, INL, Volksbesluit, Blije Burgers, Kindpartij, Het Zetel Genootschap, Partij Zonder Naam, enzovoort, enzovoort.

Heel veel om te kiezen en tegelijk erg weinig om te kiezen. Veel partijen en ook heel veel gekken, dat is democratie. Ik ben er voorlopig nog niet uit.