Spring naar de content

Schitterend: Wopke straalt in Oekraïne terwijl Kaag moet bedelen bij Baudet

Sigrid Kaag kan niet acteren, schrijft Don Arturo. ‘De foto van haar en Rutte bij FVD-fractievoorzitter Thierry Baudet en FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren spreekt boekdelen. In het Spaanse heet zoiets een cara de vinagre; een azijnbek.’

Dat vind ik het mooie aan schaduwpremier Sigrid Kaag: ze kan niet acteren. De foto van haar en Rutte bij FVD-fractievoorzitter Thierry Baudet en FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren spreekt boekdelen. In het Spaanse heet zoiets een cara de vinagre; een azijnbek. 

Het moet voor haar een gang naar Canossa zijn geweest, een hellegang. 

Het ouwelijke appartement waar ze zit te mokken in een lederen Chesterfield-bank, met verder een versleten oosters tapijt, wat schilderijtjes en een paar zielige planten (wegkwijnend door de sigarenrook) als decor, contrasteert met haar olijke en vooral jeugdige gympies. Dat trucje met de vlotte schoentjes kennen we ondertussen wel. Daar trapt niemand meer in, en zeker Baudet en Van Meijeren niet. Ik denk dat ze uit pure recalcitrantie helemaal niets gezegd heeft tegen de mannen en dat Rutte in zijn uppie flink heeft gebedeld om steun voor de Voorjaarsnota. 

Op een andere foto verlaat ze opa’s kamer in het bejaardentehuis met een smoel alsof ze net op drie citroenen heeft zitten kauwen. Priceless

En toen moest ze ook nog eens langs bij Kuiken & Klaver. Goeie titel voor een nieuwe serie kinderboeken: Kuiken en Klaver, domme dingen. Kuiken en Klaver, bokkensprongen. Kuiken en Klaver, uit logeren. 

Er wordt veel naars geschreven over Attje Kuiken, en vaak onder de gordel en met een seksistische ondertoon, maar ik vind haar een woeste en ongenaakbare schoonheid, opgegroeid in de Groningse klei tussen de suikerbieten en het strokarton

En alweer die zure kop en een medelijden opwekkende, vooral sneue lichaamshouding, terwijl Kuiken een en al gratie en zelfvertrouwen uitstraalt. 

Er wordt veel naars geschreven over Kuiken, en vaak onder de gordel en met een seksistische ondertoon, maar ik vind haar een woeste en ongenaakbare schoonheid, opgegroeid in de Groningse klei tussen de suikerbieten en het strokarton. 

Attje draagt een sobere ingetogen zwarte jurk (daar is over nagedacht) en Kaag loopt erbij als een zwerver, in haar schamele kloffie met die puberale sneakers. Krijgt ze soms kledingadviezen van Frenske Timmermans, ons andere internationale zwaargewicht? 

Kuiken en Klaver waren uiterst teleurgesteld na het bezoek Rutte en schaduwpremier Kaag en verklaarden dat ze totaal geen nieuwe bestuurscultuur bij Kaag bespeurden. Ze misten elk gevoel van ‘urgentie’ of ‘ambitie’ om de noden van mensen in deze crisis aan te pakken. Hoe dodelijk voor onze schaduwpremier! 

Uiteindelijk zal koningin Kaag, met haar gouden bedelstafje, gered moeten worden door Joost Eerdmans van JA21, met de nodige concessies op het gebied van de D66- immigratiewaanzin en de D66-klimaatgekte. 

En dan kwam deze week ook nog eens haar hagiografie uit. Voor onderwijsuitgedaagden onder ons: een hagiografie is de biografie van een heilige. Een geweldige timing natuurlijk, zo kort na de desastreuze persconferentie (weer die fucking gympies!) en nét voor het D66-ledengesprek in Den Bosch, op zondag 15 mei. 

In principe zou dit een bloedraad moeten worden en een afrekening met het bestuur, maar wat schrijft D66 op haar website? 

Op zondag 15 mei komen we samen. Dan spreken we over alles wat er nu aan de hand is. Wat we als bestuur doen en hebben gedaan. En over wat beter moet in de toekomst. Daar kunnen we jouw aanwezigheid en inbreng goed gebruiken. Want samen werken we aan een veilige partij voor iedereen. Met tal van leden uit diverse gremia werken we aan een passend programma. Waar het voor iedereen veilig is om deel te nemen aan het gesprek.

Cortomo: nix aan de handa, zou Gerard Reve zeggen. 

De ondertitel van de hagiografie door Trouw-coryfee Wilma Kieskamp was aanvankelijk Op weg naar nieuw Leiderschap maar werd te elfder ure, zo merkte mijn immer attente buurman en collega Bart Nijman op, door de Magere Mannetjes veranderd in Schaduwpremier

Nijman: PR-firma D66 slaat weer toe, ditmaal bijgestaan door voormalige verzetskrant Trouw: een nieuw boek over Sigrid Kaag is stilletjes van (onder)titel veranderd. In de aankondigingen van Prometheus in 2021 werd de vuistdikke reclamefolder voor de minst geliefde vrouw van Nederland nog voorzien van de ondertitel “De weg naar nieuw leiderschap”, maar sinds de val van het kabinet en de verkiezingen heeft Sigrid Kaag een paar vervelende ongelukjes gehad op die toch wel lastige route.

Als het goed is komt er aanstaande zondagmorgen een nieuwe peiling van Maurice de Hond uit (van wie ik overigens geen tweedehands autootje zou kopen) en het zou zomaar kunnen dat D66 naar 13 zetels keldert. Mark my words

Het boek hoeft nog net niet door de papierversnipperaar en wordt aanstaande zondag uitgedeeld aan de D66-leden, gratis en voor niks met een lekkere Bossche Bol erbij en een toefke slagroom. En de eerste positieve recensie is binnen en komt, je verwacht het niet, van haar persoonlijk buttplug Jantje Paternotte! Want wat twiet de schaamteloze rimmer over zijn Grote Bazin en haar hagiografie? 

@SigridKaag is nu 4,5 jaar actief in de Nederlandse politiek. De decennia ervoor hebben haar gemaakt tot de leider die ze is. Een leider die weet dat idealisme pas iets waard is als je voor resultaat gaat.

Mogen wij even overgeven, riepen Jacobse en Van Es in zo’n geval. 

Goed, ik pak aanstaande zondag popcorn en cola en ga eens lekker kijken hoe D66 de extreem negatieve berichtgeving en het (volgens de peilingen) catastrofale zetelverlies gaat bestrijden. 

Als het goed is komt er aanstaande zondagmorgen een nieuwe peiling van Maurice de Hond uit (van wie ik overigens geen tweedehands autootje zou kopen) en het zou zomaar kunnen dat D66 naar 13 zetels keldert. Mark my words. 

Ik ga er echter vanuit D66 alles met de mantel der liefde gaat bedekken en dat schaduwpremier Kaag – de minst geliefde politicus van Nederland – gewoon op het schild wordt gehesen en de zaal tussen een paar happen Bossche bollen scandeert: nieuw leiderschap, nieuw leiderschap! Sigrid premier, Sigrid premier! Een en ander afgesloten met een polonaise, terwijl de meute zingt: zo’n goeie hebben wij nog niet gehad, zo’n goeie hebben wij nog niet gehad

Houdoe!