Spring naar de content
bron: anp

Vriend en vijand over Femke Halsema: ‘Aaibaar en geslepen’

Femke Halsema moet zich tijdens een gemeenteraadsdebat verantwoorden voor haar optreden tijdens en na een grote demonstratie tegen racisme en politiegeweld, vorige week maandag op de Dam. Vriend & vijand over de burgemeester van Amsterdam: ‘Ze maakt op een slimme manier gebruik van haar aaibare imago.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Astrid Theunissen
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is dt728x90f.jpg

(Dit artikel is eerder verschenen in het zomernummer van HP/De Tijd, 2018)

“Het wordt tijd dat Amsterdam een vrouwelijke burgemeester krijgt. En Femke Halsema zou een goede zijn.”
Alexander Pechtold, partijleider D66, De Telegraaf, 28 oktober 2017

“Natuurlijk wordt zij burgemeester, dat is allang in Den Haag bekonkeld. Er is alleen nog een tweede sollicitatieronde ingesteld omdat het lullig is om iemand te kronen terwijl de buitenwereld weet dat er naast haar alleen knuppels hebben gesolliciteerd.”
Jan Roos, voormalig partijleider VNL, columnist

“Ik vond haar een uitstekende volksvertegenwoordiger. Dat vak, dat verstaat ze, het machtsspel ook, maar of ze daardoor een goed bestuurder is?”
Paul Jansen, voormalig chef parlementaire redactie De Telegraaf, thans hoofdredacteur

“Steeds wordt haar gebrek aan bestuurlijke ervaring genoemd, terwijl Femke diverse bestuursfuncties bekleedt. Ze is onder meer voorzitter van de raad van commissarissen van de Weekblad Pers Groep, waar ik sinds een jaar ook deel van uitmaak, en ze bestuurt het concern uitstekend. WPG, dat bladen zoals Vrij Nederland en ook uitgeverij De Bezige Bij beheert, heeft het de afgelopen jaren niet gemakkelijk gehad en er is gereorganiseerd, maar Femke waakt echt over de cultuur van WPG. Ze is persoonlijk en inhoudelijk zeer betrokken, en communiceert goed. Ze houdt de organisatie de vraag voor waar we als WPG trots op zijn en vertaalt dat in een visie voor de toekomst. Ze kan razendsnel informatie verwerken en mensen meenemen in haar verhaal. “Het zijn altijd wat oudere mannen die zurig constateren dat Femke geen bestuurlijke ervaring heeft. Ze bedoelen kennelijk: ze heeft geen bestuurlijke ervaring zoals ik die heb. Ze zien niet wat ze wel heeft, dat ze een andere bestuurlijke kwaliteit brengt. Dat lijkt mij nou juist erg verfrissend.”
Jeroen Smit, econoom en schrijver

“De reacties op Femke als burgemeesterskandidaat kan ik, helaas, maar op één manier duiden: als seksisme. Over Paul Rosenmöller zou nooit zijn gezegd dat hij onvoldoende bestuurlijke ervaring heeft. Vrouwen hebben het nog steeds lastiger in de politiek. Denk even aan de vorige burgemeestersbenoeming in Amsterdam. De vermeende kandidaten Annemarie Jorritsma en Guusje van der Horst hadden als voormalig ministers en burgemeesters veel meer bestuurlijke ervaring dan Eberhard van der Laan. En wie werd het? “Ik vind het extra pijnlijk dat de petitie ‘Hou Halsema uit de Stopera’ is geëntameerd door Adjiedj Bakas, nota bene een vriend van mij.”
Marjet van Zuijlen, voormalig Tweede Kamerlid PvdA, thans consultant, commissaris, coach en dagvoorzitter

Het zijn altijd wat oudere mannen die zurig constateren dat Femke geen bestuurlijke ervaring heeft. 

