Spring naar de content
bron: anp

Smith, Rock, Poetin en Zelensky

‘Is er een relatie met de oorlog in Oekraïne? En zo ja, is Will Smith dan Poetin en Chris Rock Zelensky? Of is Putin Chris Rock en Will Smith de NAVO?’ Tjerk en Tanja zitten bovenop de actualiteit. En krijgen weer een memo van de netmanager.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

Lo lieve luister, zijwe weer met Enoptwee drietotvier Radio 5 vreen van zestotzeven radio acht, binkort negentotien Radio elf ennookas podcast ondernaam TjerkenTanja…

– Hohoho, Tanja! Wat is er met je aan de hand?

Oebedoeje?

– Oebedoeje? Je praat alsof de duvel je op de hielen zit! Dit kan niemand volgen!

Memo netmensjer niegezien?

– Welk memo?

Netmensjer wil dawwesnelle prate…

– O, hoezo?

Doe Methijs ook. De Methijsnorm, je weetoch. Jezus Tjerk, riede fukkingmemoos!

– Oké, maar dit is niet te verstaan, dus ik stel voor dat we dat eerst een beetje oefenen en dan volgende week beginnen, oké?

Ook goed. Waar waren we. O ja, eh… en, Tjerk, wat gaan we doen?!

– Komt de Derde Wereldoorlog eraan, of is hij al lang bézig, zoals sommigen beweren? Hoe zal de nieuwe geopolitieke wereldorde eruit zien? We praten erover met Angela de Jong en Erben Wennemars.

En: als je suiker in je thee drinkt, kun je dan het beste linksom of rechtsom roeren? We praten erover met de Nederlandse Nobelprijswinnaar natuurkunde Ben Feringa.

En wat betekent dit incident voor de rassenverhoudingen in Amerika? We praten met Erik van Muiswinkel, die Zwarte Piet speelde, met Sunny Bergman, die ooit een gekleurde vriend had en met Erik de Zwart, die waarschijnlijk gewoon verkeerd in onze Rolodex zit

– Maar nu eerst: De Klap. Bij de Oscars gaf Will Smith Chris Rock een klap in z’n gezicht omdat hij een grap maakte over zijn vrouw, die lijdt aan alopecia, waardoor je je haar verliest. Kon dit, of kon dit niet? En wat zijn de risico’s van dit soort escalatie? Hoe doorbreek je zo’n gevaarlijke geweldsspiraal? U denkt misschien: hallo, er zijn belangrijker dingen aan de hand in de wereld, maar wij vragen ons af: is er een verband tussen die klap en de oorlog in Oekraïne? Is het een metafoor? En zo ja, is Will Smith dan Poetin en Chris Rock Zelensky? Of is Putin Chris Rock en Will Smith de NAVO? We praten erover met Dolle Jemmers, hoogleraar conflictstudies aan de Universiteit van Venlo en verbonden aan Instituut Clingelingeling.

En: zo’n klap, hoe gééf je die eigenlijk, en hoe incasseer je hem? En vechten zwarte mensen anders dan witte? We praten erover met Lucia Rijker, kickbokskampioene én zwart, en met Arnold van der Leijden, gelauwerd bokser en eveneens zwart.

– En: is er nog verschil tussen het slaan van een man en een vrouw? We bellen met Regilio Tuur, die ervaring heeft met beide.

Maar ook: wat ís alopecia eigenlijk en kun je er wel of grappen over maken? We vragen het aan Jack van Bemelen, de manager van wijlen Sugar Lee Hooper, een vrouwelijke entertainer die ook onvrijwillig kaal was. En aan cabaretier Martijn Koning, gespecialiseerd in verkeerde grappen.

– En wat betekent dit incident voor de rassenverhoudingen in Amerika? We praten met Erik van Muiswinkel, die Zwarte Piet speelde, met Sunny Bergman, die ooit een gekleurde vriend had en met Erik de Zwart, die waarschijnlijk gewoon verkeerd in onze Rolodex zit.

En wat betekent het voor Hollywood en de Oscars? We praten erover met filmjournalist René Mioch en met Oscar Hammerstein, ik denk omdat hij enige BN-er is die we konden vinden die Oscar heet. We hadden liever Oscar Benton gehad, maar die zat ook verkeerd in de Rolodex want dood.

Tevens praten wij met…

– Wacht eens, Tanja, hoeveel gasten hebben we in hemelsnaam?

Even kijken, in totaal … twaalf.

– Twáálf!? Dat is toch veel te veel?

Ja, hallo, daar is dus óók een memo over van de netmanager, Tjerk! Dat jij dus óók niet gelezen hebt!

– Maar?

Méér gasten, kórtere gesprekken!

– Maar daar is hier niet eens ruimte voor!

Binnenkort krijgen we een grotere tafel. De oude van Op1, die krijgen een nóg grotere. Besteld in het Kremlin, denk ik. Maar nu doen we het nog even met snelle changementen.

– Tijdens een plaat?

Een fragmént, Tjerk. Maximaal dertig seconden muziek! Kijk toch eens af en toe in je postvakje!

– O, nou, het zal allemaal wel. Maar goed, waar waren we? O ja, De Klap. Professor Jemmers van Instituut Clingelingeling, hoe kijkt u hiernaar?

– Wat je ziet is…

– O, daar is de eindmuziek al! Dat betekent dat wij gaan afsluiten, beste luisteraars!

– Huh?

Dit was dan weer Eén op twee van drie tot vier op Radio 5, voorheen van zes tot zeven op Radio 8, binnenkort van negen tot tien op Radio 11. Check de app, volg ons op TikTok en luister naar onze podcast Tjerk & Tanja Podden Cast. Tot morgen!

– Maar…?

Ennnn… Stop De Show!

– Stop de show? Stóp de shów…?

Ja, onze nieuwe vaste afsluiter. Moet van de netmanager.

(Crossfade naar Radio 5 stationcall)

– Maar…?

Jezus Tjerk! Lees die fucking memo’s nou eens!