Spring naar de content
bron: Marco Bakker/Lumen

Wie is Weski?

Strafrechtadvocaat Inez Weski (68) zat bijna 45 jaar in het vak toen ze op vrijdag 21 april thuis werd gearresteerd op verdenking van deelname aan een criminele organisatie. Op 1 juni werd ze vrijgelaten, maar ze blijft verdachte in de zaak. Een portret van een autonome advocaat. ‘Ik denk dat ze eigenlijk een punker is.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Astrid Theunissen

Ik heb haar meteen een kaart gestuurd met lieve, vriendelijke woorden en gezegd dat ze moet vertrouwen op de goede afloop. Ik weet uit ervaring hoe prettig het is om post te ontvangen als je in de cel zit. Ik heb in 1996 zes weken in voorarrest gezeten vanwege precies dezelfde aanklacht: lidmaatschap van een criminele organisatie. Maar ik was destijds betrokken bij een civiele zaak. Het is voor het eerst dat in Nederland nog tijdens de behandeling van een strafrechtzaak een advocaat wordt opgepakt en vastgezet.” 

Oscar Hammerstein, advocaat in ruste

Eerst heeft de officier van justitie keurig aangebeld. Met twee agenten is die binnengelaten. Vervolgens zijn de rechter-commissaris, de griffier en ik naar binnen gegaan. Dat is heel ingrijpend en overrompelend voor alle betrokkenen. Het is zo invasief om ineens ’s ochtends vroeg bij iemand in de woonkamer te stappen en – in dit geval – te moeten meedelen: ‘U bent aangehouden op verdenking van een aantal ernstige feiten en er gaat een doorzoeking van uw huis plaatsvinden.’ Daarna is het kantoor doorzocht. En er is ook nog de voorlopige hechtenis bijgekomen.” 

Peter Hanenberg, advocaat en Rotterdams deken van de Orde van Advocaten, Nieuwsuur, 12 mei 2023

Er werd beweerd dat er overweldigend veel bewijs tegen haar was. Waarom pakken ze haar dan op? Ze hadden Inez ook een dagvaarding kunnen sturen: over drie maanden mag je je verantwoorden. Maar ze werd zelfs in beperking gezet. Dat is een vorm van mishandeling.

“Je kunt je vredig voelen in zo’n celletje, zolang je niet denkt: ik wil eruit. Dan word je gek. Je moet er het beste van maken en dat kan Inez. Zij is koel genoeg, deinst nergens voor terug. Ze is misschien wel de meest onverschrokken advocaat van Nederland. Alleen al het feit dat ze de advocaat werd van Ridouan Taghi, van wie 99,9 procent van de Nederlanders vindt dat hij levenslang moet krijgen, is moedig.” 

Oscar Hammerstein

Inez is de jongste van ons gezin (van vijf kinderen – red.) en ik kan wel zeggen dat ze iedereen overstemde en vaak gelijk kreeg.” 

Inez Weski is het toppunt van onverzettelijkheid.

Peter Plasman, advocaat

Miriam Weski, zus, advocaat civiel en hippisch recht, kantoorgenoot, in Profiel, KRO, 14 oktober 2011

Inez Weski is het toppunt van onverzettelijkheid. Als zij iets wil, een getuige horen bijvoorbeeld, dan zal dat gebeuren. Wordt haar verzoek door de rechter afgewezen, vraagt ze het een tweede keer en zo nodig een derde keer. Inez laat zich niet uit het veld slaan, ook niet door een goed gemotiveerde afwijzing. Sommige rechters zullen dat drammen noemen, maar dat zal haar worst wezen. 

“Dat ze is opgepakt en is geschorst, is een menselijk drama. Ik kan me absoluut niet voorstellen dat zij vrijwillig informatie heeft doorgespeeld – als ze al informatie heeft gelekt.

Peter Plasman, advocaat

Mevrouw Weski is nu bijna 45 jaar advocaat, heeft een schoon tuchtrechtelijk verleden, heeft met een bijna bovenmenselijke inzet en toewijding dat vak uitgeoefend, en dan zijn er deze verdenkingen die nopen tot zo’n schorsing. Dat viel zwaar.” 

