Spring naar de content
bron: anp

De dertig ijverigste Kamerleden

Welke Tweede Kamerleden hebben afgelopen periode het meest bereikt? HP/De Tijd presenteert de top 30 van de Nationale Politieke Index.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ton F. van Dijk & Frank van Kooten

Wie zijn onze politici en wat doen ze eigenlijk precies in de Tweede Kamer? Die vraag willen journalist-politicoloog Ton F. van Dijk en politiek data-analist Frank van Kooten met hun Nationale Politieke Index (NPI) beantwoorden. Natuurlijk: we kennen allemaal de optredens van Kamerleden in de dagelijkse talkshows. En die zijn niet onbelangrijk. Maar er is meer, véél meer. Maak daarom – aan de vooravond van het nieuwe parlementaire jaar – kennis met de dertig hoogst ‘scorende’ Kamerleden van Nederland in de afgelopen periode 2021-2022. Zodat u weet wie u in de gaten moet houden. En vergeet niet: wie u het ‘beste’ Kamerlid vindt, bepaalt u helemaal zelf. 

De Nationale Politieke Index wil duidelijk maken hoe onze Kamerleden zich kwijten van hun drie belangrijke grondwettelijke taken. Die van (mede)wetgever, controleur van de regering en volksvertegenwoordiger. Op basis van data die de Tweede Kamer zelf bijhoudt, ‘meet’ de NPI aan de hand van twintig relevante indicatoren hoe Kamerleden invulling geven aan het ambachtelijke Kamerwerk, waar de media weinig aandacht aan besteden, maar dat wel cruciaal is voor het functioneren van de democratie. 

De Nationale Politiek Index doet geen uitspraak over de kwaliteit van het parlementaire werk. Of een wetsvoorstel, motie of Kamervraag u aanspreekt – of juist niet – kunt u zelf bepalen. Ook staan sommige Kamerleden lager op de ranglijst omdat ze taken hebben die niet worden gemeten, zoals bijvoorbeeld het leiden van een fractie. De NPI heeft dus ook z’n weloverwogen beperkingen, maar is een innovatief instrument om een belangrijk deel van het onzichtbare werk in de Tweede Kamer inzichtelijk te maken. De NPI maakt daarbij ook gebruik van de ideeën die Kamerleden zélf het afgelopen jaar hebben aangeleverd.

De politicus van het jaar werd tot nu toe verkozen door een handjevol journalisten. Nu is er ook de Nationale Politieke Index, die op basis van cijfers enige ordening aanbrengt in de Haagse werkelijkheid. Niet meer en niet minder. Het is met trots dat HP/De Tijd de Nationale Politieke Index top 30 presenteert voor het politieke jaar 2021-2022. 

1

Naam: Caroline van der Plas

Leeftijd: 55 jaar

Woonplaats: Deventer

Partij: BoerBurgerBeweging 

Dagen in de Kamer: 490 

T:18200 I W: 2600 I C: 6415 I V: 9185

Caroline van der Plas is met haar eerste plaats een échte volksvertegenwoordiger. Het Kamerlid scoort hoog vanwege haar deelname aan talloze debatten, hoorzittingen en het in ontvangst nemen van petities. Daarnaast valt ze op door de grote hoeveelheid aangenomen moties. Politiek gaat over het verkrijgen van meerderheden voor standpunten. Iets dat Caroline opvallend goed kan met maar liefst 59 aangenomen moties, die allemaal de steun van ten minste één coalitiepartij kregen. Op de motie over 113 Zelfmoordpreventie, op basis waarvan het kabinet 3,5 miljoen euro extra heeft vrijgemaakt, is ze het meest trots. Opmerkelijk: Caroline van der Plas behaalt in haar eentje een hogere score dan de fracties van JA21, Groep Van Haga, FvD en Volt, vier partijen die meer zetels hebben. Een buitengewone prestatie.

