Spring naar de content
bron: anp

Wilders de premier, Nederland de risée

Nooit heeft Wilders in zijn politieke carrière over zijn eigen schaduw heen gesprongen, maar hij verwacht nu van anderen dat zij dat wel zullen doen, schrijft Max Pam. ‘Ik vrees dat hem dat nog eens dun door de broek gaat lopen in de komende formatie.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Max Pam

De Russische staatstelevisie was er als de kippen bij om de verkiezingsoverwinning van Geert Wilders te vieren. Het werd onomwonden gezegd: stond Mark Rutte nog pal achter Zelensky, bij Wilders gaat de steun aan Oekraïne terug naar nul – zo staat het ook in het partijprogramma van de PVV. Met als logische consequentie dat de Oekraïense vluchtelingen Nederland uit moeten. Alle reden voor de Russen om zich in de handen te wrijven. De zege van Wilders laat zien dat ook Nederland bereid is een pro-Poetinkoers te varen. In die geest denkt de Russische staatstelevisie en de Hongaarse premier Orban, die als eerste zijn gelukwensen naar Wilders stuurde, zal er niet veel anders over denken. 

De opgetogen reactie van de Russen komt niet zo maar uit de hemel vallen. Op 4 mei van dit jaar kwam Wilders als een van de weinige leden niet opdagen, toen Zelensky in Den Haag het parlement bezocht om te vragen naar meer militaire steun. In HP/De Tijd schreef ik onder de kop ‘De o zo sympathieke vrienden van Geert Wilders’ over het hoe en het waarom. 

Eerder, tijdens een bezoek in 2018 aan de Doema (het Russische parlement) liet Wilders zich omringen door allerlei macabere figuren, tot wie ik ook Anatoli Karpov reken, de oud-wereldkampioen schaken, die als Doema-lid de oorlog tegen Oekraïne heeft gesteund. Maar Geert was ook nog goede maatjes met Leonid Eduardovitsj Slutsky, een vertrouweling van Poetin, tevens een beschuldigd vrouwenverkrachter, iemand die in een dikke Maybach rondrijdt en rustig de 825 verkeersovertredingen die hij met die auto maakte in de prullenbak kan gooien. 

Zo gaat het nu eenmaal in het corrupte Rusland.

Het is geen cliché dat Oekraïne ook vecht voor de rest van Europa. Rutte heeft ongetwijfeld veel verkeerd gedaan, maar voor zijn optreden in de zaak MH-17 kan hij slechts geprezen worden. Het is daarom extra cynisch dat hij eventueel als premier opgevolgd kan worden door iemand die eigenlijk aan de Russische kant staat. 

De PVV mag zich de Partij van de Vrijheid noemen, maar in Oekraïne staat zij aan de verkeerde kant van de geschiedenis.

In Oekraïne wordt ook voor onze vrijheid gevochten. Het kost misschien moeite dat over het voetlicht te brengen, maar het is ontegenzeggelijk waar. De PVV mag zich de Partij van de Vrijheid noemen, maar in Oekraïne staat zij aan de verkeerde kant van de geschiedenis. Het klinkt misschien flauw, maar dat is het niet: zodra het over Oost-Europa gaat, is Wilders de baas van de Partij van de Onvrijheid. 

Niet eens enig lid.

Gezegd moet worden dat de Nederlandse journalistiek hier ernstig heeft gefaald en dat geldt zeker ook voor de Nederlandse televisie. De buitenlandse politiek is in de debatten nauwelijks aan de orde gekomen. Men heeft zich mee laten slepen door Wilders’ grote thema: migratie, migratie, migratie. Eigenlijk ging het nauwelijks over iets anders. Dat aan migratie iets gedaan moet worden, kan niet worden ontkend. Het is vrijwel onmogelijk elk jaar honderdduizenden op te vangen – hoe jammer misschien ook – wat niet wegneemt dat het thema van de migratie uiteindelijk is opgeblazen tot ongekende proporties. Met alle electorale gevolgen van dien.

Wilders de premier, Nederland de risée.

Zo zal in het buitenland naar ons worden gekeken. Naar moslimlanden zou een premier Wilders sowieso niet kunnen reizen. Staatshoofden uit moslimlanden zullen wel uitkijken hier naar toe te komen. Trump kon nog zeggen: ‘America first’, want America is een machtig land, dat de wereld nog enigszins zijn wil kan opleggen. Maar ‘de Nederlander op 1’, of ‘Nederland teruggeven aan de Nederlanders’, zijn bespottelijke mantra’s in een land dat volkomen afhankelijk is van de internationale handel.