Jeroen Smit, schrijver

“Ik ben die petitie tegen mijn vriendin Dramsema niet begonnen. Dat waren volgens mij de jongens van GeenStijl. Ik was trendvolger in deze, maar heb met overtuiging getekend. Ik noem haar Dramsema sinds we samen in een radioprogramma zaten en zij bazelde dat de VOC de slavernij had geïnitieerd. Ik corrigeerde haar, zei dat het de West-Indische Compagnie betrof. Mild als ik ben voegde ik eraan toe dat degenen die op school niet goed hebben opgelet, altijd de grootste bek hebben. Toen vond ze me niet meer lief en blokte ze me op Twitter.”
Adjiedj Bakas, trendwatcher

“Ik trek niet snel de vrouwenkaart, maar ik heb me echt geërgerd aan die gifcampagne tegen Femke; dat ze grachtengordel is, bekakt praat en geen humor heeft. En over bestuurlijke ervaring hoorde je niemand toen Balkenende premier werd. Neelie Kroes zei het al: ‘Het old boys network is het grootste kartel op deze aardbol.’”
Jeanine Hennis-Plasschaert, Tweede Kamerlid VVD en kapitein-luitenant bij Defensie

“Balkenende had inderdaad geen bestuurlijke ervaring, en ook Halsema heeft hem daarmee om de oren geslagen. Maar ook buiten het gebrek aan bestuurlijke ervaring zou het een ramp voor de stad zijn als Halsema burgemeester wordt, zeker met dat linkse college. Ze is een idealist. We hebben vooral een realist nodig. Amsterdam zit als liberale stad niet te wachten op dat opgestoken vingertje. Bovenal moet een burgemeester verbinden. Halsema doet het tegendeel, ze is een scherpslijper.”
Paul Jansen

“Toen ik op de radio een relativerende opmerking maakte over de vluchtelingencrisis in Libië belde Femke me op. Ze vond het sterk dat we niet alleen drama schetsten, maar ook een positief geluid lieten horen en vroeg of ze iets voor ons kon doen. Voorzitter worden, zei ik. Dat wilde ze niet. “Ze ging wel mee naar een vluchtelingenkamp in Ivoorkust. Ter plaatse, in een verlaten hotel met een leeg zwembad, belde ze Mark Rutte. Of een militair toestel vanuit Nederland noodhulpgoederen zou kunnen brengen. Die kwamen. Dat toestel kwam er. Na die reis wilde ze alsnog voorzitter worden.”
Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling

“Ze is een jaar of drie mijn assistente geweest, aanvankelijk als studente sociale wetenschappen, maar toen ik overstapte naar criminologie, wat ook haar interesse had, volgde ze mij naar de rechtenfaculteit in het Willem Pompe Instituut. Ik was in de wetenschap geporteerd van participerend onderzoek, Femke ook en dus gingenwe de wallen op en casino’s in. Voor een onderzoek naar discriminatie in 1989 reden we met twee Marokkanen en twee Nederlandse jongens naar een discotheek in Antwerpen. Het was uiteraard voorspelbaar dat de Marokkanen de toegang werd geweigerd en de Hollanders niet, maar het was ons te doen om de reactie van de politie – die was komiek. Toen we aangifte deden van discriminatie begon de politie over de evolutieleer, dat Marokkanen van een mindere soort waren. Ons experiment haalde de voorpagina van de Gazet van Antwerpen. Femke had daar net zoveel plezier in als ik. Zij was goed in het bedenken van experimenten en kon beter dan ik afwegen wat de voor- en nadelen waren van een actie, maar ze was ook eigenwijs. Ze kon kritiek verdragen, maar ze hield vast aan haar eigen mening. “Ze kon op een gegeven moment ongelooflijk snel een scherp beargumenteerde mening formuleren. Dat zal de erfenis zijn van haar moeder, die PvdA-wethouder was in Enschede. Toen ik die moeder leerde kennen, viel zij mij lastig met dilemma’s waarover ik echt moest nadenken, bijvoorbeeld: is opkomen voor het milieu nou links of rechts?”
Frank Bovenkerk, antropoloog en hoogleraar criminologie

