Spring naar de content
bron: anp

De PVV bestaat uit sukkels die helemaal niks kunnen

Ronald Plasterk (PvdA), Kim Putters (PvdA), Herman Tjeenk Willink (PvdA), Thom de Graaf (D66)… Het is hilarisch dat Geert Wilders zijn grootste politieke tegenstanders nodig heeft om iets voor elkaar te krijgen, vindt Max Pam. ‘De PVV is zelf tot helemaal niets in staat.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Max Pam

De inspanningen om een regering rond Geert Wilders voor elkaar te boksen, het zogeheten kabinet-Rizee I, zijn werkelijk lachwekkend. De eerste verkenner die het probeerde, heette Gom van Striem. De PVV, die als winnaar van de verkiezingen geacht werd het initiatief te nemen, diepte hem op uit de krochten van de universiteit. PVV-lid in de Eerste Kamer, een academicus! 

Al snel bleek Gom een dubieuze figuur, die door zijn eigen werkgever was aangeklaagd wegens oplichterij. De Volkskrant zocht het later uit: Gom bleek via zijn echtgenote overheidsgelden te hebben buitgemaakt. Geert Wilders, die aanvankelijk erg tevreden was geweest over zijn keus, trok schielijk zijn verkenner terug. Exit Gom.

Toen kwam Ronald Plasterk.

Daar keek iedereen van op, behalve Ronald Plasterk zelf. Plasterk was toch van de PvdA, de partij die bij uitstek wordt verfoeid door Wilders en zijn volgelingen. Plasterk, tweemaal minister voor de PvdA, had zelfs meegeschreven aan het PvdA-partijprogramma. Erg succesvol waren zijn ministerschappen overigens niet. Terug in de burgermaatschappij dreef Ronald af van de kudde en begon voor De Telegraaf te schrijven. In die krant kwam hij op voor het gewone volk. Het is flauw om te zeggen dat Plasterk zelf nooit tussen het gewone volk heeft gebivakkeerd. Wibaut was ook een gedreven socialist, die in zijn persoonlijk leven de arbeiders liever op afstand hield. 

Toch kun je je afvragen: had de PVV niet nóg iemand uit eigen gelederen?

Nee, kennelijk niet. 

De PVV is ook helemaal geen partij met leden. Als je op hun website kijkt dan zie je dat de PVV helemaal geen leden heeft, alleen maar vrienden. Dat je aan de PVV geld kunt doneren, is trouwens de eerste informatie die je op de website tot je komt, uiteraard het liefst via iDeal of Paypal. 

Dat Wilders in het Kamerdebat kritiek had op de omgangsvormen van Omtzigt, beschouw ik als een gotspe in de grote herenmaten.

Geert Wilders is het enige lid van de partij. De Soeslov van de PVV, ideoloog Martin Bosma, heeft een aparte status. Verder lijkt het erop dat alles wat rest, de vrienden, moeten gehoorzamen aan wat de baas vindt. 

Intussen bakte de PvdA’er Ronald Plasterk er niet veel van. Na twee maanden palaveren, zat er nog steeds geen schot in een kabinet-Wilders. De partijen die zeiden een rechts kabinet te willen, probeerden na afloop Pieter Omzigt (NSC) de schuld te geven van het mislukken, maar uit volle overtuiging ging dat niet. Ze zouden hem eventueel nog eens nodig kunnen hebben. 

In feite was Omtzigt de enige fatsoenlijke persoon, daar aan die onderhandelingstafel. Hij hield vast aan wat hij als noodzakelijk ziet, in tegenstelling tot Wilders zelf, die bereid was zo’n beetje alles aan ideeën en voorstellen op te geven als hij maar aan de macht kan komen. Dat Wilders in het Kamerdebat kritiek had op de omgangsvormen van Omtzigt, beschouw ik als een gotspe in de grote herenmaten. Brutus met zijn olifantspoten, die een beroep doet op de geldende etiketten in de porseleinkast. 

Dus Pieter Omtzigt, houd vol! Laat je niet intimideren vanwege dat kabinet-Rizee 1, waarin je terecht helemaal niets ziet.

