Spring naar de content
bron: anp

Breaking News! Dotan treedt op voor de Paus! Of toch niet?

Arthur van Amerongen en razende reporter Rob Muntz zoeken uit of het waar is dat Dotan gaat optreden voor de Paus. Antoin Bodar: “Mij lijkt het een wat vreemd verhaal, als ik het zo mag zeggen. Die meneer heeft vermoedelijk wat publiciteit nodig.”

Alle, maar dan ook alle Nederlandse media, brachten woensdag jubelend het wereldnieuws over Dotan. Wat een geweldige tijding op de valreep van het annus horribilis, dit afschuwelijke rampjaar 2020. Dotan mag als eerste Nederlandse artiest ooit optreden voor de paus in het Vaticaan, tijdens het kerstconcert dat wereldwijd wordt uitgezonden.

Il Concerto di Natale, kadootje van de Kerstman voor de Paus, werd voor het eerst georganiseerd vanuit 1993 in the Paus Paulus VI Aula en wordt sindsdien jaarlijks uitgezonden op Kerstavond op Canale 5. Grote, klinkende namen hoor: Gloria Gaynor, John Denver, B. B. King, Chaka Khan, Tom Jones, Lionel Richie, Gypsy Kings, Al Jarreau, Patti Smith en dit jaar dus onze eigen Dotan (klemtoon op de a) Dahan. Dit moet haast wel een zwaar gelag zijn voor Danny Vera, Dries Roelvink en Gerard Joling.

“Het Vaticaan is letterlijk een magische plek om te spelen’’, aldus Dotan, die een ‘wauw’ slaakte toen hij het nieuws kreeg. “Ik moet zeggen dat ik op mijn hoede bleef, want er zijn dit jaar al zoveel optredens geweest die werden gecanceld. Ik heb daarvan geleerd niet te excited te worden. Maar nu begint het wel spannend te worden. Ik onderga het allemaal als een blije puppy.”

Een grote happening wordt de show niet, want in verband met de coronamaatregelen mag er geen publiek bij zijn. “Ik reis erheen in mijn eentje en zal veel coronatesten moeten doen. Je wordt vriendelijk gevraagd om na het evenement linea recta naar je hotelkamer te gaan.”

Gay Nederland ging uit haar dak omdat Dotan sinds enige tijd fervent LGBT is, mede op aandringen van zijn moeder en een verbetering van de homofilie wordt genoemd.

Tijdens de repetities vandaag en morgen voor de Show Do Vaticano (zoals Dotan het kerstconcert in het Vaticaan noemt) zal de zanger een ontmoeting hebben met de paus en wellicht onder vier ogen gaan pleiten voor de totale acceptatie van homoseksualiteit in en buiten Vaticaanstad.

De laatste keer dat er een Jood optrad voor christenen, is het slecht afgelopen. Die hangt nu overal boven de schuifdeuren in kruisvorm

Paul Damen

Dotan heeft voor de zekerheid even laten navragen of ze in Vaticaanstad wel weten dat hij openlijk homoseksueel ben en ook nog eens Joods is, een combinatie die je niet snel ziet in het Vaticaan. Hoe de losse ontmoeting met de paus tijdens de repetities verloopt, weet hij nog niet precies. “We zullen in ieder geval niet gearmd op de foto gaan. Het zal snel gaan, en ik zal denken: Is this for real? Dat ik in veel Italiaanse huiskamers op tv te zien zal zijn, dat is een heel bijzonder idee.’’

Ik wilde wel eens weten hoe bijzonder het is dat een lid van het Oude Volk optreedt voor de Paus in het Vaticaan. Tijd om HP/De Tijd’s razende reporter Rob Muntz in te schakelen die mede namens NPO66 een rondje ging bellen, want volgens hem moet je de uitspraken van Dotan altijd met een korreltje zout nemen. De bekende Joodse journalist Paul Damen, ex-hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad, gelooft er ‘geen reet’ van:

“De laatste keer dat er een Jood optrad voor christenen, is het slecht afgelopen. Die hangt nu overal boven de schuifdeuren in kruisvorm. Laat Dotan maar eens over het water van de Trevifontein wandelen.”

De altijd hilarische Damen liet Muntz een paar keer schateren, zoals u hier kunt horen.

Dotan is kennelijk bescheiden geworden, want op de social media rept hij nergens over zijn reis naar Rome en het concert: niet op Twitter, niet op Facebook en niet op Instagram.

