Spring naar de content
bron: anp

‘Tijdens het dweilen van de vloer hoorde ik voor het eerst jouw unieke stemgeluid’

Tina Turner (artiestennaam van Anna Mae Bullock, 26 november 1939 – 24 mei 2023) stond bekend als the Queen of Rock ’n’ Roll. Berget Lewis schrijft haar een brief.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Berget Lewis

Lieve Anna Mae Bullock, lieve Tina Turner, 

Ik zal me even voorstellen. Mijn naam is Berget Lewis. Ik kom uit een muzikaal gezin en wist al op zeer jonge leeftijd dat ik zangeres wilde worden. 

Als tiener groeide ik in de jaren tachtig op met de muziekzender MTV. Terwijl de buitenwereld zich bezighield met de wereldwijde oliecrisis, de geboorte van de compact disc en de inhuldiging van koningin Beatrix, toonde ik steeds meer interesse in pop- en rockmuziek. 

Iedere zaterdag was het mijn taak om de keuken op te ruimen en tijdens het dweilen van de vloer hoorde ik voor het eerst jouw unieke stemgeluid. Als dertienjarige rende ik naar de tv en ik weet nog hoe ik bevangen werd door jouw oerkracht en jouw licht. 

What’s Love Got to Do with It ervoer ik als een regelrechte openbaring. Zoiets had ik nog niet eerder gehoord. 

In een volgende levensfase werd ik zelf professioneel zangeres, waarbij ik je op de voet bleef volgen. Toch is het mij tot mijn spijt nooit gelukt om een concert van jou bij te wonen, totdat ik in 2016 werd gevraagd om op te treden tijdens de Musical Awards. 

Die middag in januari werd er tijdens de generale repetities verteld dat jij de oeuvreprijs aan Joop van den Ende zou uitreiken, maar er werd nadrukkelijk bij gezegd dat wij jou absoluut niet mochten aanspreken. 

Een paar uur later stond ik achter de coulissen en toen gebeurde het wonderlijke: jij sprak mij aan! 

Ik stond perplex! Je gaf mij een hand en vroeg me of wij elkaar ergens van kenden. Ik antwoordde: “Helaas niet, Miss Turner, maar het is een enorme eer u te mogen ontmoeten.” Je antwoordde met jouw bekende stralende lach, het was een onvergetelijk moment voor me. 

Het meest frappante vond ik dat je zo benaderbaar was, ondanks je status als wereldster. Alles wat ik al die jaren al had gevoeld klopte! 

Ik zal die kortstondige ontmoeting in het Beatrixtheater in Utrecht nooit meer vergeten en ik dank God dat ik je in dit leven toch nog persoonlijk heb mogen leren kennen, hoe kort dat moment ook was. 

Sinds die bijzondere ontmoeting op woensdag 6 januari 2016 werden de superster Tina Turner en de bescheiden Anna Mae Bullock voor mij definitief één persoon. 

Dank voor wat je mij en de wereld hebt gegeven. Rust nu maar lekker uit, want dat heb je verdiend! 

Veel liefs, 

Berget 

Berget Lewis (1971) is zangeres.

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €5 per maand.