Het optreden van Dilan Yeşilgöz is tot dusver ronduit beschamend: dan weer dit, dan weer dat. Ze probeert haar eigen gespleten achterban tevreden te houden en ondertussen de schuld van al haar mislukkingen buiten zichzelf neer te leggen. Aanvankelijk zag ik haar wel zitten, tenminste als eerste vrouwelijke premier, maar die liefde is totaal over. Ik huiver nu bij de gedachte dat zij Rutte als demissionair premier kan opvolgen, mocht die de baas worden van de NAVO. Over Caroline van der Plas wil ik het niet eens hebben. Die is gewoon te onnozel voor het politieke handwerk in Den Haag. De BBB is, zonder het zelf te beseffen, een reactionaire partij die eigenlijk niets anders kan dan tegenhouden en asbest strooien.

De BBB is, zonder het zelf te beseffen, een reactionaire partij die eigenlijk niets anders kan dan tegenhouden en asbest strooien.

Toen Plasterk zijn droom in duigen zag vallen om zelf minister-president te worden, kwam Kim Putters in het vizier. Uitgekozen door Geert Wilders himself.  Putters was directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Tegenwoordig is hij voorzitter van de SER en in Tilburg hoogleraar Brede Welvaart, whatever that maybe

O ja, en van welke partij is Putters ook alweer lid? Juist, van de PvdA. 

Bij de PVV zelf hadden ze ook dit keer weer niemand gevonden die tot verkennen (opnieuw!) en formeren in staat is. En de welvaart was bij Kim Putters kennelijk zo breed uitgemeten dat hij tegen de opdracht onmiddellijk ja heeft gezegd. Hij was zelfs ‘vereerd’. Waaraan hij toevoegde dat hij in zijn hele carrière heeft gestreefd ‘naar sociale verbinding’ en nu de kans kreeg om zijn doel te verwezenlijken. O, help, de Messias spreekt! Daarmee komt hij wel voor een grote opgave te staan, want als Wilders de afgelopen decennia nou iets is geweest, dan is het wel het tegendeel van verbinding. 

Daarin zit hem natuurlijk ook het probleem. Wilders zegt dat hij het allemaal heel anders gaat doen, maar hij wordt door niemand geloofd. Voor Wilders als premier zijn er zodoende maar twee mogelijkheden: óf hij wordt de opportunist die alles weggooit wat hij beloofd heeft, of hij blijft de boze man, met wie niemand kan samenwerken. 

Gaan de PvdA’ers Plasterk en Putters een rechts kabinet onder Wilders mogelijk maken? Zoiets kan alleen maar in Nederland. 

Gaan de PvdA’ers Plasterk en Putters een rechts kabinet onder Wilders mogelijk maken? Zoiets kan alleen maar in Nederland. 

Putters heeft inmiddels aangekondigd dat hij eerst met ‘experts’ gaat praten over de vraag welke vorm een nieuw kabinet moet krijgen. De eerste expert die wordt genoemd, is de oude vos Herman Tjeenk Willink. Die is lid van… u raadt het al: van de PvdA! De tweede expert is Thom de Graaf, vicepresident van de Raad van State. Die is lid van D66! Ook al geen partij waar Wilders een goed woord voor over heeft. 

Het is hilarisch dat Wilders zijn grootste politieke tegenstanders nodig heeft om iets voor elkaar te krijgen. De PVV, zijn eigen partij, is tot helemaal niets in staat. Een minister of een staatssecretaris leveren, wordt al een enorm probleem. Je hoeft flapdrol Dion Graus maar te zien en te horen spreken, je hoeft maar een blik te slaan op die PVV-kwezels Pool en De Roon, die elkaar als kwekkende eendjes tegenspreken, om te beseffen dat praktisch de hele fractie van de PVV uit sukkels bestaat. Oliebollen die niks kunnen, en het ook nooit zullen leren, want als je niet eens lid mag worden van de partij die je zegt in het parlement te vertegenwoordigen, dan zit je er alleen maar voor spek en bonen bij. Naar de baas luisteren en ja en amen zeggen, daar gaat het om. Dat mag misschien nog net. En voor de rest kun je maar beter je kwek houden. 

Als expert in politieke zaken geef ik hierbij mijn gratis advies: stel Frans Timmermans aan als verkenner en informateur. Ook hij is lid van de PvdA, verder is hij dik genoeg om uitgelachen te worden. Maar dan zul je eens zien hoe snel zo’n rechts kabinet in elkaar wordt getimmerd. 

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €5 per maand.