Spring naar de content
bron: jan kuitenbrouwer

Ook excuses voor de Sinterklazernij!

Tjerk en Tanja praten over het gedoe rond de slavernijexcuses. Te gast: Jerry Afriyie, Sylvana Simons en Maarten van Rossem. Wie moet de excuses voor Sinterklaas aanbieden? ‘Nou, niet Zwarte Piet in elk geval!’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

Tanja Boljé: “Hallo, daar zijn wij dan weer met Eén op twee van drie tot vier op Radio 5, voorheen van zes tot zeven op Radio 8, binnenkort van negen tot tien op Radio 11, en nu ook als podcast onder de naam Tanja & Tjerk Casten Pod. Mijn naam is Tanja Boljé en naast mij zit zoals altijd Tjerk van den Nagtkaerschenmaecker. Tjerk, wat gaan we doen!?”

Tjerk van den Nagtkaerschenmaecker: “Met het oog op de komende feestdagen: geeft wijn na bier inderdaad venijn? En wijn voor bier plezier? O wacht, ik zeg het verkeerd. Geeft bier voor wijn plezier en wijn na bier inderdaad venijn? O wacht…”

TB: “Hoe dan ook, we praten erover met Robbert Dijkgraaf en Dries Roelvink.”

TN: “Matthijs van Nieuwkerk, waar is die nu? Wij praten erover met, en nu moet ik het goed uitspreken, Ailicianch Bünchliuckchüc, die de gevallen sterpresentator op het spoor kwam in het Tora Bora-gebergte in Afghanistan.”

TB: “Nou Tjerk, dat je die naam zou foutloos uitspreekt, ik ben onder de indruk!”

TvdN: “Ailicianch Bünchliuckchüc, Ailicianch Bünchliuckchüc, Ailicianch Bünchliuckchüc!”

TB: “Ja, zo is ’t wel genoeg. Straks ook: mag je weglopen uit een talkshow? We praten erover met Klaas Wilting en Ellie Lust.”

TN: “Maar nu eerst: het gedoe rond de slavernij-excuses. Moet Nederland nu wel of niet excuses aanbieden voor de slavernij, zo nee, waarom niet en zo ja waarom wel en nog belangrijker misschien: op welke manier?”

TB: “We praten erover met Sylvana Simons, twee uur geleden nog leider van BIJ1, met Jerry Afriyie, dichter en oprichter van Kick Out Zwarte Piet…”

JA: “Wacht even, ik ben geen dichter meer…”

TB: “Schrijver?”

JA: “Nee ook niet.”

TB: “Wat doet u tegenwoordig?”

De Sinterklazernij moet worden afgeschaft en er moeten excuses voor worden aangeboden.

JA: “Ik ben nu freelance hovenier. Politicus en hovenier…”

TN: “Waarvan akte! Ook te gast Maarten van Rossem, binnenkort weer te zien in het programma Hier zijn de Van Rossems, waarin hij na het verscheiden van zus Mary voortaan ook haar rol zal vertolken, zonder dat er noemenswaardige kostuumwissels aan te pas komen.”

TB: “Goed, welkom aan u allen. Om met u te beginnen, meneer Van Rossem, u vindt excuses voor de slavernij onzin, waarom?”

MR: “Noujahetisnatuurlijkzodatwanneerjealsregeringvoorallerleihistorischegebeurtenissenhonderdoftweehonderdjaarlaterjeverontschuldigingenmoetgaanaanbiedenhetheknatuurlijkalgauw

vandedamisenjewelaandegangkuntblijvenenjebijwijzevansprekennetzogoedeenfulltimebewindspersoonkuntsaanstellendiedegansedaginhetvliegtuigzitominallerleiuitheoekenvandewereld

excusesaantebiedenvoorvanallesennogwatwaarwijgeenenkeleverantwoordelijkheidvoordragen…”

TB: “Maar…”

MR: “Enikzouhetwaarderenalsumijnietonderbreektaangezieniknoglangnietklaarbenmetmijnbetoogdatzoalsgewoonlijkenintegenstellingtotwatuwoverigegastenterberdegaanbrengenvangrote

intellectuelekwaliteitis…”

TB (Terwijl Van Rossem doorpraat): “Tjerk, jij zit er dichterbij, misschien kan jij meneer Van Rossem even uitzetten?”

