Spring naar de content
bron: anp

Kies dommer met Don Arturo’s Stemwijzer. Het smoelenboek van D66 Amsterdam. Wie zijn toch die mensen?

Arthur van Amerongen bespreekt de vijftig D66-kandidaten voor de gemeenteraad van Amsterdam. “Omdat er niemand is die al die cv-vullers en banencarrousseltijgers in het zonnetje zet, doe ik het maar even voor u.”

U zult het niet geloven maar het politbureau van Pyongyang aan de Amstel heeft 1300 Amsterdammers gevraagd op welke partij ze gaan stemmen op 16 maart en wat was de verrassende uitkomst van deze peiling? 

GroenLinks wordt de grootste! 

Het onderzoek werd in opdracht van de Halsemabode en ATHalsemsa uitgevoerd door O & S en dan weet u het wel. Nog maar kort geleden liet GroenLinks een nattevingerpeiling uitvoeren door I & O en ook die u-vraagt-wij draaien-knakkers trokken hun opdrachtgever als grootste partij uit de grabbelton. 

Maar het is natuurlijk niet uitgesloten dat de bende van Reinier van Dantzig de grootste partij wordt. D66 heeft maar liefst vijftig kandidaten voor de gemeenteraad. Vijftig!

Omdat er niemand is die al die cv-vullers en banencarrousseltijgers in het zonnetje zet, doe ik het maar even voor u. Kutwerk, maar iemand moet het doen. 

Ik begin helemaal onderaan. Dat is een tik van mij want romans en kranten lees ik ook van achteren naar voren. Dat zal wel door mijn studie Hebreeuws komen. 

50. Hülya Kat. Ziet er uit als een kruising tussen Bart Chabot, Nana Mouskouri en Elvis Costello en staat vermoedelijk zo laag op de lijst omdat het een Turk uit IJmuiden is. 

49. Boris Dittrich. Stokoude beroepsnicht. Claim to fame: uit Cuba geflikkerd 

48. Simone Kukenheim. Mijn recente twiet says it all. 

47. Greg Shapiro. Nóg niet-grappiger dan centenbak Martijn Koning. Werd bijna racist na inbraak. 

46. GeenStijl: Jan-Bert Vroege is de opperpoot van D66 in de Amsterdamse gemeenteraad en wilde de Gay Pride een ‘aparte status’ geven om te voorkomen dat het potenbotenflottilla niet door zou gaan omdat er NIMBY-klagers dan gingen zeuren over de overlast.

45. Arjen de Wolff, de koraalknuffelaar van onze overzeese geslachtsdelen.

44. Huub van Schaijik. Enige wapenfeit: verving Martine van der Veen tijdens haar zwangerschapsverlof.

43. Boris Nienhuis. Enige wapenfeit: heeft LinkedIn-profiel.

42. Bob Scheper. Student Europese Studies (dat is zeg maar Schoevers voor meisjesachtige jongens). 

41. Erik van Erp. Redacteur van MUG Magazine. Vrolijke Frans waarmee ik wel een borreltje zou kunnen drinken. 

40. Charles Vaneker. Bedacht genderneutrale plaskrul in Westerpark. Leuk voor mocro’s!

39. Farah Sheikrojan. Oei, daar zou ik zo maar op kunnen stemmen! 

38. Ineke Hoeffnagel. Klinkt als een personage van Wim T. Schippers in Ronflonflon en is dat waarschijnlijk ook. Bestaat niet op Google. 

37. Bouke van Hilten. Nomen est omen. 

36. Juliëtte Ronteltap. Leuk kapsel!

35. Pieter Liefting. “In mijn vrije tijd speel ik gitaar, lees ik graag, zit ik in een hockeyteam en ga ik graag naar een museum of toneelstuk. Verder wandel ik graag door mijn buurt rondom het Oosterpark. Ik luister dan vaak een podcast.”

34. Kay Rutten. Jaloers op Bojo.

33. Tessa Fransen. Content Creator. Ben ik ook: op de wc. 

32. Ticho Goossens. Wil niet dat Twitter-meisjes zijn verloofde zien. Verdacht. 

31. Esmeralde van Vliet: Vrolijk bloemenvrouwtje met vriend en drie kinderen. Presenteert zich iets te gelukkig. Hou je vriend in de gaten. #Tweedeleg 

30. Jesper Diebels. Tata-hipster.

29. Linda Brouwer – Klitsie. Leuk groepsportret van roomblank D66 020-Centrum maar wie of wat is een klitsie? 

28. Jorieke van der Schaaf. Nomen est omen

27. Mohan Verstegen. De huismilva van D66. 

26. Niels Ras. “Noord is naar mijn mening het mooiste stadsdeel van de stad en het land.” Ik weet genoeg, slijmbal. 

Wat een slap, non-descript zooitje! Roomblank, een paar homosuele paradijsvogels, een homohatende moslima om het mohammedaanse stemvee te trekken en ik zie maar een reden om op deze club te stemmen: nummertje 39

