Spring naar de content
bron: anp

De stelling: ‘Na de crisis moet er veel minder massatoerisme komen in Amsterdam’

Zolang de coronacrisis nog voortduurt, is het rustig in het centrum van Amsterdam. De stad is weer van de bewoners. Maar velen van hen willen niet terug naar de oude situatie als grootschalig toerisme weer mogelijk wordt. Ze vrezen drukte, overlast en te massale vakantieverhuur. Hebben ze gelijk en moet er paal en perk gesteld worden aan het toerisme, of moeten we blij zijn met die grote aantallen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jelle Brumsen

JA

Jan van den Borg

Jan van der Borg, hoogleraar toerisme-economie aan de universiteiten van Venetië en Leuven

Is het wenselijk dat er na de coronacrisis minder toeristen naar Amsterdam komen?

“Voor de crisis waren er verschillende signalen dat er sprake was van overtoerisme. Een betere spreiding van toeristen in tijd en ruimte en minder toerisme zal Amsterdam zeker ten goede komen. Toerisme biedt natuurlijk kansen, maar wat momenteel irriteert is het gebrek aan een strategische visie bij veel beleidsmakers. Hierdoor wordt het moeilijk om een fatsoenlijk toeristisch beleid uit te denken en dat te implementeren.” 

Wat is de schade die een teveel aan toeristen kan aanrichten?

“Massatoerisme kan schade aanbrengen op verschillende gebieden. Zo is er milieuschade door vliegverkeer, maar ook economische schade door het verdrukken van niet-toeristische bedrijvigheid. Ook is er natuurlijk maatschappelijke schade door een conflict over de publieke ruimte, publieke voorzieningen en de huizenvoorraad tussen enerzijds toeristen en anderzijds bewoners.” 

Hoe zou je grootschalig toerisme beter kunnen organiseren?

“Amsterdam zou meteen moeten stoppen met symptoombestrijding, improvisatie en symboolpolitiek. Belangrijk is dat er een expliciete en visionaire strategie wordt opgesteld, waarin de kwaliteit van het leefklimaat en het welzijnsniveau van de inwoners en lokale ondernemers centraal staat. Het toerisme zou een instrument moeten zijn om deze kwaliteit te vergroten. Wanneer blijkt dat er dusdanig veel toeristen komen dat de draagkracht van de stad wordt overschreden, zou je moeten denken aan een reserveringssysteem op stadsniveau, zoals we dat nu ook zien bij sommige musea.”

NEE

Tim Klein Haneveld

Tim Klein Haneveld, voorzitter Amsterdam Gastvrij, belangenvereniging van b&b’s en vakantieverhuurders

Is het wenselijk dat er na de coronacrisis minder toeristen naar Amsterdam komen?

“Het toerisme is een van de dragende krachten van de Amsterdamse economie, waarvan heel veel inwoners afhankelijk zijn. Ook is een soort toeristenquotum totaal onrealistisch. Hoe wil je dat controleren en handhaven? Daarnaast wordt er altijd veel geklaagd over buitenlandse toeristen, terwijl meer dan vijftig procent van de toeristen Nederlandse dagjesmensen zijn. Het lijkt me een moeilijk verhaal als je die wilt gaan weren.” 

Zeuren de Amsterdammers dan gewoon te veel?

“Zeker de mensen die in het centrum wonen hebben absoluut een punt: daar is overlast en een continue wietlucht. Je moet het echter niet hebben over meer of minder toeristen, maar over het type toerist. Amsterdam heeft lange tijd een imago naar het buitenland uitgestraald als een stad waar alles kon. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een grote groep toeristen komt die daar misbruik van maakt. Het is voornamelijk deze groep die overlast en irritatie veroorzaakt. Hier zouden het stadsbestuur en de citymarketeers iets aan moeten doen.”

Tegenstanders van massatoerisme zijn bang voor een monocultuur in Amsterdam-Centrum. Hebben ze gelijk?

“Er zit zeker wat in als je het hebt over winkels waar geen Amsterdammer ooit een voet binnen zou zetten. Die ontwikkeling is wel wat doorgeslagen. Tegelijkertijd brengen toeristen ook een enorme diversiteit met zich mee. Amsterdam is van oudsher open en gastvrij. Toerisme zit in die zin in het DNA van de stad.”