Spring naar de content

Even bellen met… Jeffrey Wijnberg

Op 21 juni begint officieel de zomer. Menigeen kijkt uit naar eindeloze avonden op een terras. Maar wat als je nu al opziet tegen de hitte en de verplichte gezelligheid? Psycholoog, schrijver en Telegraaf-columnist Jeffrey Wijnberg duidt de zomerdip.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Eva Selderbeek

Die zomerdip, wat is dat eigenlijk?

“Het is geen officieel door de psychologie erkende aandoening, in tegenstelling tot de winterdip. Het fenomeen zomerdip is een beetje bedacht, ik vermoed door journalisten die in de zomermaanden weinig te schrijven hadden. Dan vind je altijd wel iemand die roept aan een zomerdepressie te lijden. Maar desalniettemin, het feit dat mensen dit ervaren maakt het een fenomeen. Niet iedereen is even gelukkig onder zomerse omstandigheden.”

Stellen mensen met een zomerdip zich dan niet gewoon een beetje aan?

“Nee, want met emoties is het net als met pijn. Pijn doet pijn omdat het zeer doet. Emoties zijn echt omdat ze gevoeld worden. Daarnaast zijn er in de zomer wel degelijk omstandigheden waardoor sommige mensen zich minder gelukkig voelen. De warmte speelt bijvoorbeeld een rol. Als het koud is, kun je je daarop kleden, je ertegen wapenen. Aan de fysieke ervaring van hitte kun je bijna niet ontsnappen. Door die warmte ben je ook sneller uitgeput, en die vermoeidheid leidt eveneens tot een minder goede stemming. 

“Net als planten en dieren reageren ook mensen op het seizoen. In de lente, bij het ontluiken van alles wat groeit en bloeit, staat alles in het teken van vernieuwing, verjonging, vermenigvuldiging. Mensen krijgen daar ook nieuw perspectief van. De zomer daarentegen kan voelen als een langgerekte periode waar geen einde aan lijkt te komen. Wisselseizoenen als de lente of de herfst zijn grilliger en voelen daarom minder eindeloos.”

Heeft het ook een sociale oorzaak?

“Je ziet dat in de zomer heel veel mensen vrolijk ronddansen, zomervreugde alom. Voor hen gaat de zomer gepaard met een gevoel van vrijheid, simpelweg omdat je er makkelijker op uit kunt gaan. Mensen zijn meer buiten, waardoor de kans op contact met anderen groter wordt. Dat zijn allemaal blij-makende aspecten. Dat kan voor mensen met een zomerdip confronterend zijn. Zij voelen zich juist nog ongelukkiger dan ze misschien al waren. Zij hebben een gevoel van: iedereen is blij en ik niet, ik hoor er niet bij.”

Wat kun je doen tegen een zomerdip?

“Je kunt uiteraard een tripje maken naar koelere oorden, om de fysieke sensatie van hitte te ontvluchten. Misschien is dat de reden dat Scandinavische landen steeds populairder worden, nu traditionele vakantielanden als Spanje ’s zomers tegen de veertig graden lopen. Maar het sociale aspect is lastiger op te lossen. Ik zou zeggen: zoek bondgenoten. Gedeelde smart is halve smart.”

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €4 per maand.