Spring naar de content
bron: anp

De Top 50 van personen die Nederland hebben vernaggeld

Van Volkert van der Graaf tot Frans Timmermans en van Sander Schimmelpenninck tot Prins Bernhard – Arthur van Amerongen over de mensen die Nederland hebben gesloopt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Arthur van Amerongen

Het was zomaar 21 graden in de Algarve en ik kreeg ineens een onbeheersbare behoefte om de boeken in mijn bibliotheek af te stoffen. In mij huizen vele genders en eentje daarvan heet Miep Kraak. Verder dolen er nog drie kijvende wijven door mijn donder en die heten Loeki, Rieki en Wieki. Die zijn alleen goed voor het draaien van wasjes en oeverloos gekissebis. 

Gewapend met de plumeau ging ik tekeer als een beest, tot ik op dit boekje stuitte: 50 People Who Buggered Up Britain.

De tekst op het omslag is dermate eloquent en geestig, dat ik mij niet waag aan een Nederlandse vertaling ervan. 

Which fifty people made Britain the wreck she is? From ludicrous propagandist Alastair Campbell to the Luftwaffe’s allies, the modernist architects, it’s time to name the guilty. Quentin Letts sharpens his nib and stabs them where they deserve it, from TV gardener Alan Titchmarsh, the dumbed-down buffoon who put the ‘h’ in Aspidistra, to the perpetrators of the ‘Credit Crunch‘. Margaret Thatcher ruptured our national unity. The creators of EastEnders trashed our brand over high tea. Thus, he argues, are the people who made our country the ugly, scheming, cheating, beer-ridden bum of the Western world. Here are the fools and knaves and vulgarians who ripped down our British glories and imposed the tawdry and the trite. In a half century we have gone from end-of-Empire to descent-into-Hell.

Na de grote voorjaarsschoonmaak worstelde ik mij in mijn hangmat. Ik voelde mij heerlijk postorgastisch leeg, keek naar de volrijpe sinaasappels die hoognodig geplukt moesten worden en dacht: zal ik eens een boekje maken over vijftig Nederlanders die mijn toch al zo tragische moederland verneukt hebben?

Ik schoot meteen in de zelfcensuurmodus en dacht: laat ik daar maar ‘vernaggeld’ van maken. Dat betekent precies hetzelfde, maar dan krijg ik geen gezeur van deze of gene die piept dat ik altijd zo grofgebekt en banaal ben. 

“Maar misschien is er al zo’n boekje…!” dacht ik ineens in paniek. En wat bleek? Notabene HP/De Tijd kwam twintig jaar geleden met De Ergste Nederlander Aller Tijden

Op de flaptekst staat: 

In het verlengde van De grootste Nederlander aller tijden besloot HP/De Tijd een verkiezing uit te schrijven van De ergste Nederlander aller tijden. Duizenden lezers hebben hun stem laten horen en uiteindelijk is Volkert van der G. op de eerste plaats beland. In dit boek vindt u een overzicht van de genomineerden voor De ergste Nederlander aller tijden. Een spraakmakend boek van 96 pagina’s en 64 zwart-wit tekeningen. Een ultiem cadeauboek dat u niet mag missen!

Volkert van der Graaf, de nummer 1 in 2004, neemt ook in mijn Top 50 een toppositie in, samen met Mohammed Bouyeri, de moordenaar van Theo van Gogh.

Het boekje is niet meer in de handel en samensteller Roelof Bouwman – die net begonnen is als adjunct-hoofdredacteur bij Wynia’s Week – stuurde mij een kiekje van de inhoudsopgave. Gelukkig vond ik in het archief van HP/De Tijd de uitslag van de wedstrijd, plus de toelichting

De strijd is gestreden en de stemmen zijn geteld. Resultaat: Volkert van der Graaf heeft met een zeer ruime voorsprong op zijn concurrenten de verkiezing van De Ergste Nederlander Aller Tijden gewonnen. De moordenaar van Pim Fortuyn kreeg bijna een kwart van de ruim 3600 uitgebrachte stemmen. PvdA-politicus Jan Pronk, vooral bekend als langjarig minister van Ontwikkelingssamenwerking, eindigde als tweede, en prins Bernhard als derde.