Naam: Pieter Grinwis

Leeftijd: 42 jaar

Woonplaats: Den Haag 

Partij: ChristenUnie

Dagen in de Kamer: 490 

T: 17710 I W: 4675 I C: 8270 I V: 4765

Pieter Grinwis is de controleur van de regering en kampioen van de aangenomen moties met maar liefst 115 stuks. Zelfs voor een Kamerlid van een coalitiepartij – die het in dit opzicht relatief iets makkelijker heeft – een zeer hoog aantal. Ook loodste Grinwis maar liefst 11 amendementen (wijzigingen van wetsvoorstellen) door de Kamer. Het grootste deel van deze amendementen en moties is financieel van aard. Berucht is zijn amendement over het behoud van geborgde zetels bij waterschappen, waarmee Grinwis een initiatiefwet van Laura Bromet (GroenLinks) en Tjeerd de Groot (D66) op een wezenlijk punt liet aanpassen. Hierdoor behielden de boeren en natuurorganisaties hun ‘vaste’ zetels in het bestuur van de waterschappen.

Naam: Lisa Westerveld

Leeftijd: 40 jaar

Woonplaats: Nijmegen

Partij: GroenLinks

Dagen in de Kamer: 1959 

T: 14290 I W: 5250 I C: 4495 I V: 4545

Lisa Westerveld is een allrounder. Het GroenLinks-Kamerlid scoort op alle drie onderdelen hoog, maar vooral op wetgeving, vanwege tien aangenomen amendementen in het afgelopen parlementaire jaar. Vooral haar amendementen ingediend bij wetten over jeugdzorg en de Wet op de Nederlandse sportraad hebben indruk gemaakt. Zelf is ze het blijst met het aangenomen amendement over de coronawet, waarmee volgens Westerveld de democratische controle van het parlement is ‘genormaliseerd’. De eervolle derde plaats van Westerveld is dus bovenal een beloning voor haar harde wetgevingswerk, dat buiten de Kamer – waar de waan van de dag veelal overheerst – vaak weinig zichtbaar is. Hulde.

4

Naam: Renske Leijten

Leeftijd: 43 jaar

Woonplaats: Haarlem

Partij: SP

Dagen in de Kamer: 5613 

T: 13490 I W: 6025 I C: 4540 I V: 2925

Renske Leijten is niet alleen buiten de Kamer een van de zichtbaarste Kamerleden, maar ook qua ambachtelijk Kamerwerk onderscheidt zij zich met de hoogste score (van al haar collega’s) op het terrein van wetgeving. Leijten hield zich intensief bezig met het saaie doch zeer belangrijke repareren van wetten die werden voorgesteld door de regering. Met dertien aangenomen amendementen is zij bijzonder succesvol op dit terrein. Vooral amendementen rondom de financiering van lokale politieke partijen kregen haar aandacht en leidden tot steun van een meerderheid van de Kamer voor de door Leijten voorgestelde wijzigingen. Niet alleen voor de schermen maar dus ook daarachter is Leijten een harde werker.

Naam: Michiel van Nispen

Leeftijd: 39 jaar

Woonplaats: Breda

Partij: SP

Dagen in de Kamer: 3045 

T: 12220 I W: 1325 I C: 7550 I V: 3345

Michiel van Nispen is de tweede SP’er in de top vijf. Hij heeft een hoog percentage aangenomen moties (56 procent) en stelt veel Kamervragen (165 sets). Dit is wel de laagst gewaardeerde indicator binnen de Politieke Index, want méér vragen wil niet altijd zeggen betere vragen. Het aantal aangenomen amendementen is relatief laag. Met slechts twee aangenomen wijzigingen van wetsvoorstellen op maar liefst 21 ingediende amendementen. Van Nispen maakt deel uit van de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening. Hier krijgt hij (veel) extra punten voor, wat zijn hoge score op deze ranglijst mede verklaart.

6

Naam: Tom van der Lee

Leeftijd: 58 jaar

Woonplaats: Amsterdam

Partij: GroenLinks

Dagen in de Kamer: 1960 

T: 11365 I W: 575 I C: 7235 I V: 3555

Tom van der Lee scoort hoog op de controlerende taak. Mede dankzij zijn deelname aan de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen. Een tijdrovende en arbeidsintensieve klus. Ook vertegenwoordigt hij GroenLinks in het presidium (het bestuur van de Tweede Kamer). Zijn ratio van aangenomen moties is ook hoog, 54 procent, 32 in totaal. 