25. Sijmen Mülder. Iedereen weet het, behalve zijn vrouw. #GriekseBeginselen

24. Steven Kroon: “Sinds lange tijd ben ik al geïnteresseerd in het sociaalliberale gedachtegoed van D66.”  Een soort Rob Jetten maar dan nichterig en oppervlakkig

23. Guido van Garderen. Havermelkbadmuts.

22. Roos Beek. Roosje is trekker in de Werkgroep Ontwikkelingssamenwerking EU en Nederland. Ik ruik een Metoetje!  

21. Marion Loor. Te saai om grapjes over te maken.

20. Lisanne Peeters. Roomblanke topper met wie je op je sloffen de Slag om Mokum wint. 

19. Alper Tasliyurt. Hee, na Hülya Kat nóg een huis-Ottomaan. Onvindbaar op internet. Een vermelding: ondertekenaar open brief aan zijn baasje Sigrid Kaag, notabene op De Joop

18. Carline van Breugel. “Als openlijk biseksuele vrouw krijg ik vaak te maken met vooroordelen. Ik wil als Kamerlid een rol vervullen in het doorbreken van taboes en het normaliseren van seksuele diversiteit. Dit wil ik onder andere doen door samen met mijn vriend, die een transgender man is, open te zijn over onze relatie.”  Duidelijk, ik kijk uit naar de gender reveal party van jullie babietje! 

17. Sjoerd Warmerdam. “In het D66-kandidatenboek zegt Sjoerd dat hij een zoon heeft ‘met zijn twee partners en een lesbisch koppel’. Zou dat de reden zijn om hem op plaats twaalf te zetten? Regenbooggezinnen zijn immers een strijdpunt van D66.” Staat inmiddels op 17. Watskeburt? Ditskeburt!

16. Morillio Williams. Wow, drie LGBTQIA-plussers op een rijtje! Het wordt dringen voor een roze plekje in de inclusieve gemeenteraad. 

15. Ruben Koekoek. Houdt van lekker zwammen dus aanwinst voor D66. 

14. Jorian van Schagen. Ik schreef het net nog: dat wordt een enorme bitchfight voor de roze zeteltjes in de gemeenteraad. 

13. Thomas Hermans. Oeps, waar komt dat hoofddoekje ineens vandaan? 

12. Kiki Norbruis. Nomen est omen

11.  Nazmi Turkkol. Oei, van 30 naar 11. Watskeburt? 

10. Anne Wehkamp. Koopt haar garderobe bij Otto

9. Erik Schmit. Erikje hoopt dat heel Zuid afval gaat prikken: ‘Afval verbindt!’ Nee, jonge vriend: sherry verbindt. 

8. Marja Lust. Jeetje, wat lijkt die veel op zijn broer

7.  Yassmine el Ksaihi. Een mohammedaanse homohater bij D66. Lijkt me leuk voor al die potten, poten, non-binairen en transgenders hierboven! 

6. Rob Hoogland. Zo, ouwe, dat had je mij wel eens eerder mogen vertellen. Daar in het Torentje gebeurde er iets met je. Je rook de macht en liet scheetjes van opwinding. Ik maar wapperen met ons boekkie. 

5. Suleyman Aslami. Lijkt me warempel een sympathieke gast. Een levend voorbeeld dat iedereen in het Nederland het ver kan schoppen, ondanks het gezeik en gejammer van Sylvana. 

4. Elise Moeskops. Wijnvrouw. My kind of girl! 

3. Ilana Rooderkerk. Ex-soapie. Benieuwd hoe ze haar bliksemcarrière in de politiek regelde. 

2. Daniëlle de Jager. Hoofdzakelijk bekend van de kreet: “Koppel jongeren met sociale diensttijd aan sportclubs”. What the fuck is sociale diensttijd, dat je als steuntrekker de hele dag mag voetballen.

1. Reinier van Dantzig. Horecagriezel. Haat dor hout. Als het aan hem ligt, mogen stokoude kroegtijgers niet meer in zijn peperdure kuttenten komen. 

Nou, dit heeft een paar uur van mij toch al nutteloze leven gekost. Maar iemand moet het doen! Wat een slap, non-descript zooitje! Roomblank, een paar homosuele paradijsvogels, een homohatende moslima om het mohammedaanse stemvee te trekken en ik zie maar een reden om op deze club te stemmen: nummertje 39. En vooruit, ik ben ook niet de beroerdste: nummertje 27 op een keurige tweede plaats!