Spring naar de content

Pas verschenen: Whitehead, Mak c.s. en Van Dis

Thomas van den Bergh over Misdaadmanifest van Colson Whitehead, Amsterdam in bijna 80 boeken van Geert Mak, René van Stipriaan, Marita Mathijsen, Guus Luijters en Emile Brugman en Naar zachtheid en een warm omhelzen van Adriaan van Dis.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thomas van den Bergh

Verval

De Amerikaanse schrijver Colson Whitehead (bekend van De ondergrondse spoorweg) kon nog geen afscheid nemen van zijn hoofdpersonages na voltooiing van zijn vorige roman Harlem Shuffle en heeft nu een vervolg geschreven. Hoofdpersoon Ray Carney is een soort Walter White avant la lettre die ondanks zichzelf in misdaadkringen verzeild is geraakt, omdat zijn meubelzaak als dekmantel fungeert voor het verhandelen van gestolen waar.

Dit tweede deel speelt in de jaren zeventig, tegen een decor van New York in verval. Misdaad en corruptie vieren hoogtij. Toch is Carney vastbesloten ditmaal op het rechte pad te blijven. Maar als zijn dochter desperaat op zoek is naar kaartjes voor een concert van de Jackson 5, besluit hij contact op te nemen met een agent annex fixer bij de politie. Dat zet een keten van gebeurtenissen in gang die door Whitehead met een verrukkelijke combinatie van hardboiled actie en psychologische diepgang wordt beschreven.

Colson Whitehead

Misdaadmanifest

Atlas Contact

€24,99

Mozaïek

Hoe is onze hoofdstad in de letteren terechtgekomen? Dat is misschien geen nieuwe vraag, maar de veelzijdige wijze waarop in dit kloeke boek de belezen auteurs Geert Mak, René van Stipriaan, Marita Mathijsen, Guus Luijters en Emile Brugman een antwoord pogen te formuleren is dat wel. Zij grijpen niet alleen naar voor de hand liggende titels als Theo Thijssens Kees de Jongen en Joost Zwagermans Gimmick!, maar ook naar minder bekende boeken als Jacob Bicker Raye’s Het merckwaerdigsten myn bekent dat er is voorgevallen binnen de stadt Amsterdam en Meyer Sluysers Er groeit gras in de Weesperstraat. De beschreven werken worden steeds in hun tijd geplaatst en gekoppeld aan concrete plekken in de stad.

De bijdragen zijn nogal wisselend van vorm – waar Mathijsen en Van Stipriaan degelijke mini-essays afleveren, maakt Luijters er meer impressionistische columns van –, tezamen vormen ze toch een mooi mozaïek van een stad die weliswaar door de eeuwen heen ingrijpend is veranderd, maar die altijd de pennen in beweging heeft gebracht.

Geert Mak, René van Stipriaan, Marita Mathijsen, Guus Luijters en Emile Brugman 

Amsterdam in bijna 80 boeken

Atlas Contact

€34,99

Eerbetoon

Zijn familiegeschiedenis blijft een onuitputtelijke bron voor Adriaan van Dis. In zijn nieuwste roman vertelt hij over de zomer waarin hij als negenjarige bij zijn grootouders komt aansterken, op de vlucht voor de agressieve wanen van zijn vader. Het gevoelige knaapje met een levendige fantasie gaat op ontdekkingstocht en stuit op geheime oorlogsgeschiedenissen van zijn strenge grootvader en lieve ‘Ommie’ (zijn ‘stief-grootmama’). 

Dit boek is in de eerste plaats een eerbetoon aan deze moedige vrouw, die onder de plak zat bij haar echtgenoot maar zich ontfermde over een hele trits verschoppelingen. Zoals Melita, de Italiaanse die haar gehandicapte zoon Gabriele moet afstaan, of Max, een Indonesische marxist voor wie Van Dis prompt verliefde gevoelens ontwikkelt. Hun verhalen worden afgewisseld met vetgedrukte passages waarin we de schrijver zelf volgen op zijn dagelijkse tochtjes naar een Amsterdams park. Die pogingen het verhaal te koppelen aan de actualiteit blijven wat aan de oppervlakte steken, waar het portret van de jeugdige Adriaan met zijn reddingsfantasieën meer overtuigt.

Adriaan van Dis

Naar zachtheid en een warm omhelzen

Augustus

€22,99