Peter Hanenberg

De arrestatie was een schok. Kort daarvoor hadden we, na afloop van de coffeeshopzaak bij het Hof in Leeuwarden nog samen geluncht. We hadden zoals altijd de grootste pret. Nee, zonder drank. Bij mijn weten drinkt ze geen alcohol. Inez is altijd in control en totaal integer. Dat vakgenoot Seebregts, de advocaat van de neef van Taghi die informatie doorspeelde naar Taghi, liet doorschemeren dat Inez misschien toch niet helemaal zuiver op de graad zou hebben gehandeld, vond ze verschrikkelijk. Dat weet ik.” 

Gerard Spong, advocaat Amsterdam

Het dossier zit vol aanwijzingen waaruit blijkt uit dat cliënt (Taghi’s neefYoussef – red.) niet de enige lifeline naar buiten was. Er is sprake van een parallelle communicatielijn, via raadsvrouw Weski. (–) Ze is integer, en een hele krachtige persoonlijkheid. We zien in het dossier ook wel aanwijzingen dat ze dit liever niet doet. Maar het lijkt er dus op dat ook zij niet bestand bleek tegen de druk.” 

André Seebregts, advocaat Youssef Taghi, tijdens zitting in rechtbank Amsterdam, 27 september 2022

Het systeem waarin de familie van een verdachte de advocaat betaalt, is niet goed. Elke advocaat weet hoe irritant het is om financieel afhankelijk te zijn van die familie. Want wat doe je als jou wordt gevraagd om een kaartje mee te nemen? Wat als er anders niet wordt betaald? Inez was het grootste deel van haar tijd met Taghi bezig. Stel dat ze 200 declarabele uren per maand aan zijn zaak besteedde, tegen zeg 400 euro per uur. (In 2011 vroeg Weski al 400 euro exclusief btw – red.) Dan heb je het over grote bedragen. Ben je eenmaal in die val getrapt, kun je niet terug. 

“Ik geloof niet dat Inez informatie heeft gelekt. Bovendien: na het gerucht dat uit PGP-berichten zou blijken dat Inez door Taghi’s familie was gedwongen informatie door te spelen, zei justitie dat er geen verdenking op haar lag. Maar ik geloof ook niet dat Inez uit zelfbescherming is vastgezet. Je laat je niet vrijwillig opsluiten, al ben je in gevaar. Die arrestatie vernietigt haar reputatie.”

Oscar Hammerstein

Er is wel iets ernstigs aan de hand. Haar arrestatie is tot op het hoogste niveau binnen het Openbaar Ministerie besproken, in de wetenschap dat het afbreukrisico gigantisch is. Ook rechters hebben de verdenking voldoende zwaar bevonden.”

Peter Plasman

Weski bij de gerechtsbunker voorafgaand aan het slotbetoog in het Marengo-proces

Ik blijf herhalen dat haar arrestatie niet betekent dat ze schuldig is. Oscar werd na die zes weken voorlopige hechtenis ook vrijgesproken. Wat betreft de overname van het advocatenkantoor aan haar zoon een week eerder? We hebben hem horen zeggen dat dat op toeval berust, dus daar ga ik van uit.”

Gerard Spong

Ik heb me geërgerd aan al die ijdeltuiten die op tv gingen uitleggen waarom Inez Weski is opgepakt. Niemand weet het. Op Twitter heb ik de Weski Glazen Bol Trofee beloofd aan de collega-pleiter die de schone kunst van het orakelen heeft weten te verheffen tot een teken van verfijnd juridisch denken. De uitreiking vindt plaats zodra de rechter zich heeft uitgelaten.”

Theo Hiddema, advocaat

Sommige collega’s negeren mij vanwege het feit dat ik kroongetuigen bijsta. Inez Weski weet de zaak van de persoon te scheiden. Met haar heb ik een normaal, professioneel en prettig contact. Tijdens de pauzes van het Marengoproces aten we samen een broodje of dronken we koffie. 

