Spring naar de content

‘Je had je hele leven gestreden voor vrede tussen Israël en de Palestijnen’

Harry de Winter (22 mei 1949 – 7 maart 2023) was producent en programmamaker. Natascha van Weezel schrijft hem een brief.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Natascha van Weezel

Lieve Harry,

De laatste weken moet ik vaak aan je denken. Helaas is de aanleiding niet zo leuk. De mensen op aarde maken er weer eens een zooitje van. Sinds begin oktober staat de wereld nog meer in brand dan daarvoor. En dit keer draait de brand om Israël. We hebben de jackpot weer eens gewonnen hoor. 

Nou ja, even zonder cynische grappen, je had de meest recente oorlog tussen Israël en Hamas verschrikkelijk gevonden. Zowel het begin, met een walgelijke aanslag van Hamas waarbij 1400 Israëli’s zijn afgeslacht en 230 ontvoerd, als de vergeldingsacties van het Israëlische leger.

Als oprichter van Een Ander Joods Geluid zou je vast fel van leer zijn getrokken tegen premier Netanyahu. Bij bombardementen op de Gazastrook zijn inmiddels duizenden Palestijnen omgekomen. Ook hebben de bewoners van Gaza al weken veel te weinig water, elektriciteit en brandstof, omdat Netanyahu Hamas wil uitschakelen. Nu lijkt dat laatste me een zeer geslaagd plan, maar je kunt je afvragen welke prijs je daarvoor moet willen betalen. 

In eerste instantie maak ik me ernstige zorgen over de levens van Palestijnse burgers. Daarnaast ben ik ook bang voor het beeld dat van het ‘Beloofde Land’ ontstaat. De leus ‘From the river to the sea, Palestine will be free’ wordt overal geroepen, mensen trekken het bestaansrecht van Israël in twijfel en als Jood word je al snel uitgemaakt voor ‘vuile zionist’. Een grote groep filmmakers en acteurs (waaronder collega’s van jou) heeft bovendien opgeroepen tot een boycot van Israël. In hun open brief speken ze van ‘een genocide in Palestina’. Als er íemand kritisch was over Israël, dan was jij het wel. Maar dit was jou denk ik te ver gegaan. Uiteindelijk was je volgens mij zo kritisch omdat je van dat land hield.

Aan het einde van je leven zei je iets wat me maar niet loslaat: “Mijn idealen zijn mislukt.” Een heftige uitspraak voor iemand die normaal zo vrolijk overkomt. Je had je hele leven gestreden voor vrede tussen Israël en de Palestijnen. Ik had je graag verteld dat er sinds je dood een wonder was gebeurd en dat je grote droom alsnog was uitgekomen. Maar helaas, helaas.

Ik mis je, want wat was het mooi geweest als jij had kunnen laten zien dat je zowel van Israël kunt houden als zware kritiek kunt hebben op de regering-Netanyahu. Die nuance ontbreekt nu volkomen, terwijl die juist belangrijker is dan ooit. 

Liefs,

Natascha 

Natascha van Weezel (1986) is columnist en filmmaker. In 2023 maakte ze de documentaire Broertje, over de broers Harry en Micha de Winter.

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €5 per maand.