TN: “Oké, hoe doe je dat?”

TB: “Gewoon even goed hard slaan met die thermoskan.”

TN:”Oké.” (Doffe klap).

TB: “Goed. Mevrouw Simons, het kabinet wilde die excuses laten aanbieden door minister Franc Weerwind, maar dat vindt u onacceptabel. Waarom?”

SS: “Franc is een vankleurgemaakte nazaat van totslaafgemaakten. Die heeft er niets mee te maken. Tenminste, als dáder. Het moet een witte persoon zijn. Liefst een man. Liefst een oude, witte hetero man.”

TB: “Dus dan bent u tevreden? Meneer Afriyie?”

JA: “Nee, alleen excuses voor de totslaafgemaakternij is niet genoeg. Er moeten ook excuses komen voor de zwartepieternij.”

SS: “De totzwartepietgemáákternij, bedoel je, Jeffrey.”

JA: “Ja, dát. De totzwartepietgemaakternij. Daar moeten ook excuses voor gemaakt worden.”

SS: “Voor de hele Sinterklazernij. De Sinterklazernij moet worden afgeschaft en er moeten excuses voor worden aangeboden.”

TN: “Is dat het?”

JA: “Ja. Plus deze lijst van woorden die strafbaar gesteld moeten worden.”

TB: “Het ging toch alleen om het n-woord?”

SS: “Ja nee, we hebben er nog eens over nagedacht, en er zijn er veel meer.”

TN: “Allemachtig, dat zijn honderden woorden! Negeren? Verslaving? Vader? Moeder? Man? Vrouw?”

SS: “Dat zijn onze eisen.”

TN: “Die excuses voor Sinterklaas, wie moet die volgens u aanbieden?”

JA: “Nou niet door Zwarte Piet in elk geval!”

SS: “Nee. Wij eisen dat ook deze excuses gemaakt worden door een oude, witte, hetero man.”

TN: “Iemand in gedachten?”

JA: “Sinterklaas zelf!”

TB: “Is dat een goed idee, mevrouw Simons?”

Wij spraken met Sylvana Simons en Jerry Afriyie over de excusesmakerij voor de slaafmakerij en de Sinterklazernij. O ja, en met Maarten van Rossem die nog steeds buiten westen is, geloof ik.

SS: “Zeker. Het beste is als Sinterklaas zélf deze excuses aanbiedt.”

TB: “Maar is Sinterklaas hetero?”

SS: “Uiteraard! Hoe had hij zich anders zo kunnen vermenigvuldigen?”

JA: “En net als voor de totslaafgemaakternij moet er ook een herstelfonds voor de Sinterklazernij komen, vinden wij.”

SS: “En dat mag níet uit chocolademunten bestaan, zeg ik er maar vast bij!”

TB: “Juist. Wij spraken met Sylvana Simons en Jerry Afriyie over de excusesmakerij voor de totslaafgemaaktenmakerij en de Totsintgemaaktenklazernij, als ik het goed zeg. O ja, en met Maarten van Rossem, die nog steeds buiten westen is, geloof ik.”

TN: “Zometeen Robbert Dijkgraaf en Dries Roelvink over de vraag: geeft bier na wijn inderdaad venijn? O, nu zeg ik het weer verkeerd, geeft bier na wijn inderdaad plezier, of nee, wacht even, geeft wijn vóór bier, nee, geeft…”

TB: “En: mag je weglopen uit een talkshow?”

TN: “Maar nu eerst: muziek! Luistert u naar dit protestlied tegen het WK in Quatar, Ramus Wold met Never Mind The Slavery!