Spring naar de content
bron: pexels

De stelling: ‘Er moet een nationale feestdag komen na de coronacrisis’

Op 8 december 2020 kreeg de eerste mens het goedgekeurde BioNTech/Pfizer-vaccin tegen corona toegediend. De Britse media spreken van ‘V-Day’ (vaccinatiedag), geïnspireerd op D-Day, het begin van de bevrijding van Europa. Zal er in Nederland een feestdag komen wanneer het virus is bedwongen, zoals we op Bevrijdingsdag vieren dat de oorlog voorbij is?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Charlotte Arnoldy

JA

Johan Vlemmix, tv-persoonlijkheid en lijsttrekker van de Feestpartij

Komt er een nationale coronafeestdag?

“Als het aan mijn nieuwe partij ligt wel! We gaan meedoen met de verkiezingen met als doel een ‘corona free day’ in het leven te roepen. Een groot feest voor iedereen die geraakt is door de crisis. Ondernemers, artiesten, maar ook mensen in de zorg of mensen die iemand zijn verloren. Iedereen is, als deze barre tijden voorbij zijn, toe aan een goed feestje, en dat willen wij gaan verzorgen. Net als Bevrijdingsdag aan het einde van de oorlog zal corona free day het einde van de oorlog tegen het virus vieren!”

Hoe zal zo’n dag er dan uitzien?

“De dag zal plaatsvinden wanneer we compleet terug zijn naar onze oude levens. Het plan is dat de overheid alle theaters, stadions, buitenterreinen en feestzalen in het land afhuurt en vult met artiesten. Mensen hoeven geen tickets te kopen, maar alleen hun drankjes te betalen. Het wordt het allergrootste volksfeest dat Nederland ooit heeft gekend, voor zeventien miljoen mensen!”

Waarom een feestdag en geen herdenkingsdag?

“Dan hebben de mensen wat om naar uit te kijken en voelen ze zich minder ellendig. Kijk, momenteel kunnen feestjes nu eenmaal niet en dat is jammer. Maar als we nu even op de tanden bijten en positief blijven, dat halen we dat gemis allemaal in met een enorme feestdag.”

NEE

Irene Stengs, hoogleraar antropologie van ritueel en populaire cultuur

Komt er een nationale coronafeestdag?

“De heropening van de maatschappij gaat waarschijnlijk te geleidelijk om één dag aan te wijzen. Ik denk er wel veel losse feesten gevierd gaan worden. Sowieso moeten er een hoop verjaardagen, huwelijken en andere grote gebeurtenissen worden ingehaald, maar er zullen ook feestjes komen om te vieren dat we coronavrij zijn. Ik denk dat de overheid zal kiezen voor een structuur van herdenken en bedanken.”

Hoe zal dat er dan uitzien?

“Ik vermoed dat er als de crisis voorbij is een moment wordt gekozen om de slachtoffers te herdenken, waarschijnlijk in de vorm van de twee minuten stilte, zoals op 4 mei. Ook zal er waarschijnlijk een apart moment komen om dank te betuigen aan iedereen die zich buitengewoon heeft ingezet tijdens de crisis.”

Waarom een herdenkingsdag en geen feestdag? 

“Nederland is een van de landen met de minste officiële feestdagen en er zijn al eerder initiatieven genomen om een nieuwe nationale feestdag in te voeren die niet gelukt zijn. Het is de vraag of de nationale coronaherdenking een jaarlijks terugkerend ritueel zal worden, maar het is zo goed als zeker dat een landelijke coronafeestdag – mocht die toch georganiseerd worden – geen terugkerende vrije dag gaat worden. Net als bij 5 mei vindt de politiek dat dergelijke dagen simpelweg te veel geld kosten.”