Spring naar de content
bron: anp

Even bellen met… Jaïr Ferwerda

Voor de Videoland-docu Caroline volgde Jaïr Ferwerda (47) samen met regisseur/cameraman Teus van Sintmaartensdijk BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas, van de val van het kabinet-Rutte IV tot aan de Tweede Kamerverkiezingen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marijn Joop

Er is in die paar maanden veel gebeurd. Wat is je bijgebleven?

“Ik heb echt een inkijkje gekregen in hoe Caroline de campagne heeft gevoerd. Om een voorbeeld te geven: wij wisten al een tijdje dat zij met Mona Keijzer als premierskandidaat op de proppen zou komen. Dus wij waren erbij toen zij in haar woonkamer letterlijk de gordijnen dicht deed en dat daar een soort verjaardagskringetje werd geformeerd, met heel veel hapjes, waar Mona Keijzer en de overstappende Kamerleden – Nicki Pouw-Verweij, Derk Jan Eppink en Lilian Helder – eigenlijk voor het eerst met elkaar kennismaakten. Dat was best wel surrealistisch. Dan sta je dat dus in een woonkamer in Deventer te filmen; dat vond ik geweldig. En dat je ook af en toe wel denkt: hier wordt wel politieke geschiedenis geschreven.”

Toch was Mona Keijzer niet veel later ineens geen ‘premierskandidaat’ meer…

“Dan zie je ook een beetje hoe het gaat. Drie dagen voor die persconferentie schrijven Henk Vermeer (campagnestrateeg, inmiddels Tweede Kamerlid – red.) en Caroline een persbericht en zetten daar zelf heel groot boven: ‘BBB presenteert premierskandidaat’. Later wordt dat ontkend. Dus daar heb ik Mona natuurlijk achteraf over gevraagd: hoe kan dat nou? Toen moest ze eerlijk toegeven dat Van der Plas en Vermeer wel erg hard van stapel waren gelopen. Dat zij daar niet echt in gekend was.”

Terwijl de documentaire werd gefilmd, vervaagde het succes van de Provinciale Statenverkiezingen, nam de druk op Van der Plas en BBB toe en liepen de emoties rondom het boek over haar leven hoog op. Werd het gaandeweg voor jou moeilijker om dichtbij te komen?

“We waren bij haar toen Özcan Akyol in de uitzending van Vandaag Inside vertelde dat er een boek aankwam over haar vechtscheiding. Zij was daar heel erg geëmotioneerd over en heel bang dat de hele geschiedenis met die ex-man weer opgerakeld zou worden. Caroline heeft hele moeilijke momenten gehad, maar daar geen moment moeilijk over gedaan. Echt niet. Zij heeft niet gezegd: dat mag je niet filmen. Dat vind ik heel erg aan haar te prijzen.”

Als je iemand zo intensief volgt, maak je diegene in verschillende verschijningen mee. Hoe heeft deze documentaire jouw eigen beeld van Caroline van der Plas beïnvloed?

“Ik had natuurlijk de vraag: is ze echt of niet? Een voorbeeld: ze gaat naar Prinsjesdag toe en heeft een jurk aan die tien euro kost. Dan vraag ik aan haar: wat is dit nou, speel je hier nou mee of ben je dit echt? Maar dat is zij wel.” (MJ)  

De documentaire Caroline is te streamen op Videoland.

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €5 per maand.