Spring naar de content
bron: Gabriël Kousbroek

Goed nieuws uit de hoofdstad

Vol vreugde vernam G.H.B. dat er eindelijk een grote schoonmaak komt op de Amsterdamse Wallen – als Bij1 en GroenLinks tenminste niet dwars gaan liggen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door G.H.B. Hiltermann

Amici, eindelijk is er eens goed nieuws uit mijn oude Mokum, want per half mei geldt in de oude binnenstad een strikt verbod op het roken van marihuana. Ook voor winkels, de horeca en de cocottes zijn strenge maatregelen aangekondigd. Burgermoeder Femke Halsema kopieert het zero tolerance-beleid van Rudolph William Louis Giuliani, de gewezen mayor van New York. Dankzij deze ijzervreter is The Big Apple nu weer een aangename stad waar je
’s nachts kunt picknicken in het Central Park. Good clean fun for the whole family.

Juffrouw Halsema wil de Wallen leefbaarder maken en dus minder aantrekkelijk voor de blowende en slempende toerist. Alcohol mag van donderdag tot en met zondag vanaf 16.00 uur door winkels niet meer worden verkocht. Dames van lichte zeden moeten om 3.00 uur ’s nachts stoppen met hun activiteiten, in plaats van om 6.00 uur. En vanaf half mei moeten de kroegen om 2.00 uur sluiten; na 1.00 uur mogen zij geen nieuwe klanten toelaten. In artiestensociëteit De Kring werd mij door een betrouwbare bron ingefluisterd dat er een speciaal team van buitengewone opsporingsambtenaren (u beter bekend als boa’s) komt, dat bewapend zal worden met traangas, granaten en robuuste, handzame machinepistolen, die hoofdzakelijk ter afschrikking dienen.

Ik juich dit initiatief toe, want het werd hoog tijd dat de burgermoeder haar bezem eens door deze contemporaine hel van Dante ging halen. Ik heb de Stopera al een paar keer een brief gestuurd met het vriendelijke doch dwingende verzoek om op de officiële website van de stad een waarschuwende banier te plaatsen met daarin die beroemde tekst uit De goddelijke komedie: Lasciate ogne speranza, voi ch’entrate. “Laat alle hoop varen, Gij die hier binnentreedt!”

Het werd hoog tijd dat de burgermoeder van Mokum haar bezem door deze contemporaine hel van Dante haalde.

De enige reactie die ik kreeg van het gemeentehuis, kwam van ene Hassan Bouazza van de afdeling Woke. Daarin werd ik verwittigd van het feit dat ‘die verschrikkelijk Dante’ op de index librorum prohibitorum van de gemeente Amsterdam staat. Dat is een door GroenLinks en D66 opgestelde lijst met verboden boeken. “Nodeloos kwetsende boeken die niet in het narratief van onze lieve stad Amsterdam passen,” aldus meneer Bouazza.

Mijn goede vrienden Gerard van ’t Reve en Willem Frederik Hermans staan er ook op. Daarom vroeg ik gekscherend aan de klerk van de afdeling Woke of ik ook op die lijst mocht. Dood of levend! Maar mijn echte vraag was natuurlijk waarom Italiës grootste dichter Dante di Alighiero degli Alighieri op de index librorum prohibitorum stond. Toen kreeg ik als antwoord: “Nou, beste man, omdat Dante islamofoob was. Je weet toch, wolla. Lees die boekkie maar. Tfoe!”

Ik pakte onmiddellijk het meesterwerk erbij, uiteraard in de grondtaal. Ik neem aan dat u het klassieke Italiaans niet machtig bent, dus voor u de vertaling van mijn goede vrinden Ike Cialona en Peter Verstegen:

Het ‘islamofobe’ gedeelte betreft zang 28, en wel de verzen 24 tot en met 43.

Zijn darmen hingen er in slierten bij;

Ik kon alle organen onderscheiden,

En ook de droeve zak waarin wat wij

Verteren drek wordt; maar ondanks zijn lijden

Keek hij mij aan, rukte zijn borst uiteen,

En zei: ‘Zo wijd kan ik mijn ribben spreiden!

Zie mij, Mohammed, aan: verminkt als geen!

Voor mij gaat Ali, met het hoofd gespleten

Van kuif tot kinnebak; hoor zijn geween.

Ik schreef aan meneer Bouazza dat de vermaarde Spaanse historica en literatuurwetenschapper María Rosa Menocal – que descanse en paz – mij ooit schreef dat Dante juist gefascineerd was door de islamitische vroomheid, de Arabische filosofen en het schitterende erfgoed van de islamitische sultans rondom het Middellandse Zee-gebied en met name in Andalusië. Op Dantes nachtkastje lag het verzamelde werk van Abu Nuwas. Deze geweldige Arabische dichter van de mohammedaanse persuasie, die leefde van 750 tot 810, schreef poëzie over de vreugde van het drinken van alcohol en over zijn liefde voor jonge knapen, en met name voor als jongens verklede meisjes (de zogeheten ghulamiyyat). Meneer Bouazza van de afdeling Woke schreef mij terug: “Luister, ouwe, het kwetsen van onze geliefde profeet Mohammed – nota bene postuum ereburger van Amsterdam – had ertoe kunnen leiden dat de jeugd in onze kanswijken gewoon geen zin meer heeft om te lezen. Dus het cancelen van die Dante is juist een poging om de literatuur te promoten onder jongeren. Begrijp je nou? Een andere reden om het boek te cancelen is het feit dat mensen van onze lhbt-gemeenschap door Dante ook in de hel werden geparkeerd, mede omdat de kerk van Rome dat wilde, en dat geldt tot vandaag toe, kijk maar naar de katholieke SGP.”

bron: Gabriël Kousbroek

U begrijpt dat die banner met de tekst van Dante er niet komt. Ik had ook nog een suggestie voor een tekening bij die banner. De naam Peter Pontiac zegt u vermoedelijk niets, maar deze kunstenaar – van wie ik ooit een paar werkjes wist te bemachtigen bij Sotheby’s – tekende Amsterdam altijd als een apocalyptisch voorgeborgte. 

Pontiac werd enige tijd geleden min of meer ‘geciteerd’ door de huistekenaar van het gezaghebbende Duitse weekblad Der Spiegel. Op de voorkant stond het Nederlandse kaasmeisje Frau Antje afgebeeld met een kalasjnikov in haar hand en een pretsigaret tussen de lippen. Ze draagt een Goudse kaas waarin cocaïne – bij de jonge lezers beter bekend als Colombiaans marcheerpoeder – is gepropt. We staan er mooi op in het buitenland, vrinden! 

Laten we hopen dat de pogingen van juffrouw Halsema niet worden gedwarsboomd door de woke-brigades van Bij1 en GroenLinks, die ongetwijfeld zullen brullen dat het roken van marihuana een mensenrecht is – met een verwijzing naar de grote schrijver en dichter Robert Nesta Marley, bijgenaamd The King of Reggae – en dat het etnisch profileren van mensen van kleur die een marihuanasigaret roken op straat fascistisch en racistisch is. Ik zou zeggen, beste regenboogmensjes, indachtig de mantra van de heer Marley: “Overcome the devils with a thing called love.”