De scepsis van Muntz is niet geheel onterecht, sinds de scoop van de Volkskrant over het trollenschandaal en de honderden nepaccounts van Dotan.

Zo zou Dotan een leukemiepatiënt, die door de beveiliging bij een optreden werd tegengehouden zijn idool te ontmoeten, na afloop van het concert achterna zijn gegaan de parkeergarage in om hem alsnog blij te maken. Onzin, zo bleek achteraf. En het verhaal dat Dotan in het vliegtuig naast een meisje zat dat zijn muziek draaide maar hem niet herkende, was toch ook wel vreemd. Hier en daar wordt ook gerefereerd aan de moeder van Dotan, Patty Harpenau, over wie ook al jaren wordt beweerd dat zij een grote duim zou hebben.

De voormalig kunstenares, die zich terugtrok uit die wereld om als positiviteitscoach de leer van Deepak Chopra verder uit te dragen, vertelde ooit dat ze een boekpresentatie ging houden bij Oprah Winfrey. Ach, ik snap die Dotan wel. Met zo’n mama zou ik ook homosueel worden. 

We weten hoe het in Nederland gaat als je je kop boven het maaigras steekt. En de hetze tegen Dotan kan natuurlijk ook uit kinnesinne van minder succesvolle collega-artiesten komen.

Mij lijkt het een wat vreemd verhaal, als ik het zo mag zeggen. Die meneer heeft vermoedelijk wat publiciteit nodig

Antoin Bodar

Vervolgens ging Muntz om opheldering vragen bij de immer vrolijke Caroline Wenting van het Aartsbisdom Utrecht, die hem doorverwees naar de gemoedelijke Anna Kruse, hoofd Pers & Communicatie van de de Nederlandse Bisschoppen-conferentie en tevens woordvoerder van de Nederlandse Kerkprovincie. Mevrouw Kruse kon het wereldnieuws niet bevestigen, want ze had niets gehoord over het optreden van ene Dotan bij haar Grote Baas. 

Bel met het Vaticaan, adviseerde ze Muntz, die ze meteen uitlegde wat Holy Seat betekent. Robbie solliciteerde nog naar een rolletje in de levende Kerststal op het Pietersplein, maar werd afgescheept en wederom doorverwezen naar Rome.

Robert Dulmers, romancier, oorlogsverslaggever, onderzoeksjournalist, belijdend gay-katholiek en bovenal Vaticaankenner, vermoedt dat er sprake is van een Babylonische spraakverwarring rondom het optreden van Dotan.

Dulmers: “Dotan heeft het tegen de gezamenlijke Nederlandse pers gezegd dat hij optreedt in de Show do Vaticano. Show do Vaticano is Portugees. Bovendien is de term show absoluut geen Vaticaans taalgebruik. Correct is: concerto di Natale. Wel bestaat er een Braziliaanse DVD-serie die Show do Vaticano heet. Misschien heeft de schat verkeerd gegoogld en moet hij in Rio de Janeiro optreden in plaats van in Rome.”

Uiteraard belde Muntz met Antoine Bodar, die een kort lijntje met de paus heeft, en vroeg hem naar het optreden van Dotan.

“Ik heb geen idee wie dat is! Mij lijkt het een wat vreemd verhaal, als ik het zo mag zeggen. Die meneer heeft vermoedelijk wat publiciteit nodig.”

Uiteindelijk kreeg Muntz een hele hoge Nederlandse functionaris die dicht bij de Heilige Vader staat. Deze Limburgse hulpbisschop die nauw betrokken is bij het Concerto di Natale blijkt niets te weten over het optreden van ene “Doton.”

Nawoord van Dulmers:

“Ik heb even gebeld met Vaticaanstad. Een woordvoerder van het Vaticaan verklapte mij dat officieel tot aanstaande maandagavond niet onthuld mag worden wie de optredende artiesten zijn, want het moet een verrassing blijven voor de paus. Pas maandag wordt de line-up bekend gemaakt.”

Het verhaal van Dotan dat hij tijdens de repetities de paus persoonlijk zou spreken over de kwestie der homofilie, komt hiermede aan het wankelen.

Maandag komt HP/De Tijd dus met een update! Wachtend in spanning, sluit ik af met een vrolijk Joods liedje voor de Paus.

Met dank aan Willem Davids, de vaste technicus van de Inburgerking.