Spring naar de content
bron: anp

Mastodon: de geur van eikeltjeskoffie en klamvochtige anoraks

Twitter is een jungle waar je elk moment vanuit een hoge boom op je kop gepoept kan worden, schrijft Jan Kuitenbrouwer, maar Mastodon is een clubhuis voor woke kwezels.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

Claudia de Breij zit nu ook op Mastodon, het alternatieve Twitter-achtige sociale medium. ‘Wat gezellig dat wij hier met allemaal niet-fascisten samen kunnen zijn’, tooterde zij. Voor het plaatsen van een mededeling op Mastodon hebben ze het werkwoord ‘tooting’ bedacht, en zo’n mededeling heet een ‘toot’. Wat dat in het Nederlands wordt is nog niet duidelijk. ‘Tooteren’ en ‘toot’? ‘Toeteren’ en ‘toet’?

Volkskrant-columnist Sander Schimmelpenninck ging er ook heen. ‘Dag beschaafde mensen’, luidde zijn eerste toet.

Er zijn hier verschillende veronderstellingen aan het werk, en ze kloppen geen van allen. Ten eerste wat betreft Twitter. Er is nog steeds geen enkel teken dat Twitter onder nieuwe eigenaar Elon Musk wezenlijk zal veranderen. Sinds zijn eigenaarschap van kracht werd, nu twee weken geleden, is hij vooral bezig met het oplaten van proefballonnetjes. Een soort ‘premium’-constructie bijvoorbeeld, waarbij mensen met een blauw vinkje – teken dat hun identiteit geverifieerd is – voor die vip-status een maandelijkse contributie moeten gaan betalen. ‘Fuck that,’ twitterde Stephen King meteen. ‘They should pay me. Als Musk dit doet ben ik meteen weg.’

Er was sprake van dat Musk Trump zijn account terug zou geven, maar dat is nog niet gebeurd. Musk wil een ‘moderation council’ instellen, een raad die adviseert welke uitingen wel en niet zijn toegestaan. Facebook heeft sinds een tijdje ook zo’n raad, een logische stap als je de wereld wilt laten zien dat je je publieke taak serieus neemt. Musk heeft een flink aantal Twitter-werknemers ontslagen, maar dat is vrij normaal na een bedrijfsovername, zeker als de nieuwe eigenaar het heel anders wil gaan doen. Ik volg Elon Musk al lang, ik las zijn biografie, en die bevat geen enkele rechtvaardiging voor hoe hij nu door brave progressievelingen wordt afgeschilderd; als een soort Trumpiaanse cryptofascist die met het internet wil doen wat Trump’s knokploeg op 6 januari 2021 met het Capitool deed. Musk heeft zijn hele leven Democratisch gestemd, tot de midterms van afgelopen week, toen hij naar eigen zeggen Republikeins stemde. Hij zal niet de enige Democraat zijn die een keer vreemdging, uit weerzin tegen de toenemende invloed van identiteitspolitiek en doorgeschoten wokisme in die partij.

Er verschijnen nu ook commentaren waarin betoogd wordt dat Musk een slechte manager is en de zaken bij Twitter geheel verkeerd aanpakt, maar het lijkt me naïef om die al te serieus te nemen. Als de levensverhalen van grote industriëlen iets gemeen hebben, dan is het dat zij omringd waren door hoofdschuddende ‘experts’ die precies konden uitleggen wat zij allemaal verkeerd deden. Intussen bouwden zij op geheel verkeerde wijze een imperium dat de wereld veranderde, terwijl hun critici roemloos oplosten in de mist.

Voor de Deugende Nederlanders (DN’ers) die Twitter de afgelopen weken demonstratief de rug toekeerden, geldt vermoedelijk hetzelfde: zij zullen snel weer terug zijn op Twitter

Ook is er altijd wel een deskundige te vinden die uitlegt dat adverteerders een soort Fabergé-eieren zijn die uitsluitend met fluwelen handschoenen mogen worden aangeraakt, terwijl het weglopen van adverteerders bij trammelant eigenlijk altijd virtue signalling is, waarna ze al snel weer stilletjes terugkeren. Toen Tiger Woods door drank, drugs en overspel van zijn voetstuk kukelde, wisten zijn sponsors niet hoe snel ze hem moesten laten vallen. Inmiddels zijn ze vrijwel allemaal weer terug. Voor de Deugende Nederlanders (DN’ers) die Twitter de afgelopen weken demonstratief de rug toekeerden, geldt vermoedelijk hetzelfde.

Wat zij veronderstellen over het alternatief, Mastodon, blijkt ook niet te kloppen. Dat is niet de oase van weldenkendheid en beschaving waarvoor het wordt aangezien. Het is een decentrale verzameling servers, ‘instances’, ieder met zijn eigen beleid. Bij de oerserver, ‘mastodon.social’, opgezet door founder Eugen Rochko, zijn de marges van de vrije meningsuiting in elk geval een heel stuk smaller dan op Twitter. Christine Karman, transvrouw, bekend van publicaties in o.a. NRC, schreef laatst op Mastodon ‘You know that TERF is a slur, right?’ Een ‘TERF’ is een trans exclusionary feminist. Dat zijn feministen die transvrouwen niet 1-op-1 gelijk willen stellen aan biologische vrouwen. Want dan moet je ze ook toegang geven tot Blijf Van M’n Lijf-huizen, vrouwelijke sportcompetities, sauna’s, toiletten, enzovoorts. J. K. Rowling is zo iemand. Door transactivisten wordt TERF gebruikt als scheldwoord (slur). Kijk maar eens op de website www.terfisaslur.com, een bloemlezing van de bloedige geweldsdaden waarmee TERF’s bedreigd worden. TERF’s moeten minimaal oraal verkracht worden, maar liefst gewoon dood. Christine Karman wordt door iemand op Mastodon voor ‘TERF’ uitgemaakt en zegt: ‘Je weet dat dat een scheldwoord is, toch?’ Dat mag dus niet op Mastodon. Haar toet werd verwijderd. In strijd met de regels. Bij Mastodon zijn ze zo über, über woke, zelfs protesteren tegen een politiek correct scheldwoord is verboden.

Twitter is een jungle waar je elk moment vanuit een hoge boom op je kop gekakt kan worden, maar Mastodon is een bedompt clubhuis voor kwezels, waar het ruikt naar eikeltjeskoffie, klamvochtige anoraks en geitenwollen sokken. Wegwezen daar. ‘Dag beschaafde mensen’!