7

Naam: Don Ceder

Leeftijd: 32 jaar

Woonplaats: Amsterdam

Partij: ChristenUnie

Dagen in de Kamer: 490 

T: 11280 I W: 2750 I C: 4480 I V: 4050

Don Ceder is de tweede nieuweling van de ChristenUnie en is dus bezig aan zijn eerste termijn als Kamerlid. Hij heeft hoge percentages binnengehaalde moties (71 procent) en vier aangenomen amendementen (80 procent). Met Grinwis op 2 en Mirjam Bikker op 13 laat de ChristenUnie zien dat men nieuwe Kamerleden direct veel verantwoordelijkheid en vrijheid geeft. Drie Kamerleden in de top dertig is dan ook een groot compliment aan fractievoorzitter Gert-Jan Segers. 

8

Naam: Farid Azarkan

Leeftijd: 50 jaar

Woonplaats: Culemborg

Partij: Denk

Dagen in de Kamer: 1960 

T: 11095 I W: 550 I C: 5715 I V: 4830

Farid Azarkan is de eerste fractievoorzitter van een partij met meerdere zetels (3) in de top tien van deze ranglijst. Hij is aanwezig bij veel commissiedebatten (49) en technische briefings (50). Geheel in lijn met zijn harde werk rondom de toeslagenaffaire, samen met Renske Leijten en Pieter Omtzigt, is hij lid van de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening. Hij heeft 49 moties aangenomen gekregen van de 117 die hij heeft ingediend. Azarkan kan trots zijn op deze hoge notering.

9

Naam: Inge van Dijk

Leeftijd: 47 jaar

Woonplaats: Gemert

Partij: CDA

Dagen in de Kamer: 490

T: 10685 I W: 2125 I C: 4980 I V: 3580

Inge van Dijk is het eerste Kamerlid van coalitiepartij CDA in de lijst. Deze nieuwkomer dankt de mooie prestatie aan een hoge score op de controlerende en vertegenwoordigende taak. Ze heeft 48 moties aangenomen gekregen en twee amendementen. Moties over snel internet en een betere dekking voor mobiele telefonie in de buitengebieden laten zien dat Van Dijk oog heeft voor de traditionele achterban van haar partij. 

10

Naam: Chris Stoffer

Leeftijd: 47 jaar

Woonplaats: Elspeet

Partij: SGP

Dagen in de Kamer: 1576 

T: 10680 I W: 2000 I C: 5305 I V: 3375

Chris Stoffer heeft zijn tiende plaats in de Nationale Politieke Index onder meer verdiend door zijn deelname aan drie belangrijke begrotingsdebatten. Ook heeft hij in de totale periode tot nu toe 35 moties aangenomen gekregen. Opvallend zijn verder de 33 toezeggingen die hij van het kabinet kreeg en 41 commissiedebatten waar hij een inhoudelijke inbreng heeft geleverd. Chris Stoffer is een Kamerlid dat relatief weinig in het nieuws komt, maar achter de schermen veel werk verzet. 

11

Naam: Wybren van Haga

Leeftijd: 55 jaar

Woonplaats: Haarlem

Partij: Groep Van Haga

Dagen In de Kamer: 1739 

T: 10585 I W: 975 I C: 4715 I V: 4895

Wybren van Haga is de eerste afsplitser in deze lijst. Opvallend zijn de vele debatbijdragen en commissiedeelnames. Daarnaast vallen de vele moties (275) op, waarvan hij voor 53 moties punten heeft gekregen, omdat deze door een Kamer-meerderheid werden gesteund (wat betekent dat ten minste één coalitiepartij voor de moties heeft gestemd). Van Haga heeft verder maar liefst 151 sets Kamervragen ingestuurd – een indicator met het laagste gewicht binnen de NPI. Dus alleen met vragen stellen kom je niet op deze fraaie elfde plaats. Verder is het opvallend dat zijn volledige fractie 14.290 punten scoort en dat Van Haga alléén goed is voor ongeveer driekwart van die score. 

