Spring naar de content
bron: anp

‘Als er één in ons aardse tranendal de hemel verdiende, ben jij het wel’

Peter R. de Vries (14 november 1956 – Amsterdam, 15 juli 2021) was misdaadverslaggever. Hij werd op 6 juli neergeschoten in Amsterdam; negen dagen later overleed hij aan zijn verwondingen. Gerard Spong schrijft hem een brief.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Gerard Spong

Beste Peter,

Veronderstellenderwijs ga ik ervan uit dat je nu in het hiernamaals c.q. de hemel verkeert. Als er één in ons aardse tranendal immers de hemel verdiende, ben jij het wel. Je hebt immers talloze slachtoffers van misdrijven terzijde gestaan en dat is net als de bijstand van strafadvocaten een nobele dagvulling.

Zijn er in dat hiernamaals echter ook boeven en misdrijven? Bij ons, hier op aarde, houdt het maar niet op. Niet dat ik daarover vreselijk treur hoor, want ik heb nimmer een hoge pet op gehad van de quasi-goede mens. De slechteriken onder ons zie je overal. 

Al sinds jaar en dag natuurlijk de drugscriminaliteit. De minister van Justitie en Veiligheid, F. Grapperhaus, verkeert samen met nog anderen in de naïeve overtuiging dat zij deze vorm van criminaliteit adequaat kan bestrijden met onder meer anti-ondermijningsopsporing. Moorden, inclusief de vergismoorden, gaan ook door; op Curaçao is onlangs weer een verdachte opgepakt. 

Steevast wordt hierbij het begrip ‘onderwereld’ gebruikt, terwijl jij en ik weten dat het criminele gajes net zo goed in de quasi-brave bovenwereld welig tiert. Neem nou die frauduleuze notaris op het kantoor van de landsadvocaat. Als het ergens ‘bovenwereld’ was, dan toch wel op dat kantoor. En het gekke is dat de Staat zich van de diensten van dat kantoor blijft bedienen. Waarom is dat gek? Omdat het interne toezicht op dat kantoor ernstig in gebreke is gebleven, jarenlang, en het er zodoende niet pluis was. Daar moet je dus afstand van nemen. Net zoals men verwacht dat strafadvocaten afstand nemen van hun criminele clientèle.

Wordt er verder in de hemel net als op aarde ook etnisch geprofileerd? Van de Haagse rechtbank mogen marechaussees dat doen. Het is pure rassendiscriminatie, die met een juridisch kromme redenering gelegitimeerd wordt. En ik hoop zo dat Onze-Lieve-Heer, wiens huidskleur overigens onbekend is, dit soort schandelijke, uit de koloniale tijd stammende juridische drogredenen stellig van de hand wijst. 

En als Onze-Lieve-Heer toch bezig is onrecht op aarde te bekijken, vraag hem dan toch indringend of een aantal van onze ministers zich aan een misdrijf schuldig gemaakt hebben door niet tijdig Afghaanse helpers van Nederlandse militairen te evacueren in plaats van hen nu bloot te stellen aan allerlei wreedheden van de Taliban. Ik zou wel een paar misdrijven kunnen opnoemen hoor, maar ik wacht liever het onfeilbare oordeel van Onze-Lieve-Heer of Lieve Vrouwe af. 

Peter, een paar jaar geleden hebben wij elkaar talrijke brieven geschreven die zijn gebundeld in ons boek PS: dit is vertrouwelijk… Ik kijk daar met trots op terug en vind het fijn jou nog deze allerlaatste brief te hebben geschreven. 

Het allerbeste daar!

Hartelijke groet,

Gerard Spong