Spring naar de content
bron: anp

Marjolein Moorman: ‘Ik heb heel veel last van schaamte, maar heb die door de jaren heen leren temmen’

Marjolein Moorman (Wassenaar, 1974) is wethouder onderwijs, jeugd(zorg), armoedebestrijding en schuldhulpverlening voor de PvdA in Amsterdam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mirjam Eeken

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Er speelt superveel in de wereld, van de oorlog in Oekraïne tot hoge energieprijzen en een gigantische inflatie. Ik kan niet ontkennen dat dat me raakt. Tegelijkertijd vind ik het fijn dat ik juist nu op deze plek mag zitten om te zoeken naar oplossingen. Dat geeft me veel energie.

Aan wie ergert u zich?

Aan mensen die zelf veel ruimte innemen, maar heel weinig ruimte overlaten voor een ander. Zij lijken te zijn vergeten dat ze onderdeel zijn van een samenleving, waarin je ook een ander moet kunnen geven wat je zelf graag zou willen.

Lijkt u op uw vader?

Mijn ouders zijn jong overleden, dus ik kan mezelf alleen met ze vergelijken tot ze ongeveer mijn leeftijd hadden. Ik heb zowel het karakter als het fysiek van mijn vader, al zie ik nu soms ineens mijn moeder in de spiegel. Mijn vader was heel sociaal, hield erg van gezelligheid en had een sterk rechtvaardigheidsgevoel. 

Lijkt u op uw moeder?

Mijn moeder was wat meer op zichzelf en ik vond haar best wel spartaans, maar ik merk nu dat ik dat ook heb: vol gas voor iets gaan en soms streng voor jezelf zijn.

Wat zijn uw dagdromen?

Ik denk nog vaak: wat zal ik later worden als ik groot ben? Het leukste aan het leven vind ik dat je altijd blijft leren en ontdekken. Als ik een werkbezoek aan een school heb afgelegd, vraag ik me af hoe het is om voor de klas te staan. Ik wil iets blijven doen waar ik betekenis kan hebben, en dat kan zowel groot als klein zijn.

Wat is uw definitie van geluk?

Ik geloof dat je gelukkiger kunt worden als je zorgelozer kunt leven. Als politicus kan ik mensen niet gelukkig maken, maar ik kan wel voorwaarden scheppen waardoor iemand meer kans heeft om geluk te ervaren, bijvoorbeeld door te helpen om stress van schulden weg te nemen.

Wat is uw grootste angst?

Dat er iets gebeurt met mijn kinderen natuurlijk. En ik ben bang om mensen teleur te stellen, ook al weet ik dat het onvermijdelijk is dat ik niet iedereens verwachtingen kan waarmaken.

Bent u aantrekkelijk?

Ik heb een hele aantrekkelijke man, dus daar zal ik niet voor niets aan zijn gekomen. Vroeger had ik deze vraag trouwens zeker met nee beantwoord. Ik was al vroeg onhandig lang, stak altijd overal bovenuit, en vond mezelf lelijk. Nu ik ouder word, probeer ik mijn imperfecties meer te accepteren. Ik houd zelf trouwens ook helemaal niet van perfecte mensen.

Waar schaamt u zich voor?

Ik heb heel veel last van schaamte, maar heb die door de jaren heen leren temmen. Het ging zo ver dat ik me vroeger kon schamen als ik tegen iemand zei dat mijn ouders waren overleden, omdat ik diegene dan met een rotgevoel opzadelde. Ik had ook last van spreekangst en vond het al eng om me voor te stellen in een werkgroep. De schaamte voor mijn imperfecties is nooit helemaal verdwenen. Als ik mezelf terugzie op beeld, kan ik echt denken: oh, die plofkop. Dat staat ontzettend in de weg, dus ik probeer me daar niet te veel meer door te laten belemmeren.

Bent u monogaam?

Zeker, zowel in mijn relatie en vriendschappen als in politieke voorkeur; ik heb nog nooit op een andere partij gestemd.

Van wie heeft u het meest geleerd?

Ik heb het geluk gehad dat ik altijd door veel dappere en kritische mensen werd omringd. Zo leerde Eberhard van der Laan mij: je maakt elke dag wel een fout. Die les heeft ook tegen de schaamte geholpen; je kunt jezelf vergeven en het de volgende dag beter doen.

Hoe ontspant u zich?

Ik kan me heel goed ontspannen in mijn werk. Als ik iets leuk vind, dan geeft dat energie. Ik kan me juist voorstellen dat ik een burn-out zou krijgen wanneer ik op de bank moest gaan liggen ‘ontspannen’, of als ik een baan had waarin ik minder hard moest werken, maar waar ik geen enkele inspiratie uit zou halen.

Wat is uw grootste ondeugd?

Omdat ik zelf zo hard werk, heb ik ook hoge verwachtingen van mijn omgeving. Daar schaam ik me dan meteen weer voor. 

Als u iets aan uzelf kon veranderen, wat zou dat dan zijn?

Soms zou ik de jeugd wel terug willen. Het is heel flauw aan het leven dat je de zelftwijfel pas voorbij bent op het moment dat je niet meer jong en krachtig bent. Ik wil ook graag geduldiger zijn voor mezelf en voor anderen. Als ik analyseer wanneer ik in conflict kom, dan heeft het vaak daarmee te maken.

Wat is uw devies?

Durf te leven, blijf leren en kijk om je heen.