12

Naam: Lammert van Raan

Leeftijd: 60

Woonplaats: Amsterdam

Partij: Partij voor de Dieren

Dagen in de Kamer: 1960 

T: 10415 I W: 1825 I C: 5500 I V: 3090

Lammert van Raan doet het vooral goed op de controlerende taak. Mede ook vanwege zijn deelname aan de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening. Maar ook met zijn initiatiefvoorstel voor een nieuwe Klimaatwet heeft hij goed gescoord. Betrokkenheid bij wetgeving is een belangrijke taak, waarmee veel punten te verdienen zijn. Opvallend is zijn lage moyenne met het binnenhalen van moties: met 20 procent zit hij onder het gemiddelde. Van de 186 door hem ingediende moties zijn er 37 aangenomen. 

13

Naam: Mirjam Bikker

Leeftijd: 39

Woonplaats: Gouda

Partij: ChristenUnie

Dagen in de Kamer: 490 

T: 10095 I W: 3625 I C: 3540 I V 2930

Mirjam Bikker is alweer het derde Kamerlid van de ChristenUnie dat in de top vijftien staat van deze lijst. Een groot succes voor de kleinste regeringsfractie. Bij nieuwkomer Bikker is het percentage aangenomen moties erg hoog. 44 van de 59 ingediende moties zijn aangenomen. Ook heeft ze bijzonder goed gescoord met 8 aangenomen amendementen. Bikker neemt deel aan relatief veel commissie-debatten en is lid van de commissie van werkwijze, waar ze ook punten voor krijgt. Een bijzonder actief en hardwerkend Kamerlid dus.

14 

Naam: Roelof Bisschop

Leeftijd: 65

Woonplaats: Veenendaal

Partij: SGP

Dagen in de Kamer: 3605 

T: 9985 I W: 3150 I C: 3620 I V: 3215

Roelof Bisschop is het tweede lid van de SGP in deze ranglijst. Hoewel zijn fractievoorzitter – nestor van de Kamer Kees van der Staaij – fel gekant is tegen het indienen van moties en amendementen die het toch niet gaan halen, heeft Bisschop er maar liefst 95 ingediend, waarvan er 45 zijn aangenomen. Een slechter gemiddelde haalt Bisschop bij amendementen. Van de 31 door hem ingediende amendementen konden er 5 op een meerderheid rekenen. Doet veel mee aan commissiedebatten (44 stuks) en is over het algemeen op alle onderdelen zeer actief, hetgeen dit jaar resulteert in een verdiende 14de plaats.

15

Naam: Sylvana Simons

Leeftijd: 51

Woonplaats: Duivendrecht

Partij: Bij1

Dagen in de Kamer: 490

T: 9945 I W: 1250 I C: 4595 I V: 4100

Sylvana Simons staat op de 15de plaats met een zilveren randje. Ze behaalde in het eerste gedeelte van het politieke jaar een vaste top tien-notering en ook met haar vele bijdragen aan debatten en commissies maakte ze indruk. Helaas kon ze dit niet volhouden vanwege ziekte (long covid). Desondanks dus de eervolle nummer 15 van deze ranglijst, mede ook vanwege haar deelname aan de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening, die vanwege het belangwekkende en arbeidsintensieve karakter relatief veel punten oplevert.

16

Naam: Stephan van Baarle

Leeftijd: 30

Woonplaats: Rotterdam

Partij: Denk

Dagen in de Kamer: 490

T: 9835 I W: 2575 I C: 5340 I V: 1920

Stephan van Baarle is het tweede Denk-Kamerlid in de Index. Van hem zijn 77 moties aangenomen, maar hij heeft er wel 168 ingediend. Zijn aangenomen amendementen bij de behandeling van de Wet educatie en beroepsonderwijs hebben hem de nodige punten opgeleverd. Ook een initiatiefnota van zijn hand over eeuwigdurende grafrust voor alle Nederlanders zorgt voor deze mooie plaats op de Index. 