“We zaten beiden op het Stedelijk Lyceum in Enschede waar we als import terecht waren gekomen, Femke op de havo, ik op het gymnasium. Ik vertaalde liever Homerus dan dat ik uitging. Femke was wereldser, ging uit en bezocht cafés. Toen ik haar na mijn studie tegenkwam in Amsterdamse PvdA-kringen, trof ik de slimme, open vrouw die zij nu is. Zij zat bij de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA, maar ze was een beetje zoekende in de politiek. Ik snap dat ze is overgestapt naar GroenLinks. Als sociaalliberaal past ze meer in die partij. “Indertijd bepleitte we samen de opheffing van de Rooie Vrouwen. We vonden het slachtofferdenken achterhaald en lanceerden onszelf als nieuwe generatie van powerfeministen. “Dat op de voorgrond treden deed en doet Femke niet voor zichzelf. Ze vindt het belangrijk dat er rolmodellen zijn voor vrouwen. Haar moeder is haar voorbeeld. Ze bewondert haar om de manier hoe zij als wethouder haar mannetje stond in een tijd, de jaren zeventig, waarin het vervullen van bestuurlijke functies voor vrouwen nog ongebruikelijk was.”
Marjet van Zuijlen

Ze houdt van lekker eten, een borrel en ordinaire humor – dat schept een band.

Katja Schuurman

“We stonden in 1998 beiden op de lijst voor de Tweede Kamer. Femke was hooggeplaatst en daar was nogal gedoe over, want toen was het zo dat je eerst partijkranten rondgebracht moest hebben voordat je in aanmerking kwam voor de lijst. Zij was nieuw, kwam een jaar eerder van de PvdA. Ik vond een nieuweling verfrissend en Femke heeft ook voor verfrissing gezorgd. Ze is een vrijdenker, bewandelt niet per se het geëffende pad, durfde dingen ter discussie te stellen en haar nek uit te steken. “Als woordvoerder sociale zekerheid schreef ik samen met haar het pamflet ‘Vrijheid eerlijk delen’ en daarmee gooiden we de knuppel in het hoenderhok. Wij vonden het toenmalige beleid te bevoogdend, wilden mensen activeren en stelden dat de sociale zekerheden zoals die bestonden weinig aanzetten tot participatie en emancipatie. Het ontbreken van een sollicitatieplicht voor alleenstaande moeders bijvoorbeeld hield de armoede in stand, betoogden wij. “Het leidde tot een pittige discussie in de eigen partij, de vakbonden gingen op de barricaden en Femke werd door de JOVD uitgeroepen tot Liberaal van het Jaar. Dat was een beetje pesten van de VVD-jongeren, maar ze is met opgeheven hoofd naar de uitreiking gegaan. “Wij hadden enorme lol om onze actie in de Kamer toen de pil uit het basispakket dreigde te verdwijnen. Femke was zwanger van haar tweeling en we besloten in de plenaire zaal te verschijnen in shirts met: ‘Baas in eigen buik’. Het kwam ons op een reprimande te staan van de Kamervoorzitter omdat je niet mag protesteren in de Kamer, maar het was goede pr. Femke is heel serieus, maar we konden ook goed keten samen.”
Ineke van Gent, ex-Kamerlid GroenLinks, burgemeester Schiermonnikoog

“Ze houdt van lekker eten, een borrel en ordinaire humor – dat schept een band. We hebben elkaar altijd zoveel te vertellen over maatschappelijke zaken en de liefde dat we tijdens een etentje van de hak op de tak springen en het pand verlaten met twintig onafgemaakte onderwerpen. “Femke denkt in mogelijkheden en ze ziet niet snel beren op de weg. Daar hou ik van. Ze is ook een veelzijdig en creatief persoon. Ze verdiept zich in de Amsterdamse zedenzaak rond Robert M. en het verdriet van de ouders van de slachtoffers, bedenkt oplossingen voor het vluchtelingenprobleem zoals de stadstaat Zatopia in haar laatste boekje Nergensland, en staat op het toneel. Ik waardeer haar oprechte engagement, haar onconventionele manier van durven denken, haar vermogen om te verbinden, enthousiasmeren, haar charme, haar humor. “De laatste keer dat ik haar zag, was ze aan het lijnen. Ze had met opzet allemaal te kleine jurkjes gekocht, als stimulans. Heel geestig.”
Katja Schuurman, actrice, presentatrice, eigenaar eerlijk-designlabel ‘Return to sender‘

