Spring naar de content

De stelling: ‘Het eigen risico in de gezondheidszorg moet afgeschaft worden’

Nederland heeft volgens de Euro Health Consumer Index het op een na beste zorgstelsel van Europa, maar daar hangt ook een prijskaartje aan. Nu kost de zorg jaarlijks ongeveer 5500 euro per Nederlander. In 2040 zal dit bedrag naar verwachting verdubbelen, vanwege vergrijzing en dure medicijnen. Volgens de wet stijgt ons eigen risico mee met deze zorgkosten. Is dat nog wel te betalen voor ouderen, chronisch zieken en de minima?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sharon Stork

Ja

Aad de Groot, directeur zorgverzekeraar DSW

Zorgt het eigen risico ervoor dat er minder kosten worden gemaakt in de zorg?

“Het eigen risico is inmiddels zo hoog geworden dat mensen uit financiële overwegingen juist de noodzakelijke zorg mijden waar zij recht op hebben. Dit kan op langere termijn juist leiden tot hogere zorgkosten. Het eigen risico heeft mensen wel bewuster heeft gemaakt van de kosten in de zorg, maar dat staat los van het doel van de invoering van het eigen risico. Overigens zorgt de huisarts ervoor dat er geen onnodige zorgkosten worden gemaakt.”

Het afschaffen van het eigen risico kost geld. Hoe betalen we dat?

“Dat zou een premieverhoging van maandelijks twintig euro betekenen voor elke premiebetaler. Nu betalen mensen die chronisch ziek zijn of om andere reden veel zorg nodig hebben meer dan dertig euro per maand extra. Als je gezond bent, betaal je niets en dat druist wat mij betreft in tegen de solidariteit van ons zorgstelsel.”

Is het tijd om een Nationaal Zorgfonds in te voeren, zonder eigen risico?

“Als er geen disciplinerende werking vanuit de klant is, dan leunen instellingen achterover en dat leidt vaak tot administratieve chaos en fouten. Er moet altijd enige mate van competitie zijn en de vrijheid om te kunnen kiezen uit zorgverzekeringen. Dat houdt die organisaties scherp.”

Nee

Hayke Veldman, Tweede Kamerlid VVD

Waarom moet het eigen risico volgens u blijven bestaan?

“Zo kunnen we de zorg betaalbaar houden. 385 euro is voor de meeste mensen te betalen. Als je het eigen risico afschaft, kan dat leiden tot een hoger gebruik van de zorg, want dan is er geen prikkel om onnodige zorg te voorkomen.”

Als je chronisch ziek bent, betaal je dus altijd het eigen risico.

“Dat is heel vervelend voor chronisch zieken, die het al moeilijk hebben, maar als we het eigen risico zouden afschaffen, dan moet iedereen meer premie betalen. Dat heeft ook iets oneerlijks.”

Zorgt het eigen risico er niet voor dat mensen zorg mijden?

“Gemeenten bieden bijzondere bijstand aan mensen met een laag inkomen en hebben vaak ook aanvullende maatregelen voor ziektekosten, dus ik denk niet dat mensen zorg mijden. Bovendien betaal je bij de huisarts geen eigen risico. Je kunt je altijd laten onderzoeken en zo nodig laten doorverwijzen.”

Als de zorgkosten blijven stijgen, betalen we over een paar jaar dan duizend euro eigen risico? “We hebben deze kabinetsperiode afgesproken dat het eigen risico gehandhaafd wordt op 385 euro. Wat een volgend kabinet doet, moeten we afwachten. Maar we hebben er met z’n allen belang bij om te voorkomen dat die zorgkosten eindeloos oplopen, omdat het eigen risico dan ook steeds verder omhoog zou moeten. Een eigen risico van duizend euro is  onwenselijk.”