Spring naar de content

De comedians van radicaal-rechts: ‘Goedenavond wappies! Of zitten er ook verraders in de zaal?’

De grappen van comedycollectief Hart voor Humor zijn grof en racistisch, het publiek geniet ervan dat niets of niemand wordt gespaard. Waar ligt de grens tussen het verspreiden van radicaal-rechts gedachtengoed en gewoon lekker alles bespotten?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

In een kantoorruimte op een bedrijventerrein in de buurt van Schiphol zitten zo’n tweehonderd mannen en vrouwen op plastic klapstoelen te gillen van de lach. Zojuist heeft stand-upcomedian Rogier Kahlmann zijn toehoorders vanaf een geïmproviseerd podium getrakteerd op de twaalfde transgendergrap van de avond. Het publiek, dat zich volgens een banner op de achtergrond in een ‘free speech zone’ bevindt, kan er geen genoeg van krijgen.

Al even onstilbaar blijkt de honger naar anekdotes en woordspelingen waarin Kahlmann en de vijf andere comedians die deze vrijdag acte de présence geven, mensen met een donkere huidskleur aanduiden met het n-woord of een verwijzing naar Zwarte Piet.

Ook het royale aanbod aan grappen over dodelijke coronavaccinaties en discriminerende QR-codes wordt hier, twee jaar na de coronacrisis, nog altijd gretig ontvangen. Niet voor niets begint comedian Wouter Meijs zijn optreden met: Goedenavond wappies! Zijn we allemaal wakker? Of zitten er ook verraders in de zaal?’

Bij het publiek vallen de harde grappen in goede aarde. Een van hen zegt na afloop van de voorstelling: ‘Ze sparen echt niemand, geweldig vond ik dat.’

Meerdere comedians van het gezelschap verkeren, naast hun podiumbestaan in de hoek van complotdenkers en representanten van radicaal-rechts. Krispijn werkt ook als verslaggever bij Ongehoord Nederland, waarvoor hij een nieuwsitem maakte waarin hij asielzoekers vroeg hoe ze aan hun fiets kwamen. Op X deelde Krispijn kritische berichten over onder meer transvrouwen en feminisme.

Kahlmann was tot voor kort columnist en poppenspeler bij Ongehoord Nederland. Hij sprak zich op X uit tegen de vervolging van de Vlaamse rechts-extremist Dries van Langenhove en de van mensenhandel beschuldigde influencer Andrew Tate. Meijs is columnist voor De Andere Krant. In interviews noemde hij de coronamaatregelen ‘gif’ en klimaatverandering ‘onzin’. Chris van der Ende, tot begin dit jaar lid van Hart voor Humor, uitte in de De Andere Krant zijn afkeer van dragqueens die voorlezen aan kinderen. Ook belde hij aan bij het huis van viroloog Jaap van Dissel, om hem de ‘Anton Mussert Prijs’ uit te reiken.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Hart voor Humor is ervan doordrongen dat lang niet iedereen zit te wachten op, zoals het gezelschap zichzelf noemt, ‘het enige rechtse comedycollectief van Nederland’. Dat blijkt wel uit de behoedzame wijze waarop het collectief zich naar de buitenwereld presenteert.

Niet filmen, geen interviews

Wie een optreden wil bijwonen, wordt van tevoren gewaarschuwd dat er niet mag worden gefilmd omdat het podium een ‘safe space’ moet zijn. Bedrijven en organisaties die hun panden beschikbaar stellen voor een comedyshow worden op de website van Hart voor Humor niet met hun naam, maar alleen met hun adres vermeld. Vragen van de Volkskrant wil het collectief uitsluitend per e-mail beantwoorden.

Het publiek dat zich deze vrijdagavond in de kantoorruimte bij Schiphol heeft verzameld, is de comedians in elk geval goed gezind. Gegniffeld wordt er als Meijs de regering voor ‘pedofielen’ uitmaakt, geschaterd als Paul Schoolderman vertelt: ‘Ik was fan van Theo Maassen. Nu ik weet dat hij zijn vrouw een gebroken neus heeft geslagen ben ik, eh, idolaat!’

Onder de toehoorders blijken veel sympathisanten van Forum voor Democratie aanwezig. Als Kahlmann tijdens zijn optreden onthult dat hij op die partij heeft gestemd, klinkt er goedkeurend gejoel.

Vraag Krispijn wat voor type mensen er zoal op zijn comedy-avonden afkomen en hij antwoordt: ‘Robert Jensen-fans met blikjes bier en tatoeages in hun gezicht, maar ook Moederharten (aanhangers van de coronaprotestbeweging Moederhart, red.) die geloven in alternatieve geneeswijzen en mediteren.’

Soms, zo blijkt uit berichten op X, trekken de shows prominente bezoekers, onder wie FvD-leider Thierry Baudet, de bekende anti-transactivist Lydia Daniël, en de wegens wangedrag en complottheorieën gevallen wetenschapper Laurens Buijs.

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €5 per maand.