“Ze heeft veel zelfspot. Daarom mocht ik haar meteen toen ik Femke in 2010 in de Tweede Kamer tegenkwam. Ze kan ergens helemaal in duiken, maar ook enorm relativeren en keihard lachen. Ik was als nieuweling in Den Haag best een beetje onzeker. Femke gaf mij tips: ‘Blijf op beiden benen staan.’ ‘Bepaal je eigen agenda.’ Ze was ook een voorbeeld. In de Tweede Kamer zag ik haar in vele debatten, goedgebekt, goed voorbereid, met zelfvertrouwen en niet vies van een grapje. Ze stond als een huis tussen die kerels. Inmiddels is ze een eigen label, ze overstijgt GroenLinks.”
Jeanine Hennis-Plasschaert

Burgemeester Femke Halsema voorafgaand aan het spoeddebat met de Amsterdamse raad over de anti-racismedemonstratie op de Dam. (10 juni 2020)
Foto: ANP

“Toen ik chef werd van de parlementaire redactie heb ik alle fractievoorzitters uitgenodigd voor een lunch om off the record van gedachten te wisselen over de coalitie en andere onderwerpen die speelden. Ik had een constructief gesprek met Halsema, maar wat ik achteraf daarover teruglas in haar boek Pluche klopt niet. Ik zou tegen haar hebben gezegd dat als De Telegraaf al over GroenLinks zou berichten, we dan haar lelijkste foto bij dat artikel zouden plaatsen. Nu is het geen geheim dat onze krant niet dicht bij GroenLinks staat, maar ik heb dat nooit zo gezegd. Hoogstens heb ik gekscherend een opmerking in die richting gemaakt. Het tekent haar gebrek aan humor.”
Paul Jansen

“Wat ze schrijft in haar politiek memoires klopt niet. Haar tweeling zat niet op een zwarte school en niet op een islamitische school, maar op een gemengde school waar nogal wat islamitische kinderen op zaten. Op die school verliep niet alles even soepel en ik kan mij best voorstellen dat het niet altijd leuk is als islamitische kinderen van hun ouders niet bij jou thuis mogen spelen omdat ze je wantrouwen, maar loop niet weg. Doe er wat aan. Zeker als boegbeeld van een partij die pal voor de multiculturele samenleving pretendeert te staan. Door haar kinderen van school te halen, zegt ze in feite: ‘Ik ben een groot voorstander van de multiculturele samenleving, maar ik doe er niet aan mee. Het is aan anderen om dat ideaal te realiseren.’ Ik vind dat hypocriet. Verbeter de wereld, begin met jezelf, heb ik geleerd van mijn moeder.”
Bertus Voortman, voormalig interimdirecteur basisschool De Kraal, voormalig raadslid D66 De Bilt

“Ze is het levende bewijs dat biefstuksocialisme bestaat. De GroenLinkse prinses rijdt rond in een dieselruftende oude Mercedes en op de dag dat ze terugtreedt als fractievoorzitter haalt ze haar kinderen van de zwarte school omdat islamitische medelanders het afeuren dat haar kinderen worst op de boterham hebben. En dan beweert ze dat ze in een Vogelaarwijk woont. Dan denk je aan een etage op driehoog met Allahbuurvrouwen, maar dan blijkt ze in een soort kasteel te wonen, met glas-in-loodramen en torentjes, aan het water aan de uiterste rand van de Diamantbuurt. Ja joh, rot op man.”
Jan Roos

“Kun je me precies vertellen wat de inkomensgrens is waarboven iemand niet meer ‘gewoon’ kan zijn? Moet ik soms foto’s sturen van mijn verzakte bovenwoning? (–) Bovendien, Femke: ik denk dat jij minstens drie keer zo veel verdient als ik. Dan zal jij wel helemáál niet meer “gewoon” kunnen zijn. (–) Trouwens, ook Linda de Mol is er altijd eerlijk voor uitgekomen dat ze rijk en bevoorrecht is.”
Sylvia Witteman in een reactie op een artikel in De Correspondent, 17 december 2013, waarin Halsema haar en De Mol bestempelt als ‘stiekeme elite’

