Spring naar de content
bron: clemens rikken/hh

Pas verschenen: Wagendorp, Weijers en Van Mersbergen

Thomas van den Bergh bespreekt Phoenix van Bert Wagendorp, Zelf doen van Niña Weijers en Mijn pa is nooit alleen van Jan van Mersbergen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thomas van den Bergh

Eigen waarheden

Na een spannende fietsroman en een psychologische roman over een journalist-in-crisis verrast Volkskrant-columnist Bert Wagendorp nu met een historische roman. In Phoenix beschrijft hij hoe Abel Sikkink, die in 1847 met zijn ouders vanuit Winterswijk naar Amerika emigreert, zijn familie verliest bij een scheepsramp op het meer van Michigan.

Deze noodlottige gebeurtenis blijft hem achtervolgen, en op zoek naar de ware oorzaak achter de ramp ontwikkelt hij zich tot onderzoeksjournalist avant la lettre. Opnieuw een journalist als hoofdpersoon dus, maar nu een die honderdvijftig jaar terug in Amerika opgroeit, terwijl om hem heen de wereld in razend tempo verandert. Wagendorp is er wonderwel in geslaagd die dynamische tijd tot leven te wekken. Zijn boodschap is nog steeds dezelfde: ‘de waarheid’ bestaat niet. Ieder mens maakt zijn eigen waarheden, op basis van halve herinneringen, vage veronderstellingen en bewuste leugens.

Dit puike boek vraagt om meer, en de lezer wordt op zijn wenken bediend: Phoenix is, zo meldt het achterplat, het eerste deel van een voorgenomen trilogie.

Bert Wagendorp
Phoenix
Pluim
€24,99

Denkoefeningen

De wekelijkse columns van Niña Weijers in De Groene zijn kleine, intellectuele exercities die je brein even laten tintelen. Gelukkig is een gulle greep hieruit nu gebundeld. 

Vaak zijn columnbundels al verouderd op de dag van verschijnen, maar Weijers gaat voorbij aan de waan van de dag. Wat niet wil zeggen dat ze alle actuele kwesties links laat liggen, maar bij haar zijn die het begin van een fascinerende denkoefening. De uitkomst is nooit voorspelbaar, ze zet je steevast aan het denken. Naar aanleiding van #MeToo schrijft Weijers bijvoorbeeld dat er met alle bevrijdingen ook nieuwe taboes dreigen te ontstaan. Te snel, betoogt ze, noemen we een relatie ‘fout’. Zo houdt Weijers zichzelf, en de lezer, geregeld een spiegel voor. 

Vrijwel steeds koppelt de schrijfster hoogstpersoonlijke ervaringen en observaties aan kunst die ze heeft gezien, een boek dat ze heeft gelezen, een film die ze heeft bekeken. Zo bevatten deze voortreffelijke columns ook een hoop aanknopingspunten voor de uitgehongerde cultuurliefhebber.

Niña Weijers
Zelf doen
Atlas Contact
€22,99

Kluizenaars

Jan van Mersbergen is de man die de lichten uitdoet op literaire feestavonden, de man die houdt van een praatje aan de bar, van gezelligheid, leven in de brouwerij, biertje in de hand, al dan niet uitgedost in zijn Vastelaovend-pekske.

Uitgerekend Van Mersbergen publiceert nu een boek over kluizenaars, juist omdat die zelfgezochte afzondering hem zo vreemd is. Jozef van den Berg, de poppenspeler die zich terugtrok in een fietsenstalling, Saint-Amadour, die op een rots woonde, een zwerver in een tentje in een plantsoen in Amsterdam-West, en Van Mersbergens eigen vader, die een paradijsje schiep midden in de polder – ze fascineren hem. Wat betekent het als je een bewuste keuze maakt voor de eenzaamheid? In dit boek onderzoekt Jan van Mersbergen die vraag, in een poging dichter bij zijn vader te komen. Dat geeft dit compacte verhaal een stuwende kracht, een intrinsieke noodzaak. Als hij ten slotte tussen de aantekeningen van zijn vader een fictieverhaal van diens hand vindt, vallen de puzzelstukjes op hun plek.

Jan van Mersbergen
Mijn pa is nooit alleen
Lebowski
€21,99