Spring naar de content
bron: anp

Oeteldonk: weer een piek, allemaal ziek. Alaaf!

De mens leert van zijn fouten, zegt men, maar niet in Noord-Brabant. “Ik stel voor om Noord-Brabant onder curatele te plaatsen. Dat betekent dat burgemeesters aldaar geen toestemming meer kunnen geven voor bijeenkomsten met een hoog risicogehalte”, schrijft Max Pam.

Gepubliceerd op: door Max Pam

In Alkmaar begon de victorie. In ’s Hertogenbosch, de hoofdstad van Noord-Brabant, zal de victorie ongetwijfeld eindigen met de nederlaag. 

De mens leert van zijn fouten, zegt men, maar niet in Noord-Brabant. Weet u nog waar en wanneer in Nederland de eerste coronabesmetting opdook? Dat was op 26 februari 2020 in Loon op Zand (Noord-Brabant), waar bij een 56-jarige man de aanwezigheid van het virus werd vastgesteld. Het was een regelrechte overval. Het gebeurde voordat iemand in de gaten had wat er aan de hand was. In Tilburg, Breda en elders in Noord-Brabant stroomden de ziekenhuizen vol met coronapatiënten. Dit was geen epidemie meer, maar een pandemie. Een nieuw woord. 

Niettemin ging het carnaval gewoon door, de eerste coronagolf was een feit. 

Mensen stierven bij bosjes. Hun begrafenissen waren kaal en noodgedwongen slecht bezocht. De eerste lockdown viel als een dekzeil over ons land. Er werd beneden de Moerdijk nog wel even gemopperd, maar zelfs in Noord-Brabant werd het carnaval 2021 afgelast. De lockdown bleek een ongekend succes. De besmettingscijfers daalden eindelijk, de sterftecijfers ook. Nog even volhouden, en wij zouden er vanaf zijn!

Maar niets is moeilijker dan volhouden, zeker in Nederland, en al helemaal in Noord-Brabant. De ondernemers begonnen te klagen, de horeca kon niet wachten met het openen van de bars en dancings. Organisatoren van festivals lieten zich horen en citeerden graag psychologen, psychiaters en sociologen, die in alle media verklaarden dat de jongeren zwaar te lijden hebben door de afwezigheid van feesten. Geen sociaal contact meer, niet meer kunnen drinken, rondhangen en neuken, dat zou onherstelbare sporen nalaten op de fragiele ziel van de adolescent. 

De gedachte dat je al de tijd dat je thuis zat ook een boek zou kunnen lezen,  kwam eenvoudig in de maatschappij niet op

Nederland werd een groot meldpunt voor slachtofferschap. De gedachte dat je al de tijd dat je thuis zat ook een boek zou kunnen lezen, kwam eenvoudig in de maatschappij niet op. Zo 1975. Dat was lang geleden, maar dit geheel terzijde. 

De druk vanuit de eigen bevolking werd enorm, en dan heb ik het nog niet eens over die miljoen Nederlanders die zich helemaal niet willen laten vaccineren. Dus ging alles weer open, veel te snel. En dus stak ook het virus langzaam en geniepig zijn kopje weer op. In het Bossche Oeteldonk hadden ze daar schijt aan. Op de 11de van de 11de van het jaar des Heeren 2021 trapte de plaatselijke carnavalsvereniging daar weer af voor het jaar des Heeren 2022, onder het motto: “Als dit ons laatste feestje is, dan moeten wij daar extra van genieten”. Uit volle borst en dicht op elkaar zongen ze aldaar het lied: “Ik voel geen caranavalsschaamte”. 

Met twee ss’en.

Twintig duizend (20.000) man kwam daar Oeteldonk opdagen. Bijna allemaal vonden ze “dat het eigenlijk niet kon”, maar ja, “het was zo’n leuk feestje”. Het was zelfs “een cultuurding”.

Wat een paar dagen geleden, op 24ste van de 11de in de Volkskrant stond, laat zich raden: “Coronabesmetting in Den Bosch bijna verdubbeld – was opening carnavalsseizoen een katalysator?”. Het antwoord is een volmondig ja. Wat voorspeld was, stond nu zo zeker als een huis. De bovengemiddeld toename van positieve testen was enorm. Gefeliciteerd, Oeteldonk! Jullie gaan met zijn allen door naar de volgende ronde. Nog even en de domme Bossche bollen komen in het Guinness Book of Records, want in Oeteldonk stoot de ezel zich wel degelijk aan dezelfde steen. 

Weer een piek, allemaal ziek! 

Alaaf!

Momenteel laait de discussie op over de schuldvraag. Ligt de oorzaak van de aanhoudende pandemie bij de bevolking die grootste moeite heeft zich aan de coronamaatregelen te houden, of komt het door het slappe optreden van het kabinet dat we nu bijna weer in een lockdown zitten? Zijn wij Nederlanders een ongeregeld zooitje, of ligt de schuld veel meer bij de weifelachtigheid van Mark Rutte en Hugo de Jonge? 

Ligt de oorzaak van de aanhoudende pandemie bij de bevolking die grootste moeite heeft zich aan de coronamaatregelen te houden, of komt het door het slappe optreden van het kabinet dat we nu bijna weer in een lockdown zitten?

En dan is er natuurlijk nog een groep die vindt dat wij helemaal niet naar de schuldvraag moeten zoeken. Die meent dat wij moeten sussen, verbinden en elkaars (gewassen) hand moeten vast houden tot we een ons wegen.  

Het gemakkelijkst is uiteraard om de schuld helemaal bij het kabinet (en het parlement) te leggen. Vader, vergeef hun niet, want ze weten niet wat ze doen. Van Thierry Baudet tot Asha ten Broeke, van Geert Wilders tot Marcia Luyten, ze spreken allemaal dit verwijt uit: het kabinet brengt er niets van terecht, niemand weet waar hij (of zij) aan toe is. Breng ons in godsnaam duidelijkheid. 

Maar die duidelijkheid bestaat niet. Tot zekere hoogte zijn de mutaties van het virus net zo onvoorspelbaar als het gedrag van de burgers. Twee jaar geleden had nog nooit iemand van Willem Engel gehoord. Dat Baudet zich in zo’n korte tijdspanne tot een complotdenker heeft ontwikkeld, is ook maar door weinigen voorspeld. De wetenschap weet veel, maar weet ook veel niet, wat overigens geen reden is om in flauwe kul te geloven. 

Wat we wel weten is dat de ellende elke keer ontploft in Noord-Brabant, zo tegen carnaval. Limburg mag een gouvernement zijn, daar gedragen zij zich in elk geval gedisciplineerder dan in de provincie Noord-Brabant. Ik stel dan ook voor om Noord-Brabant onder curatele te plaatsen. Dat betekent dat burgemeesters aldaar geen toestemming meer kunnen geven voor bijeenkomsten met een hoog risicogehalte. Hun macht daartoe wordt hun ontnomen. De Commissaris van de Koning in Noord-Brabant, mr. Ina Adema, zal voortaan eerst verantwoording afleggen aan de minister van Binnenlandse Zaken. Het Carnaval wordt in Noord-Brabant tot 2075 afgelast. PSV degradeert naar de Keukendivisie. Het Van Abbe Museum verhuist naar Den Haag. De Bossche bol wordt tot ongezond voedsel verklaard. Alle varkensboeren worden onteigend en per direct moet elke Brabander zijn wietplantage op zolder inleveren.

Dat zal ze leren, daar in Oeteldonk en omgeving.