“Femke Halsema stelt in een interview in de Volkskrant dat antiracisme-activisten zichzelf geen dienst bewijzen met het gebruik van de term ‘white privilege’. We kunnen volgens haar het discours uit de Verenigde Staten niet zomaar naar Nederland verplaatsen omdat hier geen systematische onderdrukking heeft plaatsgevonden. Hoe kan ze dat zeggen? De Nederlandse staat heeft eeuwenlang mensen op massale schaal onderdrukt, uitgebuit en vermoord. Nog steeds is hier sprake van etnisch profileren, discriminatie op de arbeidsmarkt en onderadviseren op scholen. Halsema barst zo van het witte privilege dat ze blind is geworden voor de koloniale geschiedenis en het racistische heden van Nederland.”
Jazie Veldhuyzen, duoraadslid Bij1 Amsterdam

Halsema barst zo van het witte privilege dat ze blind is geworden voor het racistische heden van Nederland.

Jazie Veldhuyzen, duoraadslid Bij1 Amsterdam

“Ze is geen vegetariër. Ze eet af en toe vlees en dat koopt ze vast bij de biologische slager. Maar jemig, waarom zou zij zich daarvoor moeten verantwoorden? Ik herinner me dat journalisten ooit haar vuilniszakken omspitten in de hoop haar te betrappen op dingen die ze als GroenLinkser niet zou mogen. Fotografen probeerden haar ook te fotograferen met het sigaretje dat ze in die tijd nog af en toe rookte. Doe je als mens goede dingen voor de wereld, proberen ze je te pakken op dingen die misschien niet perfect zijn. Ze is niet roomser dan de paus. Maar ze is wel een van de meest oprechte en geëngageerde mensen die ik ken.”
Katja Schuurman

“Tijdens onze ‘strijd’ tegen de Rooie Vrouwen heeft Femke voor het eerst vijanden gemaakt, vertelde ze. Dat bewonder ik aan haar. Ze is moedig. Ik heb mede de politiek verlaten omdat ik geen zin had om mij overal voor te verantwoorden, voor waar ik woon en waar ik op vakantie ga. Femke kiest voor haar idealen en werpt zich vol in de strijd.”
Marjet van Zuijlen

“Ze heeft een enorm oog voor de minder bedeelden. Tijdens een wijksafari in Utrecht die werd georganiseerd door Adelheid Roosen was ze tot tranen toe geroerd door de verhalen van vluchtelingen die we daar ontmoetten. Ze vindt oprecht dat iedereen, ook vluchtelingen, een plek moet krijgen in de samenleving.”
Antoinette Beumer, regisseur en schrijfster

“Het boekje Nergensland is typisch Femke. Ze probeert voor vastzittende problemen een begin van een oplossing te zoeken. Ik zie een stadstaat zoals zij die schetst niet ontstaan, maar ik heb haar boek, dat ladingen kritiek kreeg, met verve verdedigd. Zij toont tenminste het lef om in een licht ontvlambaar debat stelling te nemen. Ze draagt een oplossing aan en als dit niet de oplossing is, wordt er tenminste gediscussieerd over een oplossing.”
Tineke Ceelen

“Halsema had waarschijnlijk met alle goede bedoelingen van de wereld nachtenlang zitten graven naar de ingeving die een einde moest maken aan de erbarmelijke omstandigheden waarin miljoenen medemensen verkeren. (–) Maar er is een probleem. De vluchteling ontvlucht namelijk een beetje de oorlog, vaker de armoede, maar vooral de eigen soort. (–) In Zatopia zullen homo’s door hun eigen broers omgebracht worden. Alleen meiden met een kuise vagina zullen er recht hebben op de voortzetting van het leven. Talent zal er moeten buigen voor religie en dogma. Ratio zal er tegen gevoelens van eer en trots het onderspit delven. De voorhuid van kleine piemels zullen kennismaken met mes en bloed.”
Erdal Balci, de Volkskrant, 24 oktober 2017

