Spring naar de content

Vrouw en wijn

‘Wie beter kan proeven, maakt nog geen betere wijn’, schrijft hoofdredacteur Tom Kellerhuis.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tom Kellerhuis

De wereld zoals ik die ken werd lange tijd gedomineerd door westerse witte (lees: heteroseksuele) mannen. En nog steeds, zoals wederom bleek uit het onlangs gepubliceerde uitstekende staaltje onderzoeksjournalistiek van de Volkskrant over de misstanden bij NOS Sport. Het is een goede zaak dat daar op alle fronten eens een eind aan komt. En niet alleen in het bedrijfsleven, de sport, de politiek, de media, de kunsten en de wetenschappen, maar ook bijvoorbeeld in de wereld van de wijn. 

8 maart jongstleden was het Internationale Vrouwendag en om dat te vieren had Siobhan Thompson, de CEO van Wines of South Africa (WoSa), een mooie lunch belegd met een aantal vrouwelijke wijnmakers uit haar land in het vorig jaar geopende, reeds sterwaardige Zuid-Afrikaanse restaurant SAAM in Amstelveen. Thompson vertelde dat het aantal vrouwelijke wijnmakers in haar land een decennium geleden nog op één hand te tellen was, maar inmiddels is het tij gekeerd. Tal van schitterende wijnen passeerden de revue. Zes jonge wijndiva’s vertelden hun verhaal; hun wijnen glorieerden in de goedgevulde glazen. 

Al jaren gaat ook in wetenschappelijke kringen de mare dat vrouwen beter kunnen proeven dan mannen, omdat hun brein in de loop van de tijd gevoeliger zou zijn geworden voor signalen vanaf de tong. Sommige van die onderzoekers en (mannelijke) wijnschrijvers willen ons doen geloven dat dit in de recente geschiedenis van de mensheid ontstaan is, omdat het toch vooral vrouwen waren die zich bezighielden met de bereiding van de maaltijd, terwijl de mannen aan het jagen waren. Een evolutionair voordeeltje, met als kenmerk een uitstekende neus, die eventueel gif moest kunnen herkennen in de voor het voedsel beschikbare knollen en gewassen. Stereotiep en rolbevestigend, en bovendien onzinnig, want van de veronderstelde rolverdeling in de prehistorie klopt geen jota: het waren evenzeer vaak vrouwen die deelnamen aan de jacht. 

Er zijn best serieuzere onderzoeken waaruit blijkt dat vrouwen beter kunnen proeven, meer op grond van kieskeurigheid en emotiebeheersing. Maar dat vrouwen ook betere wijnmakers zouden zijn is daarmee geen uitgemaakte zaak. Wie beter kan proeven, maakt nog geen betere wijn.

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €4 per maand.

Onderwerpen