Een lijst van de ergste Nederlanders is natuurlijk niet hetzelfde als een Top 50 van personen die Nederland verneukt hebben. Ik maakte eerder voor HP/De Tijd al een Top 100 van strontvervelende Nederlanders, maar los van een aantal politici zitten daar geen etterbakken tussen die Nederland direct naar de ondergang hebben geleid. 

De lijst van erge Nederlanders uit 2004 is inmiddels al wat gedateerd. Nummer 4, Patrick Kluivert, is de ideale schoonzoon in vergelijking met de mafklappers die na hem kwamen. Ik noem een Quincy Promes, David Mendes da Silva, Tarik Oulida en Glenn Helder.  

Nummer 2 in 2004, Jan Pronk, kan vervangen worden door een stuk of 100 politici die duizendmaal verschrikkelijker zijn dan deze innemende, bevlogen calvinistische rouwdouwer, die in ieder geval heilig geloofde in zijn missie om de arme kindertjes in de Derde Wereld te redden.  

Volkert van der Graaf, de nummer 1 in 2004, neemt ook in mijn Top 50 een toppositie in, samen met Mohammed Bouyeri, de moordenaar van Theo van Gogh. Ik vraag mij wel af wat er nou duidelijk veranderd is door die twee moorden. De achterban van Volkert en Mohammed is inmiddels verenigd in Groep Timmermans en die partij maakt een geheide kans om te gaan formeren als de huidige formatie mislukt. Als de huidige partijen er niet uitkomen, dan mag een andere combinatie een poging wagen. Het is twijfelachtig of zulke onderhandelingen lukken omdat de linkse partijen geen meerderheid hebben. Er is dan sowieso betrokkenheid van of VVD of NSC nodig. Ook is dan vrijwel de volledige linkervleugel nodig voor een horrorkabinet met Dikke Frans als de Keizer zonder Kleren. De VVD die met GroenLinks in zee gaat staat gelijk aan zelfmoord. Nieuwe verkiezingen zonder dat er een nieuw kabinet tussen heeft gezeten is nog niet eerder voorgekomen. Dat zou een unicum zijn.

Koningshuis

Prins Bernhard stond op 3 in 2004. Over Benno heb ik al genoeg geschreven, en over Bea en Willie ook. Het zijn vooral ordinaire schrapers en vrekken en huisjesmelkers en ik vind het mooi dat die stinkend rijke steuntrekkers eindelijk belasting moeten gaan betalen. 

Eigenlijk is die hele bende van Oranje een categorie op zich. Door alle blunders van Koning Pils heeft het aanzien van het Huis van Oranje een dieptepunt bereikt. De laatste in de rij: zijn onvoorwaardelijke steunbetuiging aan Akwasi, laptopdief, huisjesmelker, volkshitser, geweldoproeper en chanteur, afkomstig uit een welgesteld geslacht van slavenhandelaren. Het laatste vernisje vorstelijkheid van Willie verdween toen hij geschaakt werd door burgermeisje Maxima. Maar goed: de gouddelver uit Buenos Aires heeft meer grandeur dan social climber prinses Petra. Het kan altijd nog ordinairder, kijk maar naar de dochter van prinses Petra, de gravinfluencer die zoveel op Nikkie de Jager lijkt

Politici

Ik denk dat Mark Rutte een fraaie plek net onder Van der Graaf en Bouyeri mag innemen. De lijst schandalen van Teflon Markie is schier oneindig. Maar de hele politiek is een zooitje geworden en er zijn de laatste decennia zoveel volstrekt incompetente maar ook volslagen immorele clowns opgedoken dat het vrijwel onmogelijk is om een fatsoenlijke rangorde te maken: Melkert, Rosenmöller, Hugo de Jonge, Sylvana, Zalm, Ed Nijpels, Wim Kok, Kaag, Pechtold, Frans van Drimmelen, Marcel van Dam, Eric Van der Burg, Attje Kuiken, Jetta Klijnsma etc. etc. De lezer kan de lijst zelf naar hartelust aanvullen. Mijn goede vriend Jurgen Maas, van Uitgeverij Jurgen Maas, suggereerde Geert Wilders, Martin Bosma, Pim Fortuyn en Thierry Baudet. Bij deze, Jur! 

