Spring naar de content

Bijna was Don Arturo gestopt met donderpreken, maar de wijn redde hem

Arthur van Amerongen is op wijnreis door de Algarve en Alentejo, en geeft gratis en voor niets alvast enkele tips: “Van de balletdansende wijnmaker João Afonso vlakbij Portalegre in de Alentejo is de witte Respiro Altitude beslist de moeite waard.”

Soms is het best moeilijk om mij te zijn, want iedere vrijdag wachten de trouwe lezers ongeduldig op mijn met vitriool doordrenkte preek in HP/De Tijd en om al die lieverds een plezier te doen, ga ik dan weer heerlijk tekeer tegen D66, GroenLinks, de woke wappies, de polderislamfascisten van Recep Tayyip Erdoğan en al die andere fatsoensrakkers, moraalridders en azijnpissers die Nederland in rap tempo naar de kloten hebben geholpen. De lat ligt hoog, en ik stel de fans nooit en te nimmer teleur, maar soms denk ik: waarom predik ik toch niet de genderloze liefde van mens tot mens, van mens tot dier en van dier tot mens.

Waarom werp ik mij niet op als als de manisch-positivistische toeristenambassadeur der Nederlanden in Portugal?

Er is al zoveel narigheid in de wereld en niemand zit nog te wachten op gemopper, gekanker, coronagezever en de koppen van Kaag & Klaver op de televisie.

Mensen willen André van Duin die taarten bakt, mensen willen de altijd vrolijke Ilja Gort zien levensgenieten, mensen willen lachen, gieren, brullen om valse homosetjes bij Ik Vertrek.

Afgelopen vrijdag was er dus geen preek, maar niet om de reden die ik zojuist hierboven opsomde. Maakt u zich geen zorgen, hoor, want ik ben heus niet gek.

Ik was gewoon op reis door de Algarve en de Alentejo, samen met mijn mattie Reggie uit het verre Amsterdam.

Die importeert Portugese wijnen en andere lekkernijen uit Lusitanië en zijn voorraad raakte op, want door de horecalockdown zuipt Nederland zich nu thuis klem. Dat was nog een heel gedoe hoor, die heen- en terugvlucht van 020 naar Faro, want Transavia vliegt alleen nog maar op woensdag en zaterdag.

De schaarse reizigers betalen zich een breuk aan de coronatesten in Nederland én in Portugal en je krijgt ook nog eens een emmer virtuele stront over je heen als je op werkreis gaat.

Reggie en ik trekken geen steun en onze schoorstenen moeten roken.

Mijn Mokumse maatje moest dus wijn inkopen en we zijn ook nog eens bezig met een wijngids voor de Algarve en de Alentejo. Dat betekent dus dat we héél veel wijnboeren moeten bezoeken de komende maanden. Dat lijkt een straf maar dat is het niet.

Er was geen hond op de weg in de Algarve en de Alentejo en heel veel viticultores waren dolblij om ons te zien. Ik moet daarbij opmerken dat de helft van de wijnmakers die we aanschreven, moest afzeggen vanwege de corona maar die bezoeken we dan wel na de lockdown, inshallah.

Ik kan u niet al te veel verklappen over de wijngids (Weinfeind hört mit) die totaal anders zal worden dan de reguliere saaie, gortdroge boekkies zonder humor.

Dé Wijngids voor de Algarve en de Alentejo ligt veel meer in het verlengde van mijn literaire reisgidsen Op reis door de Algarve met Arthur van Amerongen en mijn nieuwste boreling Saudades: op zoek naar het paradijs in Portugal.

We bezoeken voor u de beste restaurants, de meest romantische plekkies om te pitten en als ik een leuk bordeeltje of een geinig krekhuissie tegenkom, zal ik die zeker vermelden, met telefoonnummer en openingstijden.

Voor de thuiszuipers in Nederland hier wat gratis tips van Reggie:

Hou Quinta de Penina in de Algarve de gaten, en met name de zeer zomerse rosé van de negra mole, de enige echte Algarviaanse druif.

Van Quinta dos Vales in Estômbar in de Algarve is eigenlijk alles lekker, maar de Grace Vineyard Deep Blue uit 2014 steekt er met kop en schouders bovenuit.

Van Howard’s Folly in Estremoz in de Alentejo moet u vooral de edele Alvarinho uit 2017 proberen.

Van de balletdansende wijnmaker João Afonso vlakbij Portalegre in de Alentejo is de witte Respiro Altitude beslist de moeite waard.

Echt top of the bill is Herdade de Rocim bij het Alentejaanse Cuba waar werkelijk alle wijnen geweldig zijn.

Tip van Reggie: Alves Vieira, zowel de witte als de rode. Lekker voordelig, moet onder een tientje te scoren zijn in Portugal.

Voor de kleine beurs zijn er de topwijnen van de zeer sympathieke Adega Cooperativa Vidigueira. Hun omrijwijn: Pais das Uvas, de witte.

Voor onze wijngids krijgen we exclusieve tips van de wijninkopers van alle grote supermarkten in Portugal, zodat u straks, uiteraard inshallah, voor een paar piekkies topwijn zit slobberen in uw caravannetje ergens op een parkeerplaats in de Algarve.

Goed, ik hoor Reggie al weer rammelen met de flessen en ik ga weer voor u proeven! Saúde!