“Zij was advocaat van de hoofdverdachte, ik van de kroongetuige. Een normaal zakelijk contact met een collega-advocaat in een groot proces moet mogelijk zijn, maar we spraken niet over de zaak, behalve over stukken die laat binnenkomen of documenten die door het OM weer eens niet zijn toegevoegd. Verder ging het over boeken, restaurants, personeel en vakanties – van anderen dan. We hebben hard gelachen over het feit dat haar kantoorgenoten op reis gingen en zij het fort bewaakte en van de ene zaak naar andere holde.”

Onno de Jong, ICE Advocaten Den Haag

Dat ze lange dagen maakt, wordt al duidelijk door het feit dat wanneer tijdens een zitting een incident zich voordoet, zij een of twee dagen later al met een pleitnota komt die vol staat met verzoeken voor onderzoeken. Ze houdt van haar werk, maar de druk in ons vak is hoog en de prijs ook. Een poos zag ik haar niet tijdens het Marengoproces. Ze bleek behoorlijk ziek te zijn geweest.” 

Onno de Jong

Uit het feit dat Inez fan is van James Bond leid ik af dat ze in elke geval af en toe ontspant met een film. We delen die liefde voor James Bond. We kunnen tijdens een werkoverleg gemakkelijk een kwartier lang scènes uit Bondfilms bespreken. Inez is ook zeer belezen. Ik zou willen dat ik zoveel boeken had gelezen als zij. De citaten uit literatuur zijn niet van de lucht als ik haar spreek.” 

Nico Meijering

Toen we klein waren speelden we altijd met en tussen de boeken. We deden alsof we in de bibliotheek werkten en speelden hele toneelstukken van Shakespeare. Dat vonden we prachtig. Ik denk dat daar de kiem voor het pleiten is gelegd.” 

Miriam Weski, de Volkskrant, 16 januari 2007 

We hebben de afgelopen decennia in verschillende zaken samen opgetreden en enkele malen gereisd. Voor de Ficus-zaak moesten we naar Suriname en als ik dan aan het einde van de werkdag in mijn hawaïshirt aan de rand van het zwembad een biertje ging drinken, klapte Inez in de hotelkamer haar laptop open om verder te werken. Ze stak geen teen in het water. Ze kwam zelfs niet op het terras zitten als we wachtten om te worden opgehaald voor een verhoor – er zou een momentje werktijd verloren gaan. 

“Mij noemt ze ‘de vakantieganger’. Vakantie vieren vindt ze vluchtgedrag. Haar leven bestaat uit werken. Ze werkt in het weekend, ze werkt tijdens feestdagen en vakanties, zelfs met oud en nieuw terwijl het vuurwerk knalt, zo vertelde ze eens.” 

Ik geloof ook niet dat Inez uit zelfbescherming is vastgezet. Je laat je niet vrijwillig opsluiten, al ben je in gevaar.

Oscar Hammerstein, advocaat in ruste

Nico Meijering, Ficq & Partners Amsterdam

De taal is haar instrument, om mee te werken in de rechtszaal, maar ze schrijft ook prachtig. Ze had een column in Opzij over de eigenzinnigheid van vrouwen en ik werd getroffen door haar rake formuleringen en milde spot. Bij elke column dacht ik: dit kan een boek worden. 

“Mijn verzoek viel in goede aarde. Zij wilde schrijven over wat het recht precies inhoudt, hoe de rechtsgang beschermd moet worden en over het belang van autonomie. Ze staat nadrukkelijk voor het individuele denken en waarschuwt de lezer om niet als een kuddedier achter de meute aan te lopen. En ze wijst ook op het gevaar van leiderschap. ‘Hoed u voor uzelf als leider,’ schrijft ze in haar boek De jacht op het recht. ‘Wie spreekt u nog tegen immers? Wie knikt slechts?’

“Elk woord in haar boek is trefzeker en staat op de juiste plaats. Ik moet glimlachen als ik denk hoe minutieus zij te werk is gegaan, en het kan niet anders dan dat zij zelf ook het nodige plezier heeft ontleend aan het bedenken van haar sardonische zinnen, die vaak eindigen met een twist.”