17

Naam: Laura Bromet

Leeftijd: 52

Woonplaats: Monnickendam

Partij: GroenLinks

Dagen in de Kamer: 1519

T: 9830 I W: 3075 I C: 3380 I V: 3375

Laura Bromet heeft in de afgelopen periode haar initiatiefwet over geborgde zetels in het waterschap aangenomen gekregen. Hoewel zij zich hard maakte voor het volledig afschaffen van die geborgde zetels is er – naar goed Haags gebruik – een compromis uitgekomen, waardoor er uiteindelijk een meerderheid was in de Tweede Kamer. Dat ze met mede-indiener Tjeerd de Groot van D66 al een coalitiepartij aan haar kant zag, was politiek-strategisch een goede zet. Bromet is lid van meerdere commissies en doet veel onzichtbaar werk op de achtergrond. 

18

Naam: Liane den Haan

Leeftijd: 54

Woonplaats: Woerden

Partij: Fractie Den Haan

Dagen in de Kamer: 490

T: 9770 I W: 1075 I C: 4495 I V: 4200

Liane den Haan scoort gemiddeld hoog op de controlerende en de vertegenwoordigende taak. Dit komt vooral door 60 aangenomen moties (in totaal 103 ingediend). Bijvoorbeeld haar motie over moleculaire diagnostiek bij uitbehandelde kankerpatiënten kon op veel bijval rekenen. Haar aanwezigheid bij commissiedebatten, petities en technische briefings zorgden ook voor deze hoge notering in de ranglijst.

19

Naam: Senna Maatoug

Leeftijd: 32

Woonplaats: Leiden

Partij: GroenLinks

Dagen in de Kamer: 490

T: 9745 I W: 2400 I C: 5130 I V: 2215

Senna Maatoug valt op als nieuw Kamerlid, omdat zij zich al na enkele maanden heeft aangemeld als lid van de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening en de tijdelijke commissie die hieraan voorafging. Dat zij dit als nieuwkomer ‘mag’ doen onderstreept het vertrouwen dat haar fractie in haar heeft. Maatoug heeft daarnaast een initiatiefwet ingediend over belastingheffing in box 2 en rondom bedrijfsopvolgingen. Iemand om in de gaten te houden.

20

Naam: Joba van den Berg

Leeftijd: 63

Woonplaats: Utrecht

Partij: CDA

Dagen in de Kamer: 1910 

T: 9510 I W: 2300 I C: 4725 I V: 2485

Joba van den Berg is het tweede CDA-Kamerlid in de top 20 van deze lijst. Ze valt op door haar hoge score op aangenomen moties (51 van de 62). Haar motie om sport toe te voegen aan de lijst van essentiële sectoren kan veel betekenen in geval van een eventuele volgende corona-uitbraak. Van den Berg neemt tevens meer dan gemiddeld deel aan technische briefings, commissiedebatten en de ontvangst van petities. Ze heeft 40 sets Kamervragen gesteld. 

21

Naam: Henk Nijboer

Leeftijd: 39

Woonplaats: Groningen

Partij: PvdA

Dagen in de Kamer: 3605 

T: 9500 I W: 2000 I C: 3690 I V: 3810

Henk Nijboer is ondanks zijn relatief jonge leeftijd een oude rot in het vak. Hij was dit jaar nog kandidaat om de nieuwe fractievoorzitter te worden voor zijn partij, de PvdA, een functie die uiteindelijk ging naar collega Attje Kuiken. Nijboer heeft 33 aangenomen moties (van de 75). Van zijn 18 ingediende amendementen zijn er 2 aangenomen. In juli van dit jaar heeft hij als eerste indiener een nieuw initiatiefwetsvoorstel ingediend voor het invoeren van een progressieve vermogensbelasting vanaf 2024.