“Als we de Zatopianen veilig willen houden, zullen we ze moeten bewapenen. Maar op vluchtelingen met raketwerpers en geweren zitten regeringsdonoren niet te wachten; voor je het weet valt de enclave en banen ze zich schietend een weg naar het veilige Europa.”
Linda Polman, NRC Handelsblad, 11 oktober 2017

“Ze is een dievegge. Ik had als trendwatcher jaren geleden het Asilia-plan bedacht en op LinkedIn gepubliceerd. Volgens dit voorstel zouden Europese landen in Afrika enclaves huren. Daar zouden de naar Europa gekomen vluchtelingen naartoe worden gebracht en opgevangen. Dat gegeven gebruikt Dramsema in haar boek Nergensland. Mijn wakkere Twittervolgers herkenden dat direct.”
Adjiedj Bakas

Burgemeester Femke Halsema tijdens het protest op de Dam. (1 juni 2020)

“Ze heeft te maken met verschrikkelijke verwensingen. Haar eerste neiging is terugvechten, want onrechtvaardigheid wakkert haar vechtlust aan, maar ik denk soms dat het beter is dat Femke zich gedeisd houdt, want met een reactie geef je weer aanleiding tot nieuwe verwensingen, en die hakken er toch altijd in, want ze is en blijft een vrouw en is gevoelig voor wat anderen van haar vinden. Maar ze is intussen wel wijzer geworden en is inmiddels van Twitter af.”
Antoinette Beumer

“Ze is heel erg zichzelf. Ik hoorde in de auto een radio-interview over Nergensland waarin ze tot haar ongenoegen in een frame werd geduwd en ze liet die totale ergernis goed blijken. Anderen zouden zich verbijten, Femke niet. Ze kan mensen flink van repliek dienen. “Aan vrienden is ze heel trouw. Nadat ze uit de Kamer vertrokken was, is er altijd een lijntje gebleven. We praten zo nu en dan bij een kop kofe of een borrel over onze middelbare billen, en voor een goed advies in mijn persoonlijke leven kan ik altijd bij haar terecht.”
Jeanine Hennis-Plasschaert

“Ze is buitengewoon trouw. Ze steunde mijn bezwaar tegen de opmerking van hoogleraar migratiestudies, Han Entzinger, dat grote aantallen migranten over de Middellandse Zee Europa zouden bereiken. Zij moet gezien hebben dat mijn bezwaar kolder was, toch steunde zij me. “Ze steunde me ook toen ik voor de commissie-Van Traa moest verschijnen in verband met het rapport over de georganiseerde criminaliteit. Dat was een rottijd. Met de opmerking over de verhoogde criminaliteit in wijken met veel Turken had ik me niet geliefd gemaakt. De twee verhoren die live op tv werden uitgezonden, waren heel vervelend. Femke zat op de publieke tribune en bleef achter mijn opmerking staan.”
Frank Bovenkerk

“Na mijn scheiding is Femke meerdere avonden bij me geweest zodat ik niet alleen was. Dan weet ze dat ze niet eens wat hoeft zeggen, ze hoeft er alleen maar te zijn. En ze was er. Zo fijn. Soms doet ze een beroep op mij, sms’t ze: ‘Er speelt veel. Ik heb zin om af te spreken.’”
Katja Schuurman

“Ze neemt nooit, nooit, nooit de telefoon op, maar toen mijn vader overleed stond ze er, in Brabant.”
Tineke Ceelen