Ik constateer bij mijzelf een nostalgisch verlangen naar de tijden van Den Uyl, Wiegel, Lubbers en de antisemiet Van Agt. Zelfs Balkenende was nog een soort van onkreukbaar, van dezelfde gereformeerde saaiheid en degelijkheid als Jantje Pronk. 

Tout court: de beste oplossing is een Top 50 van politici die Nederland verneukt hebben. 

Media

De Trias Politica van Montesquieu houdt in dat de macht binnen een staat over drie gescheiden machten verdeeld moet zijn. De eerste macht wordt bij ons gevormd door de Eerste en Tweede Kamer en de regering. De tweede is de uitvoerende macht: de koning en de ministers. De derde macht wordt gevormd door de rechters en de Raad van State. De vierde macht is een term die gebruikt wordt om machten aan te duiden die buiten de traditionele trias politica vallen. In Angelsaksische landen worden de media ook wel aangeduid met ‘The Fourth Branch of Government’. 

In Nederland is de Vierde Macht juist de roeptoeter geworden van de andere drie machten. 

De content van de dagbladen van Mediahuis en DPG Media is volkomen inwisselbaar en de neuzen staan allemaal dezelfde kant op. Of het nu over de Europese Unie, Oekraïne, vaccinaties, migratie, islam, Gaza, gendergekte, het klimaat en ‘extreem-rechts’ gaat: bijna nergens in de mainstream media lees je nog een dissident geluid, en al helemaal niet onder de columnisten en opiniemakers van de dagbladen. De journalisten zijn verworden tot lakeien en hofnarren van de Trias Politica. De voltallige redactie van NOS Journaal plus de baasjes hebben ervoor gezorgd dat het vertrouwen in de media lager is dan ooit. Vooruit, er is nog een legioen gefossiliseerde bankbintjes, die iedere avond op de sofa hangen en alleen maar naar het journaal en de talkshows kijken omdat ze niet weten hoe de afstandsbediening werkt. 

De journalisten zijn verworden tot lakeien en hofnarren van de Trias Politica. De voltallige redactie van NOS Journaal plus de baasjes hebben ervoor gezorgd dat het vertrouwen in de media lager is dan ooit.

Ik kan er natuurlijk nog een heleboel categorieën bij verzinnen voor mijn Top 50 maar het is in feite een gebed zonder end. Een Top 1000 is beter. Denk maar aan alle cultuurverrijkers van de Mocromaffia, rappers als Boef en ander tuig, wetenschappers als Leo Lucassen en Martijn ‘Dr. Kromzwaard’ de Koning, alle rommel van John de Mol die van Nederland een grote tokkiecamping wilde maken met zombieconsumenten en last but not least lakeien en hofnarren van de macht als Tommy Wieringa en Sander Schimmelpenninck.

Stelt dat ik echt een Top 50 van slopers van Nederland zou maken, wat zou dan de verbindende factor zijn tussen al die enemies of the state? Ik heb werkelijk geen idee, maar het mechanisme achter de sloop van Nederland werd al prima beschreven in De Ondergang van Nederland. Land der naiëve Dwazen door Mohammed Rasoel. 

De werkelijke identiteit van de auteur is nog steeds niet bekend. Gerrit Komrij was het zeer zeker niet, en dat heeft zijn biograaf Arie Pos keurig uit de doeken gedaan in een analyse van het boek die ik voor GeenStijl schreef. 

Arie Pos en ik heb hebben sterke vermoedens dat het boekje door de stokoude querulant Bob Polak is geschreven, gepensioneerd voorlichter van de gemeente Amsterdam en ondanks zijn cisgenderheterofiliteit nog valser – zij het inmiddels tandeloos – dan Geer & Goor bij elkaar. Max Pam, Vic van de Reijt en Theodor Holman willen onze hypothese bevestigen noch ontkennen.

