Spring naar de content
bron: anp

Wie gaat winnen? Een ouwe linkse dikke man of een jonge rechtse dunne vrouw?

Frans Timmermans (oud, dik, wit) en Dilan Yeşilgöz (jong, dun, niet-westerse achtergrond) zijn atypische lijsttrekkers voor hun partij. ‘Met andere denkbeelden zou Yeşilgöz een klassieke aanvoerster zijn van Links Nederland’, schrijft Max Pam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Max Pam

Op zichzelf is het natuurlijk hilarisch – om dat modewoord maar eens te gebruiken – dat links bij de komende verkiezingen zal worden aangevoerd door een ouwe dikke man (62), die ook nog blank (wit) is. Terwijl rechts zal worden geleid door een relatief jonge rechtse vrouw (46), die weliswaar ook blank (wit) is, maar van Koerdisch-Turkse afkomst. 

Wat er verder van rechts komt, weten we trouwens nog niet. Ik geloof niet zo in het komende succes van dat wat beduimelde mens van de Boerenbeweging. Uiteindelijk moeten kiezers (uit de stad) toch weer bij zinnen komen. Een keer uit protest alle ballen op de Boeren is leuk, maar het moet ook weer geen gewoonte worden. Als we niet oppassen eten we straks alleen nog maar aardappelen met een bal gehakt. Over die eeuwige twijfelende Pieter Omtzigt heb ik eveneens zo mijn twijfels. Die wacht net zo lang met actie tot het momentum voorbij is, maar ik kan mij natuurlijk vergissen. De mens is tot op zekere hoogte voorspelbaar, maar de toekomst niet.

Wat er verder van links komt, weten we trouwens wel. Met Lilian Marijnissen (SP) wordt het nog steeds niks. Voor de zoveelste keer een zeteltje eraf. Ze doet haar best, maar zij blijft iemand uit Oss, ondanks haar steeds blonder wordende haardos. Ook Volt en de Partij voor de Dieren gaan in november geen potten breken.

Op dit moment lijkt het een tweestrijd te worden tussen de dikke man Frans Timmermans (GroenLinks/PvdA) en de slanke vrouw Dilan Yeşilgöz (VVD). Beide partijen gaan dus de verkiezingen in met een lijsttrekker die je in het andere kamp zou verwachten – dat is natuurlijk erg grappig. 

Qua uiterlijk is Timmermans helemaal zo’n gezellige zwaar tafelende VVD’er, die uit het restaurant komt waggelen waar hij net een groot stuk rood vlees heeft genuttigd.

Qua uiterlijk is Timmermans helemaal zo’n gezellige zwaar tafelende VVD’er, die uit het restaurant komt waggelen waar hij net een groot stuk rood vlees heeft genuttigd. Met een mooie fles wijn erbij. En met op de achtergrond Bruce Springsteen, wat eigenlijk ook een soort dixielandmuziek is. Verder woont Timmermans in een fijne villa – het is hem van harte gegund – zoals zelfs Frits Bolkestein die zich nooit heeft kunnen veroorloven. En Frits werkte nog wel bij Shell, kennelijk betaalt de EU nog beter. Niettemin vertegenwoordigt Timmermans, naar hijzelf keer op keer betoogt, een beter klimaat en vooral een betere wereld, kortom: hij is het vleesgeworden idealisme in eigen persoon. Met andere denkbeelden zou Frans Timmermans een klassieke aanvoerder van de VVD zijn.

Omgekeerd is ook Yeşilgöz volkomen atypisch voor haar partij. Een vrouw met een emigratie-achtergrond, geboren in Ankara, die verwacht je toch niet gauw als kandidaat voor het premierschap, nota bene voor de VVD! Niettemin zegt ze hard te willen optreden tegen criminaliteit en steunt zij ook van harte alle andere VVD-thema’s. Naar het schijnt woont zij een stuk minder mooi van Timmermans. Kortom, met andere denkbeelden zou Dilan Yeşilgöz een klassieke aanvoerster zijn van Links Nederland. 

