Spring naar de content
bron: anp

Femke van der Laan: ‘Eberhard was absoluut mijn grootste liefde, maar niet mijn enige’

Femke van der Laan (Middenbeemster, 1978) is schrijver. Haar boek Aan de randen van de dag is op 1 februari verschenen. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mirjam Eeken

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Verwachtingsvol en zenuwachtig, want mijn boek is net uit en dat is behoorlijk persoonlijk. Ik ben benieuwd hoeveel er straks nog van mijn nagels over is.

Aan wie ergert u zich?

Aan mensen die niet over de dijk heen kijken, maar in hun eigen polder blijven wroeten en anderen afkeuren of veroordelen. Kortzichtigheid vind ik ingewikkeld. 

Waaraan bent u het meest gehecht?

Ik hecht me bijzonder weinig aan spullen, maar het zou me veel verdriet doen als ik mijn en Eberhards trouwring onverhoopt zou kwijtraken. Ik ben ook erg gehecht aan mijn denkvermogen en natuurlijk, zoals elk mens, aan mijn vrijheid.

Lijkt u op uw moeder?

Zoals mijn drie kinderen niet het product van Eberhard en mij zijn, maar zelf al mensen waren toen ze werden geboren, zo was ik zelf ook al iemand. 

Wat is uw grootste angst?

Dat ik nu dood zou gaan en mijn kinderen geen ouders meer hebben. Ik ben zelf niet bang voor de dood, maar dat mijn kinderen alleen achter zouden blijven is mijn grootste angst.

Hoe ontspant u zich?

Ik ben niet stresserig, dus ik hoef gelukkig niet te unwinden. Ik vind het heel leuk om met mijn kinderen te gaan waterskiën, maar ook om met z’n allen op de bank over elkaar heen te liggen en een film te kijken. Saai hè.

Bent u aantrekkelijk?

Ik heb niet genoeg zelfvertrouwen om daar ooit ja op te zeggen, maar ik denk wel dat ik aangenaam gezelschap ben: je kunt goed met me lachen en ik kan goed luisteren.

Waar schaamt u zich voor?

Voor alles. Ik heb bijvoorbeeld buffetangst. Dan schaam ik me voor hoeveel ik op mijn bordje ga scheppen, terwijl ik gewoon honger heb! Ik schaam me omdat ik denk een boek te kunnen schrijven; wat moeten de mensen wel niet denken! Het heeft te maken met niet goed genoeg zijn en er dan niet bij mogen horen.

Van wie heeft u het meest geleerd?

Van Eberhard, omdat je in langdurige relaties het meest leert over jezelf: hoe je in elkaar steekt, waar je pijnpunten zitten, waar je gelukkig van wordt. Het helpt enorm als je jezelf begrijpt. Eberhard heeft me ook geleerd om achterom te kijken of iedereen wel mee kan komen.

Wat is de beste plek om te wonen?

Op dit moment Amsterdam, want daar zijn mijn kinderen geworteld. Ik zou deze stad ook nooit inruilen voor een andere, want er is natuurlijk maar één stad. Hoewel ik dacht dat ik hier nooit meer weg zou gaan, raak ik steeds meer onthecht. Ik kan me voorstellen dat ik op een gegeven moment ergens buiten ga wonen en een schaap neem.

Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?

Op oudejaarsmiddag in Milaan. Mijn kinderen liepen voor me uit, gewoon heel erg zichzelf te zijn en lekker in hun vel te zitten. Aan de ene kant was er ontroering: wat knap dat jullie het zo goed doen zonder vader, en aan de andere kant een gemis: ja, daar ben je dan niet bij. Ik weet zeker dat hij het allemaal ziet, maar het communiceert gewoon niet zo makkelijk, hij daar en ik hier.

Hoe moedig bent u?

Heel moedig, zolang het niet om buffetten gaat. Ik vind het doodeng om op tv te komen of mijn boek de wereld in te slingeren, want iedereen kijkt naar me en gaat iets van me vinden, maar daar laat ik me niet door weerhouden.

Wie is uw grootste liefde?

Het ligt voor de hand om Eberhard te zeggen, maar dat betekent ook dat ik nu nooit meer echte liefde zou kunnen ervaren. Hij was absoluut mijn grootste liefde, maar niet mijn enige. Zoals je ziet ben ik weer verliefd. Waarom zou ik daar een rangorde in aanbrengen?

Van wie houdt u het meest?

Dit is een ongoing competition tussen mijn kinderen, waar ze ontzettend van genieten, dus eigenlijk zou ik nu gewoon een voorkeur moeten uitspreken. Kijken welke bom er dan ontploft. Nee, van alle drie dus. Maar op een heel andere manier dan ik van Eber-hard hield en ik nu van mijn vriend houd.

Bent u monogaam?

Ja.

Als u iets aan uzelf kon veranderen, wat zou dat dan zijn?

Meer zelfvertrouwen hebben.

Wat is uw grootste ondeugd?

Ik weet niet of ik het zelfteststokje altijd ver genoeg in mijn neus stop.

Wat is uw devies?

Alles komt goed. 

bron: anp