22

Naam: Peter Kwint

Leeftijd: 37

Woonplaats: Amsterdam

Partij: SP

Dagen in de Kamer: 1960 

T: 9480 I W2250 I C: 5585 I V: 1645

Peter Kwint is lid van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen. Hij scoort met 29 aangenomen moties (van de 83) bovengemiddeld. Daarnaast kreeg hij steun van een meerderheid van zijn collega’s voor vier amendementen. Een daarvan is zijn amendement waardoor mensen met een gedwongen (medische) opname het recht behouden op een uitkering. Iets wat voorheen alleen gold voor vrijwillige opname.

23

Naam: Sandra Beckerman

Leeftijd: 39

Woonplaats: Groningen

Partij: SP

Dagen in de Kamer: 1960 

T: 8820 I W: 900 I C 4820 I V: 3100

Sandra Beckerman haalt de meeste punten binnen op de controlerende taak, waar haar 56 aangenomen moties zwaar wegen. Ook is ze vaak aanwezig bij tweeminutendebatten en commissiedebatten. Bij haar amendementen heeft ze minder geluk. Slechts één amendement van de 21 die ze heeft ingediend werd aangenomen. Daar is dus mogelijk ruimte voor verbetering. Niettemin een mooie score in de top 25 voor Beckerman.

24

Naam: Joost Sneller

Leeftijd: 40

Woonplaats: Den Haag

Partij: D66

Dagen in de Kamer: 1738 

T: 8365 I W: 4725 I C: 2425 I V: 1215

Joost Sneller is het eerste Kamerlid van D66 in de ranglijst. Hij heeft duidelijk de rem gezet op het aantal moties en amendementen dat hij indient, maar – misschien juist daarom – wel een hoog scoringspercentage. 18 moties waarvan 12 aangenomen, en 9 amendementen waarvan 7 aangenomen. Zeer opvallend zijn de drie initiatiefwetten die hij naar de Kamer heeft gestuurd. Bijvoorbeeld een wet die het – ook buiten een pandemie om – mogelijk moet maken om verspreid over meerdere dagen te stemmen. De D66-fractie is met 24 zetels een goed voorbeeld van een grote partij die meermaals in deze lijst voorkomt.

25

Naam: René Peters 

Leeftijd: 47

Woonplaats: Oss

Partij: CDA

Dagen in de Kamer: 1960 

T: 8095 I W: 1475 I C: 4770 I V: 1850

René Peters scoort voornamelijk hoog op de controlerende taak. Dit komt doordat hij 30 van zijn 33 ingediende moties aangenomen heeft gekregen. Een belangrijke factor is ook het lidmaatschap van de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening. Peters zat ook in de voorbereidingsgroep van deze commissie, waar veel inzet, tijd, energie en visie voor nodig was.

26

Naam: Mahir Alkaya

Leeftijd: 34

Woonplaats: Amsterdam

Partij: SP

Dagen in de Kamer: 1659 

T: 7725 I W 775 I C: 3885 I V: 3065

Mahir Alkaya scoort hoog op de controlerende en vertegenwoordigende taak. Hij doet mee aan veel commissiedebatten, technische briefings en tweeminutendebatten. Hij heeft 28 moties aangenomen gekregen. Bijvoorbeeld de met algemene stemmen aangenomen motie om te onderzoeken of de huidige krimp van het aantal werknemers bij de NS direct effect heeft op de dienstverlening. 

27 

Naam: Alexander Hammelburg

Leeftijd: 40

Woonplaats: Amsterdam

Partij: D66

Dagen in de Kamer: 490

T: 7575 I W: 1775 I C: 3365 I V: 2435

Alexander Hammelburg is het tweede lid van de D66-fractie in de top van deze lijst. Hij is zuinig met het indienen van moties en amendementen, maar heeft met zijn enige aangenomen amendement wel 7,5 miljoen euro vrijgemaakt voor een ondersteuningsfonds dat opkomt voor kwetsbare groepen die het hardst zijn getroffen tijdens de coronapandemie. 