Het pamflet is erg goed geschreven en doet zelfs denken aan Soumission van Michel Houellebecq. Een voorbeeld: 

“Bij de eerste aanblik van de Nederlanders ziet men Atlas die de wereld torst. Bij de tweede verandert men niet van mening. Bij de derde lijkt het wel of de Nederlanders per se iets willen bewijzen met hun goede daden, ongeacht de consequenties en misschien zelfs ongeacht degene op wie de goede daden zijn gericht. ‘Wat zeg je daar, gebruik jij fosfaatvrije zeep? O, dat is nog niets, ik doe aan dierenbescherming. Wat? Je moeder werkt voor Greenpeace? Dat is nog kinderspel, mijn moeder werkt voor de Vereniging Vluchtelingenwerk en mijn broer is trouwens tegen zure regen, mijn vader protesteert tegen kernwapens, onze hele familie is tegen discriminatie en we hebben zelfs twee gitzwarte kindertjes in de schuur wonen, die hebben we mee teruggenomen uit Afrika, al wilden we er eigenlijk drie, dus je ziet wel hoe geweldig wij zijn. En o ja, bijna vergeten: we hebben ook nog op GroenLinks gestemd.’ 

De Indianen beschilderden hun gezicht, de Afrikanen doen allemaal ringen om hun hals en in hun lippen, sommige mensen dragen veel sieraden om hun status te tonen, de Nederlanders etaleren hun geweten. De onverkwikkelijke vraag is hier in hoeverre de Nederlandse goede bedoelingen bestemd zijn voor de wereld en in hoeverre voor hun eigen geweten en hun ego.”

Het pamflet richt zich vooral tegen de islam die Nederland naar de ondergang helpt, maar in een geactualiseerde editie zou de spookschrijver de focus kunnen verleggen naar de apologeten van de islam, de moslimknuffelaars, de roomblanke faciliteurs van het islamofascisme en andere handlangers van de Vijfde Colonne: de Hamas-apologeten, GroenLinks, D66, Antifa, BLM, KOZP, BIJ 1, De Grauwe Eeuw/Helden van Nooit en last but not least de hotemetoten van LGBT tegen Islamofobie. 

Dus dat is het apocalyptische scenario dat Nederland te wachten staat: als Frenske zijn zin krijgt, wordt heel Nederland als Amsterdam.

Het slotakkoord van De Ondergang van Nederland van Mohammed Rasoel is na vierendertig jaar griezelig actueel: 

“Daar staan ze nu, die Nederlanders met hun volstrekt gerechtvaardigd en zonder twijfel hoogstaand streven om zo zich zo ver mogelijk van Hitlers ideologie te distantiëren. Ze hebben over het hoofd gezien dat hun weg aan het andere eind uitkomt bij de joden (met alle respect). De stakkers begrijpen maar niet dat de keus niet noodzakelijk die tussen nazi ‘s en joden hoeft te zijn, tussen roofdier en prooi, tussen onderdrukker en slachtoffer, maar dat er een alternatief is, een derde weg, namelijk het vege lijf redden en zorgen voor het voortbestaan van de eigen cultuur en het eigen land. En het is louter dat ene, kleine misverstand dat zal maken dat de Nederlanders de geschiedenis ingaan als het volk dat zo diep nadacht over een angstdroom uit het verleden dat het zelf die angstdroom werd.”

En het kan natuurlijk altijd nog verder bergafwaarts gaan met Nederland. Stel, stel… stél dat Frans Timmermans premier wordt. In een interview met de Telegraaf prees hij Amsterdam als lichtend voorbeeld voor de rest van het land. “We moeten laten zien waar Nederland het meest divers is, Nederland ook het sterkst is”, zei hij bijvoorbeeld. “Dat is wat je in Amsterdam overal op iedere straathoek kan zien.”

Dus dat is het apocalyptische scenario dat Nederland te wachten staat: als Frenske zijn zin krijgt, wordt heel Nederland als Amsterdam. Sta mij toe te parafraseren: Avec Frenske le déluge!

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €5 per maand.