Spring naar de content
bron: ANP

Door het zwichten voor oliegeld is Ajax onze liefde niet meer waard

De invloed die de olie van het Midden-Oosten heeft op de rest van de wereld is kwaadaardig en pervers, vindt Erdal Balci. En het heeft nu ook voetbalclub Ajax in zijn macht.

Gepubliceerd op: door Erdal Balci

Het fascisme kwam, bezorgde de mensheid de meest verschrikkelijke pijn die te bedenken is en trok zich vervolgens als een zwaargewond dier terug, in een met zijn eigen ontlasting verwarmd krocht. Vanuit dat hol houdt het ultieme kwaad zicht op zijn plaatsvervanger: de olie van het Midden-Oosten. Die olie is een soort kwaadaardigheid die er, gesterkt door de uitpuilende portemonnee, veel beter dan de fascisten in slaagt de wereld te ontwerpen naar zijn eigen zieke denkbeelden. De mensheid vertoont vooralsnog niet het reflex van het verzet en voert dat monster ieder jaar iets meer met zijn ethiek en zijn geweten. De laatste die overstag is gegaan, is Ajax.     

Ajax gaat tegen betaling in de eerste maand van 2020 oefenwedstrijden spelen in Qatar. De bedoeling is dat de Amsterdamse club de stadions, waar over twee jaar het zeer omstreden WK-voetbal wordt gehouden, gaat testen. Dat de club voor zijn diensten een behoorlijke som geld krijgt, staat uiteraard buiten kijf. Ik weet niet om welk bedrag het gaat en wil het ook niet weten. Mij staan namelijk andere gegevens bij die een grotere betekenis hebben dan de flappen op de Amsterdamse bankrekening.

Dat de club voor zijn diensten een behoorlijke som geld krijgt, staat uiteraard buiten kijf.

Namelijk; bij de bouw van die stadions heeft men Aziatische arbeiders als slaven ingezet. Hun paspoorten werden in beslag genomen zodat ze het land niet uit konden. De arbeiders werden gedwongen om bij vijftig graden Celsius door te werken. Onder de verschrikkelijke omstandigheden kwam iedere dag wel een arbeider te overlijden. Volgens Human Rights Watch woonden de arbeiders in smerige barakken, soms met twaalf man in een ruimte die zo groot is als een keuken. Soms werden ze maandenlang niet uitbetaald, zodat ze niet wegliepen, in de hoop dat het salaris ooit zou komen.

Ajax gaat dus de stadions testen die onder die omstandigheden zijn gebouwd. Daar op die velden gaat Hakim Ziyech de bal een fantastische krul geven. Daar gaat Donny van de Beek, zoals hij altijd doet, als een sluipschutter de zestien meter van de tegenstander binnenrennen. Blind zijn overzicht zal op zo’n veld met het bloed van de arbeiders in de grond net zo fenomenaal blijken te zijn als op alle andere voetbalvelden in de wereld.

Wat tijdens die oefenwedstrijden in Qatar ook gaat gebeuren is dat de ziel van Ajax, in die met pijn en dood van de Aziatische arbeiders verrezen tempels van de moderne slavernij, ter aarde besteld zal worden.

Het patriarchaat rekent zich namelijk rijk aan geloofsgenoten in het Westen.

Wat is dan dat oliegeld, waar staat het symbool voor en wat heeft het tot nu toe gedaan met de wereld? Om te beginnen moeten we concluderen dat het geld in handen van de aanhangers van het meest primitieve gedachtegoed eerder dan iedereen de mensen van het Midden-Oosten heeft getroffen. De krampachtige pogingen van de machthebbers om geen duimbreed toe te geven op een 1400 jaar oude regime van theocratische grondslag hebben landen of in een brandhaard of in open gevangenissen veranderd. Er komt geen einde aan de oorlogen en de religieuze geschillen. Het is niet voor niets dat de mensen massaal weg willen vluchten uit het gebied. Ze zoeken elders hun heil, vestigen zich in Europese landen en verstevigen daarmee paradoxaal genoeg alleen maar de positie van de machthebbers voor wie ze op de vlucht waren gegaan. Het patriarchaat rekent zich namelijk rijk aan geloofsgenoten in het Westen. Dankzij die geestverwanten en hun verenigingen, hun moskeeën en hun scholen wordt de schaal van de strijd met het jaar groter.       

Het oliegeld heeft zijn stempel al op het altijd relatief rustige, seculiere Turkije gedrukt. In de jaren zeventig en tachtig werden Turkse intellectuelen bij bosjes vermoord. Goede journalisten kwamen bij hun onderzoek naar de daders altijd bij oliegeld. Turkije is nu onder grote invloed van die ideologie die grotendeels door Qatar wordt uitgedragen.

Voetbalclubs met wortels diep in de West-Europese grond worden gekocht als zijn het appels op de markt.

Er lijkt geen groepering, instantie, overheid of organisatie te zijn die niet gevoelig is voor de verleiding van het grote geld uit het Midden-Oosten. Imams in Europa krijgen hun geld van hen, televisiezenders worden er mee opgericht, voetbalclubs met wortels diep in de West-Europese grond worden gekocht als zijn het appels op de markt, eeuwenoude bedrijven met eeuwenoude tradities vallen door privatiseringsbeleid in handen van sjeiks met concubines in het paleis, tijgers in de tuin, de grootste jachten op zee en de diepe wens van islamisering van de hele wereld in de harten.

Ajax is dus ook om. De Amsterdammers waren makkelijk te verleiden met wat kruimels van het oliegeld. Op het shirt van Ajax zitten vanaf januari de vlekken van het religieuze fascisme. Ik weet niet of Johan Cruijff zich dan in zijn graf omdraait, maar wat ik wel weet is dat ik tegen mijn zoontje van vijf ga zeggen dat we voortaan voor Feyenoord zijn. Ja, we zijn voor Feyenoord, tot de dag dat Ajax zich weet te verzetten tegen dat smerige geld met het bloed van de Aziatische slaven erop.