28

Naam: Tjeerd de Groot 

Leeftijd: 54

Woonplaats: Woudsend

Partij: D66

Dagen in de Kamer: 1959 

T: 7495 I W: 200 I C 4600 I V: 2695

Tjeerd de Groot is de landbouwwoordvoerder van D66, die daar de klappen opvangt voor het stikstofbeleid van de coalitie. Hij doet weinig aan wetgeving maar des te meer aan de controlerende taak. 42 aangenomen moties en ook 32 toezeggingen ontvangen vanuit het kabinet. Het feit dat er drie Kamerleden van de 24 zetels tellende D66-fractie in de top 30 staan, bewijst dat het ook voor leden van grote fracties mogelijk is om veel punten te scoren voor belangrijk parlementair werk.

29

Naam: Pieter Omtzigt

Leeftijd: 48

Woonplaats: Enschede

Partij: Lid Omtzigt

Dagen in de Kamer: 6759 

T: 7480 I W: 1500 I C: 2925 I V: 3055

Pieter Omtzigt is een van de spraakmakers in het parlement. Opvallend is dat het Kamerlid uit Twente – dat vanwege een burn-out vier maanden uit de roulatie was – toch nog de top 30 heeft weten te halen. Als je het gemiddelde doortrekt over de maanden dat Omtzigt afwezig was, zou hij zeker een top 10-notering hebben gerealiseerd. Omtzigt heeft als zelfstandig Kamerlid 26 aangenomen moties (103 ingediend) en 2 aangenomen amendementen (21 ingediend) op zijn naam staan. Omtzigt is zeer actief in debatten en stelt vrijwel wekelijks Kamervragen over de ingewikkelde cijfers achter voor veel mensen belangrijke kwesties. Ook is hij lid geworden van de voorbereidingscommissie voor de parlementaire enquête over corona. 

30

Naam: Habtamu de Hoop

Leeftijd: 24 

Woonplaats: Wommels

Partij: PvdA

Dagen in de Kamer: 490 

T: 7425 I W: 1950 I C: 3055 I V: 2420

Habtamu de Hoop ging als een raket van start en heeft dat goed weten vast te houden. Hij maakte veel indruk met zijn maidenspeech. Haalt meer dan 50 procent van zijn moties binnen (28 in totaal). Zijn punten zijn redelijk verdeeld over de drie hoofdindicatoren, waardoor hij een typische – en veelbelovende – allrounder mag worden genoemd. 

Voor de hele ranglijst 2021-2022 kijk op: www.politiekeindex.nl

Volg de NPI ook op twitter: 

@politiekeindex

Kaders

Reactie Caroline van der Plas (1) (BoerBurgerBeweging)

“Dit vind ik echt een heel bijzondere erkenning. Hard werken en ergens voor staan zit in mijn bloed en ook zonder deze erkenning zou ik dat doen. Maar dat dit nu ook zo door de Nationale Politieke Index wordt gewaardeerd doet me toch wel wat. Zeker omdat deze waardering is gebaseerd op data uit de Tweede Kamer zelf. Het is niet zomaar een poll of een peiling, of een index op basis van een mening. De Nationale Politieke Index maakt heel goed zichtbaar wat Kamerleden allemaal doen en wat ze bereiken.

“Ik vind het – ook al heb je maar één zetel – belangrijk om zoveel mogelijk werk te doen en als volksvertegenwoordiger zoveel mogelijk zichtbaar, maar vooral ook benaderbaar te zijn. Daarom doe ik niet alleen Commissie LNV, maar ook VWS, Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Infrastructuur & Water, etc. en veel andere commissies. Maar ook onzichtbare commissies, zoals de commissie-Van der Staaij over effectief werken in de Tweede Kamer, en nu ook de commissie-Sneller, waarin we kijken hoe de Tweede Kamer kan blijven opereren bij rampen of noodsituaties, of de Kunstcommissie. Ik zal dit blijven doen en de Politieke Index helpt mij nu als een mooie graadmeter om te zien of ik nog steeds op de goede weg zit.”

