Spring naar de content
bron: ANP

Holocaust Museum, Juden nicht erwünscht!

Max Pam is kritisch op het motief achter de poging van moskeeëncollectief K7 om Willem-Alexander ervan te weerhouden de opening van het Holocaust Museum bij te wonen. ‘Wat K7 het liefste zou willen, zo blijkt uit de oproep, is een Jood de toegang ontzeggen tot het Holocaust Museum. In diepste wezen is dat puur antisemitisme, één van de vele redenen waarom dat het conflict in het Midden-Oosten maar voortduurt en voortduurt.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Max Pam

Dat de wereld wordt bevolkt door gevaarlijke gekken kunnen wij elke dag lezen, zien en horen. Een dictator die een buurland opeist, een scholier die een leraar neerknalt, een moordenaar die kinderen opsluit in een kelder, enzovoort, enzovoort. Het is aan de orde van de dag.

In het meest onschuldige geval is al die gekte een vorm van absurdisme. Neem het gedoe rond de boa, de buitengewoon opsporingsambtenaar. Hij/zij vertegenwoordigt zo’n beetje de laagste rang bij de overheid. Zo laag dat het rijk de invulling van deze functie aan de gemeenten heeft overgelaten. In hun overijverig streven naar diversiteit hebben sommige van die gemeenten het nu toegestaan dat de boa’s een religieuze uiting mogen dragen in de vorm van een hoofddoek, een kruis, een keppeltje of de tulband.

Naar aanleiding daarvan is een debat ontstaan in kranten, op radio en op televisie. Moet de overheid in haar optreden strikte neutraliteit uitstralen, of moet zij ter wille van de diversiteit overheidsdienaren de gelegenheid geven overal hun religie uit te venten: hé, ik ben moslim, tofelemoon, jehoede of sikh!

Daarmee is volgens mij ook de weg geopend naar het spaghettivergiet als hoofddeksel. We kennen allemaal het verhaal van de Pastafari en de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster. In de Verenigde Staten en Oostenrijk is deze denominatie officieel als kerk aanvaard en ook ik in Nederland valt er wettelijk niets te verzinnen tegen de erkenning van dit (atheïstische) geloof. De pastasafari’s dragen als symbool een vergiet op hun hoofd. Daarom is het wachten op een boa, die met een vergiet op het hoofd, het verkeer gaat regelen – ik kan bijna niet wachten!

Maar nu het gekke.

De Volkskrant stelde de volgende vraag en kreeg het volgende antwoord:

‘Hoeveel animo is er eigenlijk onder boa’s voor het dragen van religieuze hoofdbedekking?

Het korte antwoord: geen. Uit een rondgang langs de gemeenten door de Volkskrant blijkt dat geen enkele handhaver op dit moment gebruikmaakt of heeft gezegd gebruik te willen maken van de mogelijkheid een hoofddoek of keppeltje te dragen.’

Hier wordt dus heel veel fuzz gemaakt over een probleem dat als probleem helemaal niet bestaat. Steden, zoals Arnhem, maken alleen maar de slapende beer van onlustgevoelens wakker. Burgemeester Ahmed Marcouch aldaar zou zich dat moeten realiseren. Gelukkig zijn de boa’s zelf heel wat verstandiger dan hun leidinggevenden. Niemand wil! Logisch natuurlijk, want met een hoofddoek, een kruis, een keppeltje of een tulband, kun je alleen maar laatdunkende reacties en scheldpartijen verwachten. Je moet als boa wel gek zijn om ermee te koop te gaan lopen.

Absurditeiten en gevaarlijke gekken zijn niet ver weg als het geloof in het vizier komt. Zeker, ook onder andere omstandigheden ontstaan wreedheden, maar een geloof is doorgaans een extra trigger voor onmenselijk gedrag. God is immers belangrijker dan de mens. Vraag dat maar aan patriarch Kirill van de Orthodoxe kerk, de beste vriend van president Poetin.

