Spring naar de content
bron: ANP

Get woke, go broke: hoe de cancel culture hipsterdanspaleis De School sloopte

De Amsterdamse hipsterclub De School lijkt het nieuwste doelwit van boze activisten. Don Arturo reageert: “Het is onvoorstelbaar dat zo’n extreem deugdzaam, divers en inclusief sneeuwvlokjesclubhuis het slachtoffer is geworden van de cancel culture.”

Het gedonder rond het extreem politiek correcte hipsterdanspaleis De School in 020 – zo goed als failliet door de cancel culture en corona – doet mij denken aan de Mazzo, de beruchte hoofdstedelijke uitgaansgelegenheid in de jaren tachtig.

Je moest audiovisueel zijn om er binnen te komen en de uitsmijters (buitenwippers, zoals de Vlamingen zo mooi zeggen) waren streng en onrechtvaardig. Ik moest ze soms wel vijftig gulden smeergeld in de hand proppen om het walhalla te mogen betreden. Die poen was bestemd voor coke. Er liep een dealer rond die zichzelf de keizer van de Mazzo noemde en heel erg van de verkeerde kant was. Hij had het uitgevonden en verbeterd, zeggen ze dan in Mokum. Op het toilet kon ik in dit soort noodsituaties een flinke snuif van hem krijgen, in ruil voor een mondvermaakje. Hij fellateerde mij hoor, ik wil niet dat de lezer rare ideeën over mij krijgt.

Aanvankelijk zaten er normale deuren in de plees van de Mazzo. Maar er werd zoveel gesnoven (denk aan het geluid van varkens die een trog havermout leeg slobberen) dat de deuren werden gehalveerd zodat het personeel voetjes kon tellen. Als snuivers op heterdaad werden betrapt, smeet men een bak water leeg over het deurtje. Dag coke!

Overigens mocht ik een keer met de keizer mee naar zijn groezelige huisje in 020-West. Daar lag een berg sos op de tafel, zo groot als de piramide van Austerlitz.

Tast toe, sprak de keizer met zijn sappige Limburgse accent. Vervolgens pakte hij een Albert Heijn-tas vol dildo’s en zei: Tuurtje, je vindt het toch niet erg als ik even met mijzelf ga spelen he? Enfin, mijn kinderen lezen mee dus ik wou het hier bij laten.

Oh ja, later kwam de Roxy in zwang als hippe tent, maar daar werd ik alleen binnengelaten op homo-avond (ik meen dat die op donderdag was).

Ik ben benieuwd welke Amsterdamse uitgaansgelegenheden er nog meer failliet gaan door de cancel culture.

Ik kan mij zo voorstellen dat ze mij –  als keihard werkende blanke man van zestig – nooit en te nimmer binnen hadden gelaten bij De School, vandaar dat mijn Mazzo-trauma ineens weer opdook. Alhoewel, misschien had ik het in natura kunnen oplossen met de buitenwipper van De School want wat lees ik bij de VPRO?

“Afgelopen dinsdag kwam daar een veel ernstiger situatie bij. Een voormalig door host van de club adresseerde vermeende incidenten uit de begindagen van de club, waarbij meerdere queer bezoekers die gepakt werden met drugs aan de deur geconfronteerd werden met een schandalig voorstel: in ruil voor seksuele handelingen zouden zij ontkomen aan aangifte bij de politie.” 

Overigens geloof ik hier geen barst van. Ik heb duizenden uitsmijters mogen leren kennen in mijn leven en het zijn in de regel geen types die blij worden van een pijpbeurt door een paradijsvogel (denk aan een mix van Fabiola, Albert Mol, Liberace en Walter Mercado). Dit is nou typisch de terreur die BLM rechtstreeks heeft gejat uit het handboek Rules for Radicals: A Pragmatic Primer for Realistic Radicals, in 1971 gepubliceerd door de communistische activist Saul D. Alinsky:

Pick the target, freeze it, personalize it, and polarize it. Cut off the support network and isolate the target from sympathy. Go after people and not institutions; people hurt faster than institutions.”

Ik heb de website van De School bezocht en het is onvoorstelbaar dat zo’n extreem deugdzaam, divers en inclusief sneeuwvlokjesclubhuis het slachtoffer is geworden van de cancel culture.

Er zijn precedenten: zo worden de filialen van Starbucks in onder andere Seattle en Portland systematisch gesloopt door antifa en BLM. 

En dat terwijl Starbucks zo zijn best heeft gedaan om te deugen, met die peperdure gore sojakoffie die je uit een avocado moet slurpen en de BLM-buttons die het personeel moest dragen. Get woke, go broke!

Ik heb vorige week al uitgelegd wat woke betekent en ik blijf niet aan de gang: u kunt het hier op uw gemakske nalezen, in het Nederlands.

De slogan Get woke, go broke is bedacht door bestseller auteur John Ringo. Ik laat dit citaat in het Engels staan want het Amerikaanse jargon is zo goed als onvertaalbaar.

Get woke, go broke is the phrase, used to express the phenomenon, that when brands and companies give in to pressure posed by politically correct movements and social justice warriors, they get a massive loss of income. Even though the expression became mainstream, brands are still continuing to sacrifice historical accuracy among other things for the sake of being politically correct.

Ik ben benieuwd welke Amsterdamse uitgaansgelegenheden er nog meer failliet gaan door de cancel culture. Als BLM consequent is, moeten alle, maar dan ook alle, clubs, verenigingen en kroegen voor iedereen toegankelijk en inclusief worden, van de Koninklijke Haagsche Golf en Country Club in Wassenaar, de Harlem Globetrotters, The Black Panthers, pottencafé Saarein tot ledermannenbar The Cuckoo’s Nest. Dat noopte mij gisteren tot deze twiet:

https://twitter.com/DonArturito/status/1285905559317815296

Is er nog hoop, drs. Van Amerongen, hoor ik u zuchten. Wanneer komt er een einde aan deze Amsterdamse gekkigheid die een angstpsychose heeft veroorzaakt bij de media? Natuurlijk is er hoop, vrienden, want de wal zal het schip keren. In augustus hebben we de Champions League en de Tour de France, en bovendien komt er een tweede coronagolf. Dan heeft niemand het meer over de cancel culture. Mark my words.