Spring naar de content

De geheimtip van Teun van de Keuken

Wat zijn de beste tips voor deze zomer? Teun van de Keuken raadt aan om eens een boekenreeks te lezen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jelle Brumsen
Teun van de Keuken (1971) is journalist en programmamaker. 
bron: anp

Wat is uw ‘geheimtip’ om deze zomer te gaan doen?

“Het is een leestip, geïnspireerd op wat Gijs (Groenteman – red.) en ik doen in de podcast (Teun en Gijs vertellen alles – red.). We hebben daar een boekenrubriek waarin we de hele cyclus ‘De tandeloze tijd’ van A.F.Th. van der Heijden lezen. Mijn tip is dan ook: lees eens een keer niet dit boek en dan dat boek, maar lees een hele serie van boeken die bij elkaar horen.”

Waarom is dat zo fijn?

“Lezen is vaak vluchtig en als je eens in de paar weken een boekje van 200 bladzijden leest, ben je meestal al heel tevreden. In zo’n langgerekte en lome zomer is het dan fantastisch om echt helemaal in een lang verhaal te duiken en daarmee ook in de stijl en de ideeënwereld van een schrijver. Dat geeft een ongelofelijke meerwaarde. Net als hoe mensen series bingewatchen geldt dat ook voor zo’n reeks: je wordt er echt ingezogen. Ideaal voor in een hangmat ergens onder een boom of met een glaasje wijn voor de tent.”

Gaat het nadrukkelijk om een boekenreeks, of kan een oeuvre ook?

“Een oeuvre kan ook, het gaat mij er vooral om dat je je in de wereld van een auteur verdiept, in de stijl. Het voegt echt iets toe om je daar helemaal in onder te dompelen, je ziet dan ook de verwijzingen van het ene naar het andere werk. Lees bijvoorbeeld in de zomer het verzameld werk van iemand als Willem Elsschot. Je moet wel goed nadenken wie je kiest, van Simon Vestdijk zou ik dat dan weer niet doen. Je kan ook dat dikke boek met verzameld werk van Kafka nemen, hoewel je dan misschien wel een wat deprimerende vakantie krijgt.”

Het Bureau, over het wel en wee op een kantoor, leest als een soap

Teun van de Keuken

Een ambitieuze tip. Mensen lijken al moeilijk aan het lezen te krijgen.

“Ik lees zelf altijd veel in de vakantie, dus ik verplaats me weer eens helemaal niet in de lezer. Maar ik kan me ook voorstellen dat het juist minder ambitieus is. Als je er eenmaal lekker in zit wil je ook weten: wat gebeurt er hierna? Als je bijvoorbeeld Het Bureau neemt, over het wel en wee op een kantoor: dat leest als een soap. Daar kun je heel makkelijk in doorlezen.”

Wie moet deze tip ter harte nemen?

“Als ik zeg: ‘U houdt niet van lezen? Nou, lees dan maar meteen het verzameld werk van Elsschot’ – dat werkt natuurlijk niet. Het is dus wel een tip voor mensen die van lezen houden. Die honger om iets echt te doorgronden, je een schrijver eigen te maken, daar wil ik op inspelen. En ik denk dus dat het ook beloond wordt.”