Ook onder andere omstandigheden ontstaan wreedheden, maar een geloof is doorgaans een extra trigger voor onmenselijk gedrag

Laten we een ander voorbeeld nemen. Ik heb wel eens gedacht dat K7 een uitbreiding is van het zanggroepje K3, maar het is een samenwerkingsverband van Nederlandse moskeeën. K7 roept koning Willem-Alexander op vooral niet aanwezig te zijn bij de ontvangst van de Israëlische president Yitzhak Herzog, die gaat spreken bij de opening van het Holocaust Museum in Amsterdam. K7 noemt zijn de aanwezigheid van Herzog en W-A ‘een enorme dreun voor eenieder die begaan is met het lot van de Palestijnse bevolking en rechtvaardigheid hoog in het vaandel heeft staan.’

Nu wil ik beslist mijn ogen niet sluiten voor de slachtpartij van Hamas, noch voor wilde reacties van Israël, noch voor de rücksichtloosheid van Netanyahu en zijn vrome kornuiten, want als er één ding zeker is dan is het wel het totale onvermogen van Israël om zichzelf als sympathieke underdog over het voetlicht te brengen. Ook zal ik het niet hebben over het toch opmerkelijke verschijnsel dat het Israëlische leger er, ondanks alles, niet in geslaagd is de gijzelaars te bevrijden. Waar zitten ze? Enzovoort. Persoonlijk denk ik niet dat de oorlog ophoudt zolang de gijzelaars vast blijven zitten en zeker niet als de gijzelaars dood worden aangetroffen.

Enzovoort, de gevaarlijke gekken zitten overal en nog liever vandaag dan morgen zou ik een einde willen zien aan al die gruwelijkheden.

Maar wat K7 het liefste zou willen, zo blijkt uit de oproep, is een Jood de toegang ontzeggen tot het Holocaust Museum. In diepste wezen is dat puur antisemitisme, één van de vele redenen waarom dat het conflict in het Midden-Oosten maar voortduurt en voortduurt. Intussen zie ik het bord al voor me:

Tenslotte nog het volgende: vorige week schreef ik hier over de oprichting van verschillende stichtingen, zoals Stuur Thierry Baudet naar Rusland, Drop PVV- senatoren in de Domas en Parachuteer Pepijn van Houwelingen boven het front.

Als er één ding zeker is dan is het wel het totale onvermogen van Israël om zichzelf als sympathieke underdog over het voetlicht te brengen

Het enthousiasme voor deze stichtingen blijkt enorm groot en er is massaal gedoneerd. De belofte dat het geld op de juiste plaats terechtkomt, staat als een niet door de Russen gebombardeerd huis. Vooral de stichting Parachuteer Pepijn van Houwelingen boven het front kan op veel bijval rekenen. Naar aanleiding hiervan schreef de heer A.M. te U. mij het volgende:

‘Op 10 mei 1941 vertrok Rudolf Hess om 17.45 van vliegveld Augsburg-Haunstetten met een speciaal aangepaste Messerschmidt Bf 110. Via Bonn en de Waddeneilanden vloog Hess naar Schotland, alwaar hij met een parachute in het Schotse luchtruim sprong. Hess, die werd beschouwd als de plaatsvervanger van Hitler, hield er een gebroken enkel aan over, maar zei dat hij als speciale gezant van der Führer vredesvoorstellen kwam brengen. Hess werd gearresteerd. Na de oorlog werd hij tot levenslang veroordeeld en kwam hij in de Spandaugevangenis terecht, waar hij in 1987 zelfmoord pleegde. Jammerlijk. Ik ben ervan overtuigd dat de heer Pepijn van Houwelingen het er een stuk beter vanaf zal brengen en niet als een gevaarlijke gek uit de lucht zal tuimelen. Zet een Piper Cub voor hem klaar op airport Almere en laat hem naar het front in Oekraïne vliegen met een aantal vredesvoorstellen op zak, zoals die met grote regelmaat door Thierry Baudet worden geformuleerd. Ongetwijfeld zal de heer Van Houwelingen met alle egards door Poetin worden ontvangen en zijn inspanningen zullen een historische stap blijken te zijn op weg naar de vrede.’

En daarmee kan ik het alleen maar eens zijn.