Spring naar de content
bron: merlijn doomernik

Douwe Bob: ‘Ik heb heel veel vrouwen pijn gedaan’

Douwe Bob (Amsterdam, 1992) is singer-songwriter. Dit najaar toert hij met zijn show 10 jaar Douwe Bob door het land.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mirjam Eeken

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Ik heb nog nooit zo lekker in mijn vel gezeten als nu. Dat merkte ik eigenlijk pas toen ik de nummers luisterde die ik de afgelopen tijd heb geschreven. Die zijn niet zo zwaar meer. De onrust en woede van vroeger zijn weg. Dat komt doordat ik ouder word, maar vooral door mijn kinderen.

Wie zijn uw helden?

Het zou voor de hand liggen om Johnny Cash en Elvis Presley te noemen, maar bij helden denk ik aan onbaatzuchtige mensen, zoals mijn verloofde. Die staat om kwart voor zes op om met geestelijk gehandicapte kinderen te gaan werken. Voor het geld hoeft ze het niet te doen, maar ze gaat er toch mee door. Ik zou echt niet weten hoe een alleenstaande moeder die in de zorg werkt haar rekeningen betaalt.

Waaraan bent u het meest gehecht?

Aan de eerste gitaar die ik kocht van het geld dat ik verdiende met muziek maken, een oude Gibson.

Waar schaamt u zich voor?

Ik ben een behoorlijke bourgondiër. Als ik een aantal weken flink heb geschranst, dan schaam ik me weleens als ik in de spiegel kijk. Tering, denk ik dan, je hebt jezelf weer even lekker laten gaan. Dan gaat het slot op de koektrommel en ga ik keihard trainen, tot er weer een paar kilo af is.

Lijkt u op uw moeder?

Gelukkig wel, ja, maar niet genoeg.

Lijkt u op uw vader?

Alles wat ik op kunstzinnig vlak kan heb ik aan hem te danken, maar het is lastig om te weten in hoeverre ik op hem lijk. Mijn vader kreeg korsakov toen ik achttien was. Dat is de leeftijd waarop je je als volwassene wilt gaan spiegelen aan je ouders, maar dat kon ik niet meer. Mijn vader was echt een ongeleid projectiel, een super heavy gast, en dat is ook zijn downfall geweest. Ik weet nog dat ik als puber in de spiegel keek en dacht: shit, je begint wel heel erg op hem te lijken. Maar ik ben gelukkig wat minder heftig en denk dat ik wel genoeg liefde kan uiten om niet alleen te eindigen.

Hoe moedig bent u?

Ik heb een paar moedige beslissingen genomen. Ik ben er trots op dat ik niet wilde spelen in theaters waar ze de CoronaCheck-QR-code hanteerden, ondanks dat ik mijn band erdoor ben verloren en er bijna failliet aan ben gegaan.

Wat is uw grootste angst?

Doodgaan. Toen ik kids kreeg, merkte ik dat ik ging dromen van de dood. Voordat zij er waren was het heel simpel: als je er echt geen trek meer in hebt, knal je jezelf gewoon van het dak af. Die boot is inmiddels wel gevaren. Ik heb zelfs mijn motor weggedaan, dat soort shit. Je wilt koste wat het kost in leven blijven.

Hoe ontspant u zich?

Door te gaan varen op het IJsselmeer met mijn kotter. Als ik vaar, dan ben ik los van de wereld en kan niemand bij me komen. Dan kom ik helemaal tot mezelf. De Nederlandse kust is echt de mooiste die ik ooit heb gezien.

Wat is uw grootste ondeugd?

Drank is mijn valkuil. Als je me ’s ochtends om acht uur vraagt: ‘’Wil je een biertje?’, dan zou ik zo ja zeggen. Ik doe het niet hoor, maar het zou er wel in gaan. Iedereen in mijn omgeving drinkt best wel excessief, dus ik probeer het een beetje in toom te houden.

Wie is uw grootste liefde?

Mijn kinderen en Anouk. Ondanks dat ik haar weg bleef duwen en vreemdging, heeft Anouk mij omarmd voor wie ik ben. Ze bleef geloven in mijn goede kanten en dat heeft mij zo vertederd. Ik heb lang gedacht: zij verdient echt een betere man.

Bent u monogaam?

Polygamie voelde in mijn jongere jaren niet als iets slechts. Vanaf mijn vijftiende heb ik niet stilgezeten. Als er een mooie vrouw binnenliep, dan moest ik erachteraan. Elke man is gewoon een geile hond. Nu ben ik voor het eerst in mijn leven op het punt dat ik me wil verzetten tegen die urges. Ik voel de meerwaarde er ook niet meer zo van. 

Bent u aantrekkelijk?

Dat vind ik niet zo belangrijk meer. Vroeger als jonge gast wel: haar naar achteren, tatoeages… Aan die tatoeages zou ik nu nooit meer beginnen, veel te ijdel.

Welk leed heeft u anderen berokkend?

Ik heb heel veel vrouwen pijn gedaan. Daar heb ik echt spijt van.

Wie hoopt u nooit meer terug te zien?

Mark Rutte, de leugenaar.

Wat is uw devies?

Ze kijken maar even. 

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €5 per maand.