Patricia de Groot, uitgever Querido

Ik ken haar van de rechtszaken als een grootmeester in het houden van eindeloze pleidooien, waarin ze tomeloos kan uitweiden. Ze gaat al pleitend door roeien en ruiten en zo nodig door tot het aanbreken van de eindtijd. In de Tweede Kamer, tijdens nachtelijke debatten, dacht ik aan haar terug. De kaarten zijn allang geschud, het publiek in slaap gewiegd en toch blijven oreren. In wanhoop wierp ik dan weleens de blik naar boven, met de smeekbede: ‘Here, geef mij geduld.’ Gedreven door wat ik noem ‘mijn Inez Weski-syndroom’ zocht ik dan naar een vluchtweg – dan ging ik koffie halen.” 

Theo Hiddema

Door de verdediging is, vooral in de persoon van mr. Weski, langdurig gepleit. Haar pleitaantekeningen, uitgesproken gedurende twee zittingsdagen, beslaan in totaal 197 pagina’s, exclusief bijlagen. (–) Voor de rechtbank is het lastig gebleken de structuur in het betoog te ontdekken. Uitdrukkelijk onderbouwde standpunten zijn, ook door het zeer wijdlopige en grammaticaal niet kloppende taalgebruik, niet eenvoudig te onderscheiden.” 

Uitspraak rechtbank Amsterdam, 19 april 2018 

Kennelijk heeft deze rechter zich behoorlijk aan haar optreden geërgerd, want het komt maar zelden voor dat een rechter zo’n oordeel velt. Of ze het zich aangetrokken heeft? Ik heb niet gemerkt dat ze anders is gaan pleiten.” 

Peter Plasman

Ze heeft een prettige dictie en stem, maar ze is breed van stof en laat geen argument passeren. Ze heeft er eens vreselijk van langs gekregen van de Amsterdamse rechtbank. De rechter stelde dat hij van haar pleitnota geen chocola kon maken. Dat was pijnlijk.” 

Gerard Spong

Een antwoord van Inez is nooit een appje, maar een mail met volzinnen waarin ze woorden gebruikt als: voorts, tevens, benevens, dit terzijde. Heel eloquent en grappig.” 

Sacha Bronwasser, schrijver, kunsthistoricus, curator

In het laatste hoofdstuk van haar boek beschrijft ze haar liefde voor kunst en haar favoriete literatuur. Ik herinner me Gogol. Ik zoek het op. (–) Ze noemt het voor haar ‘iconische lijstje ter illustratie van de relativiteit van de menselijke geest’. Het begint inderdaad met Gogols Dagboek van een gek. Verder noemt ze The Painted Bird van Jerzy Kosinski, Dokter Zjivago van Pasternak en De laatste der rechtvaardigen van André Schwarz-Bart. 

“Inez Weski beschrijft zichzelf als een alleseter als het op kunst aankomt. Ze houdt van film, muziek, moderne kunst. Zoals van Goya, vooral het schilderij Binnenplaats met krankzinnigen. Het werk van Modigliani en Dalí komt ookvoorbij. ‘Kunst is net als het recht kwetsbaar en moet daarom beschermd worden,’ schrijft ze. Goed hè.” 

Patricia de Groot

Ik heb haar in 2015 voorgedragen als voorzitter van de jury van de Volkskrant Beeldende Kunstprijs. Niet alleen was ze heel erg goed als voorzitter; ze hield bij de opening van de tentoonstelling ook een vlammend pleidooi voor de kunst. Ik heb jarenlang in die jury gezeten, maar nooit eerder hoorde ik een voorzitter het belang van kunst zo goed verwoorden als Inez.

“Ze noemde kunst ‘de derde dimensie’ in het leven, iets wat het basale eten-of-gegeten-worden overstijgt; het maakt ons mens. En ze legt een verband tussen kunst en recht. Kunst maken of bekijken ‘brengt licht in de ziel en ruimte voor interactie en maakt dat er geen tijd is om elkaar de hersens in te slaan’. Ze maakte zich oprecht kwaad dat Nederlandse kinderen niet worden onderwezen in kunst. Zoals kinderen naar zwemles werden gestuurd, zouden ze ook meegenomen moeten worden naar musea, zei ze.”

Sacha Bronwasser 

Sociale conventies vindt zij niet zo belangrijk. Zij bepaalt, geen twijfel mogelijk.