“Hoe druk Femke het ook heeft, ze stuurt altijd berichtjes om te vragen hoe het gaat of om te zeggen dat ze aan me denkt. We zitten in dezelfde fase, delen onze ervaringen als ouder – als moeder van iets oudere kinderen stel ik haar gerust dat haar pubers heus op een dag van die bank komen. Zelf kan Femke zich soms ook heerlijk op die bank vlijen trouwens. “Ze heeft een personal trainer met wie ze kickbokst en eenmaal in beweging is ze ook fanatiek, maar met vlagen haakt ze af en installeert ze zich voor de tv om series te kijken. Ze kijkt echt alles wat los en vast zit. Vooral op momenten dat de deadline nadert, wil ze uit de wereld verdwijnen en gaat ze bingewatchen.“Ze heeft een goede kijk op de opbouw van dramaseries. Het is onze droom om samen een Borgen-achtige serie te schrijven. Misschien wel over een burgemeestersverkiezing, met alle intriges van dien.”
Antoinette Beumer

“We hebben samen De fractie bedacht, de dramaserie over politiek Den Haag. In het begin hebben we heel veel gerookt en heel veel lol gehad. Femke is onderhoudend en heeft een goede blik op karakters. Maar ze is ook heel eigenwijs en zit overal bovenop. “Ik zei wel eens tegen haar: ‘We zijn niet in Den Haag. Je hoeft geen dolk in je rug te verwachten,’ maar ze wilde de volledige controle houden. Dat leidde tot conflicten, met mij, want ik ben ook eigenwijs, en met Hassnae Bouazza, de redacteur met wie ze de documentaireserie Seks en de zonde maakte. Femke kon moeiteloos op de allerlaatste montagedag de studio in lopen en zonder overleg een hele uitzending omgooien. Nou heb ik gewerkt met Theo van Gogh en Pieter Storms, dus ik ben wel wat gewend, maar toch. Bij het tweede seizoen van De fractie is ze afgehaakt.”
Gijs van de Westelaken, producent

“Ze heeft twee gezichten. Als verslaggever heb ik gezien dat ze op een slimme manier gebruikmaakt van haar aaibare imago terwijl ze een keiharde, geslepen tante is. We zaten in 2012, na de val van het kabinet, samen in een televisie-uitzending waarin Halsema vertelde dat het allemaal zo onrechtvaardig was wat haar opvolgster Jolande Sap werd aangedaan. Vervolgens vertelde ze na de uitzending, tegen mij nota bene, als Telegraaf-journalist, dat Sap een bazige ruziezoeker was. ‘Dat kan ik natuurlijk niet op televisie zeggen,’ zei ze. Ik vond dat ontluisterend. Toen ik daar een column over schreef, zette ze me weg als ‘kwaadspreker’.”
Paul Jansen

Ze maakt op een slimme manier gebruik van haar aaibare imago, terwijl ze een keiharde, geslepen tante is.

Paul Jansen

“Femke kan zich laten raken, dat is ferm en teder. We delen het idealisme, en ik vind het krachtig dat ze na de politiek nieuwe podia heeft gezocht om haar visionaire verhaal verdergaand te vertellen. Eerst begon ze met schrijven en onlangs stond ze in het theater. Je hebt moed nodig om andere disciplines te betreden waarin je nog geen ervaring hebt. Zij doet dat steevast om werkelijk in contact te komen met de samenleving, en kantelt daarmee voortdurend het perspectief.”
Adelheid Roosen, theatermaker

“Ik heb haar theatercollege Een vrij land begeleid en met open mond zitten kijken hoe zij op het toneel stond en ook in mum van tijd die twee uur durende show uit haar hoofd had geleerd. Ze heeft een fotografisch geheugen. “Het was een reis door de Nederlandse identiteit, een persoonlijk verhaal ook, waarin ze vertelde hoe ze zich Monique van de Ven waande in Turks fruit als ze bij Rutger Hauer achter op de fiets zat en hoe ze als vijftienjarige met vriendinnen vanuit Enschede naar Amsterdam ging en dat ze zo bang waren dat ze de hele dag op de Dam zijn blijven zitten en daar, als kippen naar het onweer, naar punkers zaten te kijken. Ze stond zeker niet op het podium te onderwijzen.”
Antoinette Beumer

