Spring naar de content
bron: ANP

Stelling: De invloed van de mens op het klimaat is zeer beperkt

Een CO2-taks, warmtepompen, subsidie voor elektrische auto’s – de overheid wil de uitstoot van koolstofdioxide in Nederland drastisch verlagen. Ondertussen heeft de wetenschap nog geen consensus bereikt over klimaat-verandering. Want hoe invloedrijk is de mens nu eigenlijk?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Leon Kleinveld

JA – Guus Berkhout, emeritus hoogleraar geofysica TU Delft

Guus Berkhout

Klimaatverandering is de schuld van…
“Men gaat ervan uit dat de huidige opwarming van de aarde – die een feit is – komt door de menselijke CO2-uitstoot. Ik denk wel degelijk dat de mens hiermee de mondiale opwarming beïnvloedt, maar die invloed is op zijn best marginaal. De hypothese dat alles door de mens komt, is afkomstig van het IPCC (het klimaatpanel van de Verenigde Naties – LK) en is gebaseerd op onvolwassen modellen die niet in staat zijn betrouwbare voorspellingen te doen. Denk aan de gênante overdrijvingen in de voorspelde stijging van de temperatuur en van de zeespiegel. Het aantal ijsberen neemt niet af maar juist toe, en het aantal natuurrampen stijgt ook maar niet.”

Hoe zit het dan?
“Het klimaatsysteem is buitengewoon complex. De sterk variërende invloeden van de zon, de wolken, de oceanen en de chaotische luchtbewegingen op het klimaat worden nog nauwelijks begrepen. Klimaatverandering is er altijd geweest, ook toen de mens er nog niet was. Grote natuurkrachten waren toen de oorzaak. Die zijn er vandaag echt niet mee opgehouden!”

CO2 is en blijft een broeikasgas, en wij stoten heel wat uit.
“Ja, dat is zo, maar waterdamp (H2O) is een vele malen belangrijker broeikasgas dan CO2. Bovendien is CO2 de bouwsteen van het leven. Zonder zou de mens niet kunnen leven. Koolstofdioxide-emissie kwalificeren als ‘luchtvervuiling’ is dan ook een schandelijke misleiding.”

NEE – Gert-Jan Nabuurs, hoogleraar Europese bossen aan de Wageningen Universiteit

Gert-Jan Nabuurs

U bent een hoofdauteur van een klimaatrapport van het IPCC. Opleverdatum: 2021. Critici zeggen dat het IPCC zich blindstaart op CO2
“Wij zouden een doemdenkclubje zijn; dat is niet zo. Het staat onomstotelijk vast dat CO2 een broeikasgas is en er is een duidelijk verband tussen CO2 en de temperatuurverandering. Ook methaan en lachgas dragen daaraan bij. Wij kijken in ons rapport heus niet alleen naar de CO2-uitstoot, maar ook naar oplossingsrichtingen als nucleaire energie, zonne- en windenergie en biomassa.”

Er hebben zich in een ver verleden grote temperatuurschommelingen voorgedaan.
“Dat klopt. Er is een Kleine IJstijd geweest en verder terug in de tijd was het op aarde veel warmer dan nu. Die warme periode ging gepaard met veel meer CO2 in de atmosfeer dan nu. Al die CO2 is destijds vast komen te zitten in fossiele brandstoffen, waaronder aardolie. Dat wordt vaak vergeten door klimaatcritici.”

Hoe krijgen we de CO2-uitstoot volgens u naar beneden?
“Door onze uitstoot van fossiele brandstoffen te verminderen en door bossen aan te planten. Bossen spelen een heel grote rol in ons klimaat. Bomen nemen CO2 op en slaan die op. Mede daarom moeten we investeren in bosbeheer. Momenteel compenseert het Europese bos twaalf procent van de Europese CO2-uitstoot. Met een klimaatslim bosbeheer kan dat naar twintig procent.”

Onderwerpen