Miriam Weski, zus, advocaat

In haar vrije tijd schildert ze. Vooral surrealistische werken. Dat kan ze heel goed. (–) Sociale conventies vindt zij niet zo belangrijk. Zij bepaalt, geen twijfel mogelijk. Mensen die haar van het werk kennen, kunnen zich hiernaar plooien, omdat ze humor heeft. Maar er zijn ook mensen die denken: weer geen verjaardagskaartje van haar gekregen.” 

Miriam Weski, de Volkskrant, 16 januari 2007

Ze vertelt niets over zichzelf, maar haar uiterlijk en kunstsmaak zijn veelzeggend. Inez kleedt zich donker, draagt die gothic ringen, ze houdt van graffiti en haar voorkeur gaat uit naar het duistere realisme van Goya. Daarbij kennen we haar als maatschappijkritisch en onafhankelijk. Ik denk dat ze eigenlijk een punker is.” 

Sacha Bronwasser 

Voor mij is ze een sfinx. Ze zwemt tegen de stroom in, heeft een geweldige zelfdiscipline, een groot analytisch vermogen en een enorme drive. Ze is heel consequent ook.” 

Theo Hiddema

Het is geen standaard vrouw. En dat is wat je ziet. Dit ben ik. Daar horen dat zwarte oogpotlood, die drakenkoppen of schedels aan haar vingers, zwarte kleren en hier en daar een mooie auto bij.” 

Margriet van der Linden, tv-maker, oud-hoofdredacteur Opzij in Profiel, 14 oktober 2011

Een tijdje geleden zag ik parkeercontroleurs voor de deur en toen heb ik haar moeten smeken of ik de Porsche mocht verplaatsen. Ze was doodsbang dat er een kras op zou komen.” 

Miriam Weski

De kleur van haar auto is zwart. Haar humor is zwart. Alles is zwart. Zolang ik haar ken, heeft ze dit gothic-achtige voorkomen.” 

Gerard Spong 

Weski arriveert bij het Justitieel Complex Schiphol voor de regiezittingen van de strafzaak Eris rond de inmiddels verboden motorclub Caloh Wagoh, begin 2023
bron: anp

Ik vind het eerlijk gezegd geen porem hoe ze eruitziet. Ze maakt zich op als het stamhoofd van de Apache en wil eruitzien als een leernicht – ja natuurlijk kan ze erom lachen. Vondel had het over het leven als een speeltoneel waarin ieder zijn eigen rol kiest. Hoe Inez zich vertoont, hoort bij haar rol. Het past niet bij die rol om te praten over haar zoon, dochter en haar drie kleinkinderen. Ze wil mysterieus blijven. 

“Ze vindt het overigens wel leuk om complimentjes te ontvangen over haar zoon. Ik stond geregeld met Guy onder de douche bij de sportschool en vertelde Inez dat ik zelden zo’n goddelijk lichaam had gezien en er natte dromen van had. Dat vindt ze enig.” 

Oscar Hammerstein

Het belangrijkste dat ze me heeft geleerd: je moet niemand vertrouwen, zeker niet in dit beroep.” 

Guy Weski, zoon, strafrechtadvocaat, kantoorgenoot, de Volkskrant, 16 januari 2007 

Als we voor een werkbespreking afspreken, is dit veelal in een sushi-restaurant, zelden op kantoor. Dan is het eerst even bij-roddelen en veel giechelen. Onze gezamenlijke humor raakt altijd aan de neerwaartse spiraal die we zien wat betreft de staat van onze rechtsstaat.

“We kunnen ook goed bij elkaar uithuilen als we tegen de muur van Vrouwe Justitia aanlopen. Het is niet zelden dat ik Inez bel om mijn verbijstering te delen: ‘Mijn hemel, heb je die mail gelezen?!’ We zijn elkaars klankbord voor onze frustraties in gemeenschappelijke zaken.”

Nico Meijering

Zij heeft een zeer wantrouwende grondhouding tegenover politie en justitie. Ze is gespitst op misstanden in de opsporing en fel op het bewaken van privacyrechten van burgers die langzaamaan worden uitgehold. En ze is alert op vormfouten. 

