Spring naar de content
bron: anp

Pas verschenen: Heijmans, ‘t Hart & ‘t Hart en Reeders

Thomas van den Bergh bespreekt Zuurstofschuld van Toine Heijmans, De toetssteen – Brieven over Vestdijk van Kees ‘t Hart en Maarten ‘t Hart en U mag even plaatsnemen van Caroline Reeders.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thomas van den Bergh

Maniakken

Bergbeklimmersromans zijn populair. Denk aan recente boeken van Paolo Cognetti, Edzard Mik, Stephan Enter, Robert Seethaler. Niet zo gek, want op de flanken van een berg krijg je als lezer de spanning er vanzelf bij geleverd.

In de nieuwe roman van Volkskrant-journalist Toine Heijmans is het niet anders. Tijdens zijn studententijd ontmoet hoofdpersoon Walter de charismatische Lenny. Er ontwikkelt zich al snel een klimvriendschap. De twee jongens gaan de Alpen in, de Himalaya, steeds hoger, steeds gevaarlijker: de Bonatti-pijler, de Mont Blanc, de Annapurna. Behendig schuift Heijmans de dramatische ontknoping voor zich uit, door heen en terug te schakelen tussen vertelheden en verleden.

Zoals hij eerder overtuigend over zeezeilen schreef, brengt Heijmans hier met duidelijke kennis van zaken de bergsport tot leven. Niet alleen in het spannende verhaal van deze twee eenzelvige maniakken, maar ook door en passant verschillende beroemde alpinisten en hun klimavonturen te beschrijven.

Toine Heijmans
Zuurstofschuld
Pluim
€22,50

Aanstekelijke ode

Ze heten beiden ’t Hart, maar er is geen familieband. Ook kun je onmogelijk volhouden dat de schrijvers Kees en Maarten
’t Hart literair gezien veel gemeen hebben. Toch delen ze dezelfde held: Simon Vestdijk, zo wordt duidelijk in deze vermakelijke briefwisseling over de Harlingse veelschrijver.

“Hij was mijn goeroe, mijn leidsman, en hij heeft in mijn leven meer invloed op mij gehad dan wie ook, niet alleen of zelfs niet in de eerste plaats als schrijver, maar als toetssteen waaraan alles afgemeten werd,” schrijft Maarten. En Kees antwoordt: “Bij [mijn moeder] begon ooit mijn Vestdijkbewondering. Zeg maar gerust adoratie.”

In 67 brieven gaan de twee diep in op het veelvormige oeuvre van Vestdijk, de romans, de essays, de poëzie. Maar het waaiert ook lekker uit naar aanpalende onderwerpen, zoals de zin van close reading, muziek, Sartre, depressies, stinkzwammen, Anne Wadman, kinderloosheid. Het resultaat is een aanstekelijke ode aan Simon Vestdijk, wiens formidabele romans tegenwoordig nog veel te weinig worden gelezen.

Kees ’t Hart en Maarten ’t Hart
De toetssteen – Brieven over Vestdijk
Nijgh & Van Ditmar
€22,50

Foute boel

Slechtnieuwsgesprek, operatie, bestraling, medicatie. Het is voor iedereen die weleens met kanker te maken heeft gehad – en wie heeft dat niet – een al te bekend rijtje. Ook Caroline Reeders, in het dagelijks leven directeur van Athenaeum Boekhandel, overkomt het.

Ze ligt op de behandeltafel van de radioloog, die een echo maakt van haar borst, en ziet hoe de kaak van de arts een kort moment verstrakt. “We gaan een biopt nemen,” zegt hij. Foute boel, denkt Reeders.

Even matter-of-factly als gevoelvol beschrijft ze in dit indringende boekje het ziekte-
verloop, de behandeling en het herstel. Met een scherp oog voor schijnbare details, bijvoorbeeld hoe iedereen elkaar licht besmuikt beloert in de gangen van het OLVG, ‘in contrast met de enige groep hier die deze code niet hanteert: de wachtende chauffeurs van zorgtaxi’s in de hal’. En de hechtpleisters op haar lichaam vergelijkt ze met de witte toetsen van een klavier: “Mijn lichaam voert discreet de maat, het enige wat ik hoef te doen is volgen.”

Caroline Reeders
U mag even plaatsnemen
Nijgh & Van Ditmar
€17,50