Spring naar de content
bron: anp

De geheimtip van Lucille Werner

Wat zijn de beste tips voor deze zomer? Lucille Werner tipt een bezoek aan het Van Abbemuseum in Eindhoven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jelle Brumsen
Lucille Werner is Tweede Kamerlid voor het CDA en voormalig tv-presentator.
bron: sander koning/anp

Wat is uw ‘geheimtip’ om deze zomer te gaan doen?

“Ga naar het Van Abbemuseum in Eindhoven. Dat is heel erg bijzonder, zowel van de buitenkant als vanbinnen. Er hangt vooral moderne kunst: Pablo Picasso, veel Russische kunstenaars, maar ook Piet Mondriaan en Theo van Doesburg. Veel in kubistische stijl. Ik moet ook meteen denken aan een auto die er op z’n kop aan het plafond hangt.”

Hoe bent u op deze tip gekomen?

“Ik ben in Eindhoven geboren en het Van Abbemuseum staat op een bijzondere plek. Midden in het centrum, vlak bij het stadhuis en achter Stratumseind, dat is één straat met aan weerskanten ik denk wel 150 kroegen. Daar heb ik als puber menig biertje gedronken. Veel mensen kennen het museum niet, of ze hebben erover gehoord, maar zijn er niet binnen geweest. Daarom is het zo’n leuke tip voor deze zomer, want het is een van de meest toonaangevende musea met hedendaagse kunst in Europa. Het is echt fantastisch om te zien.”

Zo, dat dat in Eindhoven staat!

“Dat is toch ongelofelijk hè. Nee, maar Eindhoven is wel gewoon de vijfde stad van Nederland, laten we eerlijk zijn. Het is geen kleine stad. We hebben het altijd maar over Amsterdam, Rotter-dam, Den Haag of misschien Maastricht. Nee, we moeten met z’n allen naar Eindhoven! Een Brabantse stad als Den Bosch is ook prachtig, begrijp me niet verkeerd, maar in Eindhoven kun je nog echt geheimen ontdekken.”

In Eindhoven kun je nog echt geheimen ontdekken

Lucille Werner

Wat voor geheimen heeft Eindhoven dan nog meer?

“Er is bijvoorbeeld ook Strijp-S, het bedrijventerrein waar vroeger de arbeiders van Philips werkten. Nu zitten daar allemaal ondernemers. Eindhoven is de stad van de vernieuwing, van het design. Als je in Eindhoven een ijsje bestelt, denk je: hè, wat is dit voor bouwwerk? Maar het is gewoon een ijsje. Ik zou zeggen: stedentripjes gaan voortaan naar Eindhoven.”

Nu nog in de Lonely Planet?

“Ik denk dat ik die Lonely Planet over Eindhoven maar zelf moet gaan schrijven.”