De Nexit die Wilders wil, is ook zoiets. Terug naar files voor de slagbomen, naar de gulden en de wisselkantoren! Ik zou zeggen: PVV-stemmer onder de Nederlandse vakantiegangers, onderga dat eens een jaar of twee. Daarna wil ik graag uw ervaringen horen. ‘Nederland de Europese Unie uit’ is een notie die geheel ingaat tegen de Nederlandse belangen, nog afgezien van de juridische problemen die opdoemen wanneer ons land allerlei verdragen wil opzeggen. Alleen krankzinnigen pleiten voor een breuk met Brussel. Het enthousiasme over de Brexit is zelfs in de meeste rechtse kringen weggeëbd. 

De verschillen tussen de PVV en de mogelijke coalitiepartners is enorm: migratie, Koran, Nexit, de oorlog in Oekraïne en dan zijn er ongetwijfeld nog andere twistpunten. De bouw van een apart gesticht voor Dion Graus, om maar iets te noemen. 

Ik vrees dat hem dat nog eens dun door de broek gaat lopen in de komende formatie. Met 37 zetels in de Tweede Kamer lijkt Wilders machtiger en krachtiger dan ooit, in werkelijkheid is hij zwak en kwetsbaar.

Nooit heeft Wilders in zijn politieke carrière over zijn eigen schaduw heen gesprongen, maar hij verwacht nu van anderen dat zij dat wel zullen doen. Ik vrees dat hem dat nog eens dun door de broek gaat lopen in de komende formatie. Met 37 zetels in de Tweede Kamer lijkt Wilders machtiger en krachtiger dan ooit, in werkelijkheid is hij zwak en kwetsbaar. Hij moet het initiatief nemen en dat heeft nog nooit gedaan. Eigenlijk heeft hij nooit iets anders gedaan dan anderen afzeiken, soms bijna briljant, maar nooit constructief, met de kopvoddentaks als misselijk maken dieptepunt.  

En nu moet hij eigen programmapunten gaan weggeven om überhaupt een kans te maken op het premierschap. Ze gaan hem flink kraken, zoals hijzelf in het verleden anderen gekraakt heeft. De VVD voorop. Dilan Yeşilgöz heeft al aangekondigd dat haar partij geen samenwerkingsverband aangaat met de PVV, maar dat zij eventueel wel een coalitie, aangevoerd door Wilders, wil gedogen.

Hahaha! 

Dat is bijzonder grappig. Een koekje van eigen deeg, want wie herinnert zich niet 2010, toen het kabinet Rutte I werd gevormd door VVD en CDA, met gedoogsteun van Wilders. Een lang leven (anderhalf jaar) was die regering niet beschoren. De trauma’s waren nog rond. Het CDA is er nooit helemaal overheen gekomen en ook bij de VVD wordt het als een donkere schaduw herdacht, waarover je niet zo makkelijk heen kunt stappen. 

Dion Graus als minister van innovatie? Dat wordt besturen vanuit het gekkenhuis!

De VVD gaat nu rustig achterover leunen, benieuwd hoe Wilders met zijn hoofd op de muur gaat beuken. Bij NSC zal het niet veel anders zijn. Omzigt heeft veel ideeën van Wilders ‘onrechtstatelijk’ genoemd. Het zal niet genoeg zijn die ideeën – sluiten van moskeeën, verbod op het dragen van een hoofddoek en meer van dat soort flauwe kul – ‘even in de ijskast te parkeren’. Wilders moet met de billen bloot, er voorgoed afstand van nemen, want anders – zo vermoed ik – begint Omtzigt er niet eens aan. Een nieuwe bestuurscultuur van de grond trekken met de PVV, het lijkt mij sowieso een bijna onmogelijke opgave. 

Dion Graus als minister van innovatie? Dat wordt besturen vanuit het gekkenhuis!

Overigens schijnt Omtzigt ook al van minderheidskabinetten te houden, dus kan het zo maar zijn dat Wilders in het meest extreme geval alleen zal moeten regeren met de PVV en de BBB. Dat zou dan een regering worden, waarvan de kiezers zo’n beetje het laagste opleidingsniveau hebben uit de vaderlandse geschiedenis, zie tabel NOS. Het wordt in dat geval nog een hele hijs om geschikte ministers te vinden. 

Afbeelding met tekst, schermopname, Lettertype, nummer

Automatisch gegenereerde beschrijving

Wilders, onze nieuwe premier. 

Ik moet nog zien of dat gaat lukken. Ze zullen hem in elk geval flink laten lijden. Het is nu eenmaal politiek, dus je hoeft geen meelij met hem te hebben. Dat het lang gaat duren, is wel zeker. Wees niet verbaasd als een kabinet-Wilders I na een paar maanden sneuvelt en er nieuwe verkiezingen komen. Wees ook niet verbaasd als Wilders na een jaartje palaveren zijn opdracht terug moet geven en ineens een coalitie van PvdA/GL, VVD, NSC en D66 tot de mogelijkheden behoort. Dat dan ook weer valt, zodat we ook in dat geval weer nieuwe verkiezingen krijgen.

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €5 per maand.