Reactie Pieter Grinwis (2) (ChristenUnie)

“Deze eervolle tweede plek in de Nationale Politieke Index is een mooie aanmoediging voor Kamerleden, die het parlementaire werk als ambacht zien en oppakken, zoals ikzelf iedere dag weer probeer. Uniek en heel goed dat de NPI juist hier de schijnwerper op richt. Dit zijn immers onze kerntaken: wetten maken, de regering controleren en onze burgers vertegenwoordigen, daarbij goed gebruikmakend van de instrumenten die Kamerleden ter beschikking staan. 

“Wat leuk is om te zien dat mijn werkwijze destijds als raadslid in Den Haag – als eenpitter in de oppositie – landelijk ook vruchtbaar is. Het zou natuurlijk prachtig zijn als de NPI erin zou slagen het vele lokale en provinciale werk van raads- en statenleden ook inzichtelijk te maken voor een groter publiek.

“Ik feliciteer natuurlijk Caroline van der Plas en Lisa Westerveld van harte met hun mooie resultaat. Net als mijn ChristenUnie-collega’s Don Ceder en Mirjam Bikker met hun respectievelijk 7de en 13de plek in deze top 30. Een belangrijk signaal dat onze relatief kleine én fijne fractie er écht werk van maakt en dat wij als nieuwkomers in de Kamer veel vertrouwen krijgen om te doen wat goed is voor het land. Ik ga extra gemotiveerd weer aan de slag!”

Reactie Lisa Westerveld (3) (GroenLinks)

“Ik voel me vereerd. Onze democratie staat onder flinke druk, niet in de laatste plaats omdat de verkeerde dingen beloond worden. Schandaaltjes, ongenuanceerd zijn en makkelijke quotes voor de bühne halen de media en genereren aandacht op de socials. Wetgeving vrijwel nooit. Een wet lezen en voorbereiden kost ontzettend veel tijd, het is complex en maar zelden krijgen wetgevingsoverleggen aandacht. Daarom laten veel Kamerleden deze debatten schieten, terwijl het misschien wel onze belangrijkste taak is. 

“Het indienen van amendementen kost veel meer tijd dan het schrijven van een motie, maar met amendementen kunnen we concreet wetten veranderen. Daarom doe ik eigenlijk altijd mee aan wetgevingsdebatten en proberen we altijd te kijken hoe we een wet kunnen verbeteren. Juist daarom is het zo goed dat dit nu duidelijk wordt dankzij de Nationale Politieke Index.”

Opvallend

Wanneer je de scores van alle Kamerleden bij elkaar optelt, dan heeft de VVD (34 zetels) de meeste punten (107.955). Opmerkelijk is wel dat er geen enkel Kamerlid van de VVD in de top 30 staat. Coalitiepartijen D66 (24 zetels) en CDA (14 zetels) completeren de top 3. Zij hebben wél Kamerleden in de top 30.

De hoogt scorende oppositiepartij is de SP. Deze fractie bezet met 9 zetels de vierde plek in de ranglijst. GroenLinks, Partij van de Arbeid en ChristenUnie staan op de vijfde, zesde en zevende plaats. 

We zien de PVV pas op de achtste plaats. Als grootste oppositiepartij, met veel ervaren Kamerleden, zou je verwachten deze fractie hoger in de lijst terug te vinden. Op de negende plaats staat de Partij voor de Dieren (6 zetels) en de SGP, met ‘slechts’ drie zetels, maakt de top 10 compleet. 

De fractievoorzitters van de (middel)grote partijen, scoren relatief laag. Zij geven een andere invulling aan het Kamerlidmaatschap door het leiding geven aan een fractie. Attje Kuiken (PvdA, plek 35) en Jan Paternotte (D66, plek 49) zijn nu nog een positieve uitzondering, maar zij zijn beiden niet de gehele periode fractievoorzitter geweest. De andere fractievoorzitters staan zelfs niet in de Top 100: Geert Wilders (PVV, 104), Jesse Klaver (GroenLinks, 124), Pieter Heerma (CDA, 129), Sophie Hermans (VVD, 137) en Lilian Marijnissen (SP, 143).

Steun de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd