Spring naar de content
bron: anp

Hoe Sywert met zijn 3.0 V6 benzinemotor de zorg aan flarden scheurde

Max Pam werd op Twitter spottend toegesproken door Sywert van Lienden. ‘Het is me toch wel een brutale kwast dat hij na alles wat er is gebeurd anderen nog probeert de maat te nemen.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Max Pam

Lang had ik niet van hem gehoord en eerlijk gezegd dacht ik dat hij achter tralies zat, toen hij vorige week ineens het woord tot mij richtte.

Sywert! Sywert van Lienden!

Hij richtte zich tot mij via Twitter, het vrije-woord-bastion waarop zwervers, leprozen, criminelen en andere verworpenen der aarde hun mening naar voren kunnen brengen. Ik had net in de Volkskrant een stukje geschreven, waarin ik mij afvroeg of het duurzamer is mijn zestien jaar oude Jaguar (S-type) helemaal op te rijden, of een nieuwe elektrische auto te kopen. Sywert, de goede, de wijze en de rijke, wist het antwoord wel en hij gaf me een advies: 

Afbeelding met tekst, Menselijk gezicht, person, bril

Automatisch gegenereerde beschrijving

Die Sywert! 

Het is me toch wel een brutale kwast dat hij na alles wat er is gebeurd anderen nog probeert de maat te nemen. Hij schijnt dat regelmatig te doen bij allerlei personen en onderwerpen. De arme jongen is de schaamte voorbij. 

Op mijn Volkskrant-stukje kreeg ik overigens nogal wat reacties. Ze waren fiftyfifty. De helft vond dat ik mijn oude auto moest oprijden, de andere helft dat ik een nieuwe elektrische moest kopen. In beide groepen kwamen ongeveer evenveel respondenten voor, die zichzelf als ‘deskundig’ beschouwden. 

Het eindresultaat was dus dat ik een vraag had opgeworpen, maar nog geen duidelijk antwoord had gekregen. Bas van Putten, die in de NRC de kwestie eerder aan de orde had gesteld dan ik – en beantwoord – vond dat het beter is je oude wagen op te rijden, tenminste als je jaarlijks niet al te veel kilometers rijdt – wat bij mij het geval is. De echte autokenner heeft dus een andere mening dan Sywert, misschien is dat iets voor Sywerts familiekring. Als voormalige CDA’er is die vast erg groot.

Door dit alles werd ik natuurlijk helemaal nieuwsgierig naar de auto die Sywert zelf gewoon is te berijden. Of beter: was te berijden. Ik meende me vaag te herinneren dat Sywert een aardig karretje had gekocht van die negen miljoen die hij achterover had gedrukt bij de mondkapjesdeal. Ik hoefde niet lang te zoeken of ik kwam deze door de fiscus aangeboden foto tegen van Sywerts in beslag genomen auto. Justitie bood het sportwagentje te koop aan voor de hoogste bieder.

Afbeelding met wiel, voertuig, Landvoertuig, Luxevoertuig

Automatisch gegenereerde beschrijving

Op de website AutoRAI vond ik nadere informatie. Het is een BMW Z4 Cabrio, met een nieuwprijs van 85.000 euro. Sywert kocht de krachtigste versie ervan, de M40i. In nog geen vijf seconden sprint hij van 0 naar 100 km per uur met zijn 3.0 V6 benzinemotor. 

Pardon? Wat nu? Wat lees ik daar? 

Een benzinemotor!

Die Sywert!

Zelf is hij op fossiele brandstof van de ene naar de andere zorginstelling gescheurd, het klimaat in ontreddering achterlatend. Tot hem de auto door de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) werd afgepakt. En verkocht. Tenslotte heeft de auto 51.111 euro opgebracht, een aardig bedragje voor die bak, maar bij lange na niet genoeg om de buit gemaakte negen miljoen strakjes terug te betalen. Ik hoop maar dat Sywert voor zijn eigen familiekring nog een elektrische Toyota Prius heeft achtergehouden. Die kan dan geveild worden, maar ook dat zal niet genoeg zijn om alle schulden te voldoen. 

Dat getweet van onze Sywert bewijst nog eens dat hij een enorme hypocriete lul is, die geen enkel besef heeft van de reikwijdte van zijn daden. Hij lijkt me zo iemand die uiteindelijk diep verongelijkt het graf in zal stappen. Niemand op de hele wereld heeft door wat hij, Sywert, eigenlijk voor de mensheid heeft gedaan. Ja, aan al dat goede mag je best een centje verdienen. Wat is daar zo verkeerd aan?

Eigenlijk was ik Sywert allang vergeten, maar ik ben nu van plan elk jaar aan hem een herdenkingsartikel te wijden. Die coronapandemie was ik bijna ook vergeten, maar die blijft langer voortsudderen dan ik had gedacht. In de Volkskrant las ik dat het Sociaal en Cultureel Plan Bureau (SCP) weer eens een rapport heeft laten verschijnen, dit keer getiteld: Sceptische visies in het coronadebat.

Het SCP merkt op dat zo’n twintig procent van de Nederlanders bedenkingen had tegen de aanpak van de pandemie door de overheid. Dat zouden zo’n drie-en-een-half miljoen Nederlanders zijn, een bonte verzameling van gekken, complotdenkers, vaccinatiesceptici en anderen van wie het wantrouwen wordt gevoed door alles wat de overheid onderneemt. Het lijkt me dat je die groep net zo groot kunt maken als je zelf wilt, maar zeker is dat de opkomst van de BBB hiermee te maken heeft. Het gevolg is dat een relatief kleine groep de hele Nederlandse bevolking kan chanteren, traineren en opzadelen met eisen waarvan een deel onredelijk zijn. Democratie is mooi, maar je moet er rekening mee houden dat kiezers ook in grote getale een proteststem gaan uitbrengen.

Dat getweet van onze Sywert bewijst nog eens dat hij een enorme hypocriete lul is, die geen enkel besef heeft van de reikwijdte van zijn daden. Hij lijkt me zo iemand die uiteindelijk diep verongelijkt het graf in zal stappen.

Het SCP adviseert de overheid om in gesprek te blijven met deze sceptische burgers. De overheid zou niet afwijzend moeten staan tegenover mensen met een radicaal andere mening. In dialoog gaan met anderen is een mooi christelijk ideaal. Het is voor een overheid eigen belang om geen burgers af te schrijven, maar aan de andere kant zit er het gevaar in dat de overheid zijn burgers naar de mond gaat praten. De coronapandemie heeft dat glashelder aangetoond. Er is toen een situatie ontstaan waarin de overheid, de regering, verplicht is aan zijn burgers de waarheid te vertellen – de waarheid, zoals zij die ziet. Die waarheid kan mankementen vertonen, zelfs als zij wordt gevoed door de wetenschap, maar een integere overheid moet daarvoor durven uit te komen. Zelf ben ik van mening dat de overheid het er, ondanks allerlei fouten en tekortkomingen, redelijk vanaf heeft gebracht tijdens de coronacrisis. In elk geval zijn we daar zonder al te rampzalige gevolgen uitgekomen. Nederland functioneert bijna weer als voorheen en ware in Oost-Europa geen oorlog geweest, dan zou de economie misschien nog meer floreren dan zij nu al doet.

Een toenemende welvaart is altijd de beste remedie tegen maatschappelijke onrust, daarvan ben ik als oude sociaaldemocraat overtuigd. Nu alleen nog  Poetin eronder krijgen, tegen de BBB stemmen en Sywert zakkies laten plakken, dan kan het wantrouwen misschien toch nog worden overwonnen.

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €4 per maand.