Spring naar de content
bron: anp

Als de BoerBurgerBeweging (BBB) de verkiezingen wint dan is dat rampzalig nieuws

Ilja Leonard Pfeijffer vreest een eclatante verkiezingsoverwinning voor de BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas. ‘Een aanzienlijk deel van de stemgerechtigden zal blijken te hebben gestemd voor de opvatting dat we onze hele planeet naar de gallemiezen moeten helpen.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ilja Leonard Pfeijffer

Ik schrijf deze column op woensdag, verkiezingsdag, terwijl de stembussen nog open zijn en de eerste exit polls nog moeten worden gepubliceerd, maar ik heb het geluk dat ik een waarzegster ken, die voor mijn huis in Via San Lorenzo kantoor houdt aan een klaptafeltje dat is bedekt met een esoterisch kleedje. Ze heeft de wierook aangestoken en de tarotkaarten voor mij gelegd, waarna ze mij hoofdschuddend de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen en van de Waterschapsverkiezingen in Nederland heeft onthuld. Ze lijkt zelfs een beetje op Caroline van der Plas. 

Ik weet dat waarzegsters om redenen van klantenbinding de neiging hebben om slecht nieuws te brengen. Dat is logisch. Wanneer zij een stralende toekomst uit de kaarten aflezen, zal hun klant jubelend zijn weg gaan, maar wanneer er met een zorgelijke blik de grootste rampen worden voorspeld, zal de trillende patiënt een week later terugkomen om met zachte stem te vragen of de sterren inmiddels misschien een klein beetje beter staan. 

Dus ik weet dat de kans aanwezig is dat de werkelijke verkiezingsuitslag rooskleuriger uitvalt dan haar voorspellingen, maar tenzij deze onwaarschijnlijk veel beter uitvalt, is zij nog altijd tamelijk rampzalig, in die zin dat een groot deel van de kiezers verkeerd zal blijken te hebben gestemd. 

Dat is het grootste probleem met een democratie: het is allemaal in theorie heel mooi bedacht, maar helaas kun je de stemgerechtigden niet vertrouwen.

Want dat is het grootste probleem met een democratie: het is allemaal in theorie heel mooi bedacht, maar helaas kun je de stemgerechtigden niet vertrouwen. Kiezers blijken heel wel in staat om tegen hun eigen belangen in te stemmen. Wat moet je doen als de meerderheid van de kiezers van mening is dat we het land naar de vaantjes moeten helpen? Dan zit er conform de democratische principes niets anders op dan de wil van de kiezers te respecteren. Zo erg is het niet vandaag, want het is nog erger. Een aanzienlijk deel van de stemgerechtigden zal blijken te hebben gestemd voor de opvatting dat we onze hele planeet naar de gallemiezen moeten helpen, omdat ze zullen blijken te hebben gestemd op een partij die van mening is dat leefbaarheid en alles waar deze in de toekomst van zal afhangen, zoals drastische beperkingen van uitstoot van koolstofdioxide, methaan en stikstof en inperking van de klimaatverandering, ondergeschikt is aan de tradities van het platteland, zoals vlagschennis en mest uitrijden. De boeren grijpen de macht in de provinciale bestuurslagen, waar de reductie van het boerenbedrijf gestalte moet krijgen. De multimiljonairs van de zuivelindustrie nemen zitting in de senaat, die noodzakelijk beleid kan blokkeren. 

Nog afgezien van de morele plicht om het land en de planeet leefbaar te houden, is Nederland door internationale verdragen, Europees beleid en meerdere rechterlijke uitspraken gedwongen om de agrarische sector in te perken. Een groot deel van de kiezers stemt vandaag op een partij die eigenlijk als enige programmapunt heeft dat zij dat niet wil. Maar het zal toch moeten. De wil van de kiezers kan niet worden gerespecteerd, dus hun stem is onjuist, foutief, onverstandig en onproductief. 

Maar het gevaar van een eclatante verkiezingsoverwinning van de Boerenpartij van Caroline van der Plas is dat er bij andere partijen ten onrechte de indruk kan staan dat zij haar serieus moeten nemen. Als er geen meerderheid in de Eerste Kamer meer gevonden kan worden voor de noodzakelijke klimaatmaatregelen, is de kans groot dat drie van de vier coalitiepartijen de leefbaarheid niet langer als prioriteit zullen willen beschouwen, waarna D66 geen andere keuze heeft dan uit de coalitie te stappen, met nieuwe verkiezingen, nieuwe coalitieonderhandelingen, stilstand en tijdverlies als voorspelbaar gevolg.