“Ze wist de zaal twee uur geboeid naar zich te laten luisteren. Ze onderstreepte in die voorstelling het belang van burgerlijk nationalisme en aan het begin dacht ik: jeetje mina… De term ‘burgerlijk’ roept associaties op met beperkingen en ‘nationalisme’ klinkt eng, maar Femke had een spannend, scherp verhaal waarin ze stelde waarom we trots moeten zijn op onze wetten en rechtssystemen en we er onze identiteit aan moeten ontlenen.”
Jeroen Smit

“Dan gaat zij ook nog, zo las ik onlangs in Trouw, de linkse waarden terug eisen die rechts zou hebben gekaapt. Maar rechts heeft ze niet gekaapt. Die waarden zijn door links de afgelopen jaren bij het grofvuil gezet. GroenLinks heeft de ogen gesloten voor alle ellende die de multiculturele samenleving heeft voortgebracht. Daardoor is de homo- en vrouwenemancipatie beschadigd, evenals de vrijheid van meningsuiting. Hoe durf je nu die waarden terug te eisen? Dan heb je niet door dat je onderdeel bent van het probleem. Alles waar Halsema voor staat, wankelt, maar deze mevrouw kan gewoon burgemeester van Amsterdam worden.”
Jan Roos

“Ik vraag me af of ze lol zal beleven aan het burgemeesterschap. Dat betekent namelijk voortdurend overleggen. Femke is behoorlijk ongeduldig.”
Gijs van de Westelaken

“Ik ben voor Rob Oudkerk. Hij heeft geleerd van zijn fouten, dat is een mens. Femke Halsema is een humanoïde, een menselijke robot met de warmte van een koelkast en lange tenen. Op Twitter wordt ze het Langetenenvrouwtje genoemd.”
Adjiedj Bakas

Ze is een humanoïde, een menselijke robot met de warmte van een koelkast en lange tenen.

Adjiedj Bakas, trendwatcher

“ Je krijgt Femke er niet snel onder hoor. Mocht ze zich kandidaat hebben gesteld en burgemeester worden, mogen we in onze handjes knijpen.” Antoinette Beumer “Femke is Amsterdammer, energiek en onconventioneel. Ze gaat voorbij aan oude reflexen zoals rechts en links. Ze denkt progressief. Ze hangt boven de partijen en dat maakt haar geschikt als burgemeester.”
Jeroen Smit

“Femkes kracht is haar onafankelijkheid. In de 25 jaar dat ik haar ken, heb ik haar er nog nooit op betrapt dat ze haar oren laat hangen naar degene die ze het laatst heeft gesproken of dat ze zich laat meeslepen door de tijdgeest. In een tijd waarin de rechtsstaat onder druk staat door het dreigende terrorisme en de multiculturele samenleving blijft zij pal voor die rechtsstaat staan. Daarbij kan Femke goed luisteren en communiceren, en ziet altijd nieuwe manieren om een compromis te bereiken. Dat maakt haar tot een uitstekende burgemeester. Ze zou een sociaal, vrijzinnig en liberaal gezicht zijn voor Amsterdam.”
Pieter Hilhorst, ex-wethouder PvdA, politicoloog, publicist

Geen reactie

Pvda- prominent Felix Rottenberg, ondernemer Annemarie van Gaal, voormalig Groenlinks-senator Leo Platvoet, Groenlinks-Kamerlid Tom van der Lee, Paul Rosenmöller, voormalig fractievoorzitter Groenlinks.

Geen medewerking

“Jesse werkt helaas niet mee.”
Woordvoerder Diederik ten Cate namens Jesse Klaver

“Ik ben zeer gesteld op Femke en ik heb geen behoefte om dat publiekelijk uit te venten.”
Voormalig GroenLinks Kamerlid Kees Vendrik

“Sorry, we gaan ons er toch even buiten houden. Misschien kun je zijn quote uit De Telegraaf er nog even uitvissen. Daar was veel over te doen.”
Felix Klos, woordvoerder van Alexander Pechtold

“Moeders horen zich op de achtergrond te houden.”
Olga Halsema-Fles, moeder

“Daar kan ik niet aan meewerken.”
Hassnae Bouazza, redacteur documentaireserie Seks en de zonde

“Geen zin in.”
Ebru Umar, columnist

“Nee, je hoofdredