Spring naar de content
bron: anp

De stelling: ‘Een fusie tussen linkse politieke partijen is een goed idee’

Nu de traditionele linkse partijen (PvdA, GroenLinks en SP) zich bevinden op het gezamenlijke dieptepunt van 26 zetels in de Tweede Kamer, gaan er weer stemmen op om samen een fusiepartij te vormen. Zo zou je makkelijker een vuist kunnen maken tegen rechts en grotere invloed kunnen uitoefenen op een nieuw te vormen regering. Maar klopt dat wel? 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jelle Brumsen en Jelle Kolen

JA

bron: anp

Niesco Dubbelboer, oprichter stichting Meer Democratie en voormalig PvdA-Kamerlid

Waarom bent u voor een fusie?

“Ik pleit voor een omsmelting van de huidige linkse partijen PvdA, GroenLinks en SP (en eventueel PvdD) in één progressieve partij. Liever een week geleden dan nu. Wil je voort blijven keutelen of door je oogharen heen kijken en toestappen naar een aantrekkelijker perspectief op één progressieve volkspartij? Het riedeltje dient zich al aan: PvdA, GroenLinks worden als coalitiepartij afgestraft en SP wordt als oppositiepartij beloond. Daarom één progressieve partij die alle linkse vleugels omvat. Die vleugels binnen die partij hebben gegarandeerd accentverschillen, maar die zijn er binnen kleinere partijen ook. Kwestie van knopen doorhakken. Door een fusie kan links weer een omvangrijke machtsfactor in de Nederlandse politiek worden.”

Hoe zou u de fusie willen vormgeven? 

“Begin bij een plan van aanpak maken, neem twee jaar voor die nieuwe partij. Schrijf een manifest. Laat de partijen organisatorisch overvloeien, smelt ledenbestanden en financieringsbronnen samen, worden schrijft nieuwe statuten en richt nieuwe partijstichtingen op. Laat een nieuwe leider op staan, acceptabel voor alle betrokkenen. Job Cohen of Jesse Klaver? Nee, niet huidige partijprominenten, maar de jonge generatie, gekozen via een lijsttrekkersverkiezing, extern gerekruteerd.”

Wat zouden de voornaamste programmapunten zijn? 

“De partij moet een alomvattend progressief verhaal neerzetten, een vrij radicaal programma op economie, ecologie en democratie. Sociale economische ordening, het neoliberalisme als ankerpunt is voorbij. Bijpassende ordening van ecologie. Directe democratie, mensen meer zeggenschap geven. Alles hiertussen, linkse allianties, vergaande samenwerking, elkaar vasthouden in de coalitie, zijn enkel tussenvormen van één grotere partij. Twee jaar omvorming naar de nieuwe partij, twee jaar uitvoering richting de verkiezingen. Uiteindelijk kun je zelfs Bij1 en gedeeltes van D66 aantrekken.”

NEE

Hans Spekman, voormalig Tweede Kamerlid en oud-partijvoorzitter PvdA

Waarom bent u tegen een fusie?

“Eerst moet er antwoord komen op de vraag wat je met een fusie wilt bereiken. Als je alle drie (SP, PvdA, GroenLinks – red.) een pak op je donder hebt gekregen, dan betekent het dat je individueel niet aansprekend genoeg bent. Al dat verheven gepraat over een fusie vind ik prima, maar begin eerst nú maar eens ergens mee. We splitsen in Nederland makkelijker dan dat we fuseren.”

Hebben de oproepen tot een fusie te veel de macht als doel?

“Ja. Maar macht zonder ideaal is geen macht. Dat is gewoon een diepe buiging voor een aantal mensen maken en zeggen: ‘Ga je goddelijke gang.’ Ik ben er zeer voor dat links nú aan een hechtere samenwerking bouwt; het is ook stom dat ze zich iedere keer tegen elkaar laten uitspelen. Maar als dát al niet gebeurt, is een fusie helemaal waardeloos.”

Hoe moet die hechtere samenwerking er dan uit komen te zien?

“Nu kunnen ze elkaar vasthouden in een kabinetsformatie, nu kunnen ze een gemeenschappelijk programma maken. Ik snap niet waarom dat iedere keer op zich laat wachten. Ik vind alles goed, als het maar niet alleen gaat om platte macht. En wat ik een randvoorwaarde vind, is dat links geen elitepartij wordt. Sommige mensen vinden me oud-links; dat interesseert me geen reet. Er zit gewoon potentie op links. Ook nu denken veel jongere mensen dat ze met D66 op een linkse partij hebben gestemd. Dus zo diepgaand wordt het allemaal ook weer niet gevolgd, als je het mij vraagt.”