“Tegenwoordig gaan rechters heel anders om met vormfouten dan twintig jaar geleden. Toch kan de oude garde, waaronder Inez, vaak niet de verleiding weerstaan om in een zaak op vormfouten te gaan zitten, zeker als ze in de bewijssfeer kansloos zijn. Heel soms is een rechter bereid om van zijn padje af te gaan en een zaak naar de prullenbak te verwijzen, maar vaker roept het irritatie op. Wat Inez er in elk geval mee bereikt, is dat rechters zich voor een zitting nogmaals afvragen of alles klopt. Omdat ze weten dat zij op alle slakken zout legt. Inez heeft daarmee bijgedragen aan het op de kaart zetten van de strafrecht-advocatuur.”

Peter Plasman

In 2008 had ik voor het kunstproject ‘Save the pets’ honderd hamsters in een nagebouwde woonkamer laten rondlopen in zo’n plastic hamsterbal, als aanklacht tegen de wijze waarop we huisdieren houden. Maar tijdens het project werd ik zelf aangeklaagd voor dierenmishandeling. De hamsters zouden gestrest raken.

“Toevallig had ik Inez Weski een paar maanden eerder de hand geschud tijdens een kunstmanifestatie, dus ik belde haar. ‘Kom maar langs,’ zei ze en ik herinner me haar bulderlach toen ik de kwestie uit de doeken deed. En toen ik zei dat ik 1200 euro kon betalen – dat bedrag had ik als kunstsubsidie gekregen –, moest ze opnieuw keihard lachen. ‘Nou,’ zei ze. ‘Daar kan ik nog net van komen voorrijden.’

Ook als ze onschuldig blijkt, is de lijdensweg groot.

Oscar Hammerstein, advocaat in ruste

“Die hamsterzaak was volgens mij haar pleziertje tussendoor, al nam ze haar taak serieus. Ik heb de pleitnota bewaard, omdat die hele zaak zo krankzinnig is. ‘Op geen enkele wijze werden de hamsters in de ballen aangespoord om te bewegen. Hetgeen in de aangifte staat omtrent het urenlang rollend en tollend bewegen is dan ook niet juist.’ Ha. Maar die zaak heeft wel drie jaar geduurd! Eerst was er een zitting bij de politierechter, die zich rot schrok toen daar een bekende strafrechtadvocate binnenkwam – doorgaans worden daar de verkeersboetes behandeld. Vervolgens ging de zaak naar de gewone rechter en vervolgens naar een meervoudige kamer. Dat Inez mij met ‘u’ bleef aanspreken in onze conversaties over hamsters maakte de situatie er helemaal absurd op. 

“Haar verdediging ging door buiten de rechtszaal. Toen ik na mijn vrijspraak werd uitgenodigd voor een tv-debat met Dion Gaus en Midas Dekkers, ging Inez ging mee en als iemand alleen maar boos naar me keek, viel zij mij vanuit het publiek bij. Uiteindelijk hoefde ik haar helemaal niets te betalen, ook niet voor het advies dat ik later nog een paar keer bij haar heb ingewonnen. Ik vind het vreselijk dat haar integriteit nu in twijfel wordt getrokken.” 

Katinka Simonse, alias kunstenares Tinkebell

Weski is een geduchte advocaat omdat ze goed op de inhoud is en scherp van tong. Ze dwingt je als officier van justitie om alle verweren te behandelen en inhoudelijk sterk te zijn. (–) Ze kon weleens lang doorgaan met verweren of verhalen. En ik vond haar soms te emotioneel. Ik vroeg me soms af of dat wel handig was.” 

Martin Witteveen, oud-officier van justitie, in de Volkskrant, 16 januari 2007

In een emotie schiet ze vanuit de heup. Dat kenmerkt haar en dat heb ik zelf ervaren. We zijn dik met elkaar en sturen elkaar cliënten toe, maar in 2020 hebben we een enorme aanvaring gehad. Ik was toen de advocaat van kroongetuige Nabil B. en John van den Heuvel had mij geïnterviewd voor De Telegraaf. Nadat ik het verhaal had geaccordeerd, had Van den Heuvel een zin toegevoegd. Daar stond in dat de broer van de kroongetuige zei dat Inez Weski medeschuldig was aan de dood van advocaat Derk Wiersum. Dat was heel lullig voor Inez. Op de dag dat het interview verscheen, diende ze meteen een klacht in tegen mij bij de deken van de orde van advocaten. 

