Spring naar de content

#Wijkagenten

Tessa Sparreboom vindt dat de politietop zo snel mogelijk een einde moet maken aan wijkagenten op X en Instagram. ‘Naast de discriminerende en sadistische berichten zijn ook de dt-fouten niet van de lucht.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tessa Sparreboom

Begin deze maand werd bekend dat de politie elf agenten uit hun functie heeft gezet vanwege ‘ernstig grensoverschrijdende en discriminerende berichten’ in appgroepen. Zo’n besloten appgroep geeft de indruk dat hier iets stiekems gebeurt, maar geen zorgen. Politieagenten delen dergelijke berichten al jaren op sociale media, met het idee: als je gewoon transparant bent over je rotkarakter is er niks aan de hand. 

Afgelopen weekend was het de beurt aan Arjen Schut, wijkagent van Hoofddorp Centrum. Arjen Schut ziet er precies uit als een man die Arjen Schut heet en wijkagent in Hoofddorp Centrum is. Op zijn account @WA__C_Hoofddorp (8000 volgers) maakte hij de volgende tweet wereldkundig: ‘Net een melding van een man die zijn zakken had gevuld met artikelen van een supermarkt. De man zou geen tanden in zijn mond hebben. Ik gok dat hij geen tandpasta heeft gestolen….. #winkeldiefstal #wijkagent’ Humor die aanslaat: 200 likes.

‘De man had vast een reden,’ reageert ene Peter. Moet je net wijkagent Arjen Schut hebben. ‘Wel, dat zou je denken en ik kan begrijpen als je niets hebt, je eten steelt. Ik heb de foto van de man gezien. Dit zijn personen die heel Nederland afstruinen en diefstallen plegen. Niets zieligs aan dus…….en hier niet woonachtig zijn.’ Aha! De man was een bui-ten-lan-der, zeg dat dan meteen Arjen! Alle begrip natuurlijk voor mensen die ‘niets’ hebben, zoals geen geld, geen huis en geen tanden, maar het houdt een keertje op, namelijk op de dag dat wijkagent Arjen Schut een zwart iemand op de foto ziet. Burgerlul Peter is gerustgesteld: ‘Dat is een ander verhaal :-). Dan naar binnen trekken [spierbalemoji].’ 

Dit is een bekende, rare flex onder politieagenten: altijd suggereren dat je wel iets beters te doen hebt dan wat je daadwerkelijk aan het doen bent.

En boeven de cel in trekken doen ze, die politiemannen. Zoals Bas Dirkmaat, wijkagent in Nieuwe Niedorp, die een melding kreeg van een ‘huilende, meerderjarige winkeldief bij de Jumbo’. Dat ‘meerderjarig’ moet dat ‘huilend’ natuurlijk opheffen. En de persoon in kwestie blijkt nog minder zielig dan gedacht: ‘Uren heeft de buitenlandse dame, die geen woord over de grens sprak ons aan het lijntje en aan het werk gehouden. Maar de zaak is rond. We weten wie het is en we kunnen haar aanbieden bij justitie.’ Dit is een bekende, rare flex onder politieagenten: altijd suggereren dat je wel iets beters te doen hebt dan wat je daadwerkelijk aan het doen bent. Alsof er ook maar iets bestaat dat voor wijkagent Bas Dirkmaat een hogere prioriteit heeft dan huilende, buitenlandse vrouwen bij justitie ‘aanbieden’.

Sommige mensen hebben nou eenmaal een voorkeur voor het op de bon slingeren van andere mensen. Maar als je die mensen een social media-account geeft, zie je dat die natuurlijke voorkeur heel snel omslaat naar sadisme en een zucht naar likes. Een perverse prikkel, noemen ze dat met een perverse term. Zo kreeg wijkagent Wim Knol (Molenbuurt en centrum Almere Buiten) 104 likes op een foto van een deels op een zebrapad geparkeerd busje. Bijschrift: ‘Wat is er aan de hand agent? Waarom krijg ik een boete?’ Omdat agent Knol hartjes wil op X, daarom. Voor veel mensen is er geen beter entertainment denkbaar dan getuige zijn van hoe iemand anders een boete krijgt. Dankzij de talloze wijkagentenaccounts kan dat nu 24/7. ‘De ochtenddienst begint rustig,’ meldt Chiel van de Geer, de wijkagent van Santpoort-Noord én -Zuid. ‘Een bestuurder parkeert zijn auto voor een uitrit. Dit is opgelost en de foutparkeerder is bekeurd a €95.’ Lekker centjes voor de baas binnengeharkt Chiel, maar wat hebben wij daarmee te maken?

De politietop moet zo snel mogelijk een einde maken aan de vertegenwoordiging van wijkagenten op sociale media, ook uit eigenbelang. Naast de discriminerende en sadistische berichten zijn ook de dt-fouten niet van de lucht. Slechts één politieman mag blijven: Tonny Poelman (wijk Schothorst, Amersfoort) die alleen maar berichten van Burgernet retweet waarin wordt gevraagd uit te kijken naar vermiste kinderen. Wat een agent.

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €5 per maand.