Oja, nog even dit over Yeşilgöz. Op Twitter werd haar gevraagd waarom ze in de Kamer door Farid Azarkan van DENK steeds Dilan Zegerius wordt genoemd en niet Dilan Yeşilgöz. Dit was haar antwoord:

Afbeelding met tekst, schermopname

Automatisch gegenereerde beschrijving

Wat een goed antwoord en wat een eng antisemitisch kereltje is die Azarkan.

Terug naar de komende verkiezingen. Zo ben ik erg benieuwd hoe beide achterbannen gaan reageren. Wordt Timmermans voor links acceptabel, ondanks of juist vanwege al zijn praatjes, die op de een of andere manier toch niet stroken met zijn eigen uiterlijk en verschijning? Hij roept bij velen ook een negatief charisma op en ik vermoed dat vele messen al geslepen zijn. Voor Jeroen Pauw, zelf inmiddels ook alweer op leeftijd, is Timmermans iemand die niet deugt en die in het verleden journalisten heeft belazerd. Timmermans kwam een keer bij Pauw niet opdagen, waar hij zijn geplande huilbui geacht werd te verdedigen. Timmermans is namelijk een gevoelig mens, als het hem tenminste uitkomt.

Dilan Yesilgöz kampt met andere electorale problemen. Is zij aanvaardbaar voor de VVD-leden en voor de rechtse kiezers? Die houden emigranten het liefst buiten de deur, al beweren ze zelf van niet. Het verwijt dat zij hypocriet is, duikt al overal op. Zelf een emigrantenkind en je nu hard opstellen tegenover buitenlanders die hier binnen willen komen – kan dat wel? 

Ook naar het antwoord op andere vragen ben ik benieuwd. Hoe gaan linkse vrouwen stemmen? En wat gaan met name feministen doen? Kiezen linkse vrouwen Timmermans, die weliswaar links is, maar ook oud, wit en man, of gaan zij voor Yesilgöz, die weliswaar rechts is, maar ook jong, divers en vrouw? 

De situatie waarin Yesilgöz verkeert, doet mij enigszins denken aan die van Margaret Thatcher in haar beginjaren. Eigenlijk hield niemand het voor mogelijk dat Thatcher het tot prime minister van het Britse Rijk zou brengen. Feministen, maar ook veel niet-feministische vrouwen, wilden sowieso niet op haar stemmen omdat zij nu eenmaal van de verkeerde partij was en een verkeerde politiek voorstond. Toch was zij de eerste Britse politica die een heel kabinet en een hele partij van mannen aan zich onderwierp. Zij was al haar mannelijke rivalen de baas, iets waar vrouwen trots op zouden kunnen zijn, maar daar is eigenlijk nooit sprake van geweest. Vreemd.

Alleen Ronald Reagen zei het openlijk: ‘Margaret is de enige man in haar kabinet’. 

Zoiets zou Yesilgöz ook kunnen overkomen en dan is het nog maar de vraag of zij uit het Thatcher-hout gesneden is. Thatcher had als voordeel dat zij in haar echtgenoot Dennis een wat suffe echtgenoot leek te hebben, die liever op de achtergrond bleef. Later is uitgekomen dat Dennis toch wat minder suf was en zelfs de neiging had tot corrupt gedrag. Maar hoe dat ook zat, je moet als vrouw wel een bepaald karakter hebben om in een mannenwereld de baas te kunnen spelen. 

Kiezen linkse vrouwen Timmermans, die weliswaar links is, maar ook oud, wit en man, of gaan zij voor Yesilgöz, die weliswaar rechts is, maar ook jong, divers en vrouw? 

Nederland is rijp voor een vrouwelijke premier, dat hoor je vooral bij links al jaren. Nu het erop aankomt, komen zij met Frans Timmermans. In Brussel zullen ze wel blij zijn dat ze van hem af zijn, vermoed ik. In Nederland moet Frans wel winnen, want anders wordt zijn ‘ik wil minister-president worden’ wel erg potsierlijk. Zo niet, dan is het ook met hem afgelopen.  

Ik houd mijn hart vast voor Frans. Zelf ga ik dit keer maar eens op een vrouw stemmen. De laatste keer dat ik dat deed was in 1998, op de geweldige Els Borst. Helaas bleek zij geen electoraal succes. Dat wist ik van tevoren, maar ik had toen geen betere keus. Nu trouwens ook niet.

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €4 per maand.