Spring naar de content

Gedonder bij de PvdD: ‘Hier lusten de spinnen geen brood van’

Tjerk & Tanja zijn terug van vakantie en gaan weer met goede moed aan de slag. Vandaag: Annabel Nanninga over dubieuze dubbelfuncties in Hilversum en natuurlijk het laatste nieuws uit de krabbenmand genaamd Partij voor de Dieren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

– Hallo, daar zijn we dan weer, vanuit een sníkhete studio, met Eén op twee van drie tot vier op Radio 5 voorheen van zes tot zeven op Radio 8 binnenkort van negen tot tien op Radio 11!

– En nu ook als podcast onder de naam Tanja & Tjerk Casten Pod!

Mijn naam is Tanja Boljé en naast mij zit zoals altijd Tjerk van den Nagtkaerschenmaecker.

– Normaal een koele, maar vandaag een lauwe kikker!

– Tjerk, wat gaan we doen!?

– Van de week werd bekend dat Herman van de Zande de vertrekkende weerman van het NOS Journaal Gerrit Hiemstra opvolgt. Dan volgt hij eind dit jaar ook Rob Trip op als nieuwslezer, als die met pensioen gaat, en volgt hij eind 2024 bij De Slimste Mens ook nog Philip Freriks én Maarten van Rossum op. JA21 vindt dit een ‘onwenselijke concentratie van functies in één persoon’ en heeft kritische vragen aan de minister gesteld.

– We praten erover met Annabel Nanninga.

– Maar nu eerst: bij de Partij voor de Dieren zijn ze lelijk van de leg, sinds daar afgelopen weekend een waar hanengevecht uitbrak tussen de mastodonten en de jonge honden. We praten erover met onze vaste Haagse waakhond Dop Knijs. Welkom Dop.

– Hallo.

– Dop, hoe lopen de hazen inmiddels?

– Tja, het is een pijnlijke toestand. Het bestuur probeert van Esther Ouwehand af te komen, maar zij is behoorlijk populair, dus dat kan nog lastig worden, want…

– Dop, sorry dat ik je onderbreek, maar we hadden gevraagd of je ook wat dierengrappen wilde maken.

– Ja, nee zeg…

– Onder welke steen heb jij geleefd, Dop? Bij dit onderwerp horen dierengrappen! Partij voor de Dieren slangenkuil! Beren op de weg voor Dierenpartij! Wolven nu ook in bestuur Partij voor de Dieren! Esther Ouwehands Dierenpark! Dan kunnen wij toch niet achterblijven? Dus kom op nou!

– Ja maar weet je, Tjerk? Ik ben daar gewoon niet zo goed in!

– Hoe bedoel je? Het hoeft helemaal niet leuk te zijn!

– En ik was ook heel slecht in biologie op school!

– Who cares! Als het maar íets met dieren te maken heeft!

– Oké, oké, ik probeer het.

– Zeg, Dop, wat een eh, bees-ten-ben-de daar hè, bij die Partij voor de Die-ren?

– Ja, eh… het kat-en-mus-spelletje rond Esther Ouwehand is inderdaad bij de wilde beren af. Men zegt wel eens, Den Haag is een wespenkuil, maar het knaagdier waar dit mij aan doet denken is toch eerder de krokodil. Het is nog de vraag wie er als winnaar uit dit slangengevecht te voorschijn gaat komen. Ik bedoel, je kent het gezegde: drie honden vechten om een steen en de vierde gaat ermee heen.

– Een béén, Dop, het is een, enfin… Ja, inderdaad! Wat denk je, is de Partij voor de Dieren een tweekoppig monster?

– Daar begint het wel op te lijken ja. Het bestuur kraait nu victorie maar het lijkt er toch op dat zij op de verkeerde hond wedden. Tja, en als je de kip met de oude eieren slacht …

– Hoe bedoel je?

– Nou je moet natuurlijk nooit de beer schieten voor de huid verkocht is. Want dan heb je de robben aan het dansen.

– Ouwehand is een tijd afwezig geweest, heeft dat een rol gespeeld?

– Tja, als de kat van huis is, dat weten we, dan dansen de luizen op tafel. Kijk, elk vogeltje pikt zoals het gebekt is, daar is ook niks mis mee, en Esther Ouwehand is bepaald geen katje om zonder wandelschoenen aan te pakken, dat is ook geen geheim, maar dat zij vals en onbetrouwbaar zou zijn, dat wil er bij mij niet in. Mij heeft ze in al die jaren in elk geval nog nooit gekrabd of gebeten.

– Wat denk je, gaat Ouwehand door de shredder of moet juist het partijbureau geruimd worden?

– Moeilijk te voorspellen. Er zitten daar natuurlijk wel een paar vreemde vogels in de bijt, en zoals het spreekwoord zegt: met onwillige hazen is het slecht peren eten.

– En de mastodonten?

– Ja, nee, dat is het punt. Met een mastodont moet je geen ruzie krijgen, want die verliest wel z’n hoorns, maar niet z’n streken. Dinosaurus idem dito.

– Er is nu weer een nieuwe brief van het bestuur, begrijp ik?

– Ja, en wat dáár nu weer allemaal in staat, daar lusten de spinnen geen brood van.

– Ze staan nog wel vrij goed in de peilingen, valt me op.

– Ja maar zoals ze zeggen in Den Haag: peilingen zijn palingen in een emmer met snot. Beter één kwartel in de pan dan tien in de lucht.

– Nou, deze adder krijgt nog wel een staartje, denk je niet?

– Ik denk het ook.

– Hartelijk dank Dop Knijs, onze lijkenhond in Den Haag.

– Straks Annabel Nanninga over dubieuze dubbelfuncties in Hilversum, maar nu eerst, muziek!

– Luistert u naar Don’t Let Me Be Misunderstood van The Animals!