Spring naar de content
bron: anp

‘Het verdriet dat je hebt achtergelaten is zo intens’

Bibian Mentel (27 september 1972 – 29 maart 2021) was drievoudig paralympisch kampioen en zevenvoudig para-wereldkampioen snowboardcross. Barbara Barend schrijft haar een brief.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Barbara Barend

Lieve Bieb,

Ik weet niet of ik geloof in een leven na de dood. Maar ervan uitgaande dat er iets is, laat ik je in dit bericht weten hoe het hier op aarde met ons gaat. En gek genoeg gaat dat best goed. Het verdriet dat je hebt achtergelaten is zo intens. Maar je hebt je geliefden ook zo goed achtergelaten, dat ze nog steeds vanuit jouw positieve gedachten voortleven. Je naasten zijn verdrietig, maar gaan ook door, zoals je zo graag wilde. Voor je moeder is het nog altijd heel moeilijk te verkroppen, maar dat wist je en snap je. Maar ook je moeder leeft gelukkig door. Ik wilde een afspraak plannen met haar, maar dat is nog niet gelukt, ze heeft het druk met golfen, vriendinnen en met Rolf. En dat is mooi nieuws. 

Je kinderen gaan op hun manier door. Je meiden hebben het nog steeds lastig, maar hun gevoelens uiten ze wel en dat verdriet mag er zijn. In onze laatste gesprek, een paar weken voordat je overleed, hebben we het daar nog over gehad, over het verdriet dat zou volgen. Niet iedereen hoeft altijd sterk te zijn; soms moet je kwetsbaarheid tonen en is dat juist een kracht. Als er manieren zijn om te laten zien dat je nog meekijkt, dan is een arm om de meiden heen wel fijn. Tegelijk weten ze dat ze met jouw wijze woorden en liefde, en de liefde van de mensen om hem heen, het zeker gaan redden. 

Je zoon Juul is Juul, zoals altijd. Een versie 2.0 van jou volgens Ed, misschien nog lichter en positiever in het leven dan jij. Hij vermaakt zich goed, denkt aan je, laat zijn verdriet er zijn en gaat ook verder. Dan jouw lieve Edwin. Hij zei altijd pas te gaan rouwen als je er niet meer was. Zolang je er was, wilde hij van en met je genieten. Maar achteraf blijkt dat het rouwproces voor hem toch al eerder was ingezet. En hoewel hij je iedere dag mist, neemt hij jouw levensinstelling iedere dag mee, lukt het hem toch ook weer om te lachen en door te leven. Hij is druk bezig jouw legacy voor te zetten en mensen in staat te stellen om herinneringen te creëren. 

En wat betreft mijzelf en de mensen die ik spreek en die niet te dicht bij je staan, heb jij ervoor gezorgd dat heel veel mensen ‘een beetje Bieb’ doen. ‘Een beetje Bieb’ is kijken wat wel kan in het leven en zoveel mogelijk uit het leven te halen. En vooral niet te veel stilstaan bij wat niet kan. Verdriet mag er zijn, maar de focus moet liggen op de mooie zaken in het leven, ‘een beetje Bieb’ doen. 

Zo geniet ik zelf extra veel van mijn eigen gezin en het gegeven dat mijn ouders nog leven en gezond zijn. Voor mij is ‘een beetje Bieb’ meer stilstaan bij wat wel goed gaat dan tobben om wat niet goed gaat. Nou Bieb, mocht je daar nog mensen zien, doe dan vooral je maatje Johan Cruijff de groeten. Weet zeker dat jullie daar plannen maken om de wereld mooier te maken. We missen je nog steeds en blijven dat doen. En ik sluit af met wat mijn dochter zei kort na je overlijden: “Je bent nu dood, maar je bent wel lief.”

Barbara