“Tekenend is ook dat de lucht weer snel was geklaard. Tijdens het bemiddelingsgesprek dat de Rotterdamse deken had voorgesteld, begon ik over de mooie aflevering van Zomergasten die we van haar hadden gezien en legde ik uit hoe het was gegaan. ‘O,’ zei Inez. ‘Zoiets dacht ik al.’ Toen zijn we gaan lunchen en hebben we een leuk, lang gesprek gehad.” 

Oscar Hammerstein 

Ze moet een keuze maken tussen het handhaven van haar geheimhoudingsplicht en het vragen van toestemming aan de deken om de geheimhouding te laten varen, zodat ze voluit haar verdediging kan voeren. Dat is een hele lastige afweging.” 

Onno de Jong

Uit het persbericht dat haar advocaten naar buiten brachten na het opheffen van haar beperking begreep ik dat Weski never nooit iets gaat zeggen over haar ex-cliënt. Er stond in dat ze met handen en voeten was gebonden aan de geheimhoudingsplicht tegenover Taghi. Het was ongetwijfeld ook een bericht aan het milieu waarin vast een paar mensen zenuwachtig werden van haar arrestatie, maar dit terzijde.

“Stel dat Weski onder druk informatie heeft doorgespeeld en ze blijft zwijgen, dan kan dat haar zaak schaden, omdat ze hierover geen openheid geeft. Tegelijkertijd kan deze opstelling ook een voordeel opleveren: een rechter zou mogen besluiten om de zaak niet-ontvankelijk te verklaren, omdat zij vleugellam is in haar verdediging. Maar bij een AIVD’er die zich beriep op zijn beroepsgeheim is dat niet gebeurd. 

Sven Brinkhoff, hoogleraar straf- en strafprocesrecht Universiteit van Amsterdam

Inez blijft in elke zaak vasthouden aan de strategie die ze bij aanvang heeft bepaald. Er kan in de loop van het proces bewijs boven water komen waardoor je als advocaat zou kunnen denken dat het beter is om die strategie bij te stellen; Inez doet dat niet. En dat zal in deze zaak niet anders zijn. Ze is principieel. Het zou een groot verlies voor de advocatuur betekenen wanneer deze spraakmakende advocaat niet zou terugkeren.” 

Peter Plasman

Ik vond haar soms te emotioneel. Ik vroeg me soms af of dat wel handig was.

Martin Witteveen, oud-officier van justitie

Inez is 68 jaar en verkeert in de Indian Summer van haar carrière. Het zou heel zuur zijn als ze aan het einde wordt geschrapt van het tableau. Wordt ze vrijgesproken, dan kan ze door, maar daar is veel geestelijke kracht voor nodig. Het is voor iedereen die in hechtenis en in beperking heeft gezeten, buitengewoon ingrijpend – ik ken niemand die daar zonder kleerscheuren uitkwam. Voor een advocaat is het extra ingrijpend, omdat het hem berooft van een zekere waardigheid die je in de rechtbank geniet. Maar we hebben aan Oscar Hammerstein gezien dat het niet onmogelijk is, al was hij destijds wel een stuk jonger.” 

Gerard Spong

Ook als ze onschuldig blijkt, is de lijdensweg groot. Ze is geschorst en dat moet ongedaan gemaakt worden door de orde van advocaten. Zie dat maar eens voor elkaar te krijgen – die orde is zelf crimineel. Echt. Geef je de macht aan kleine mensen, dan stijgt die als sterke drank naar hun hoofd. Schrijf dat vooral op.” 

Oscar Hammerstein

Als de officier van justitie haar een excuusbrief moet sturen, is dat een demasqué van jewelste. Dat kan hem duur komen te staan. Er staat een leger van wellustige advocaten klaar om het tribunaal te openen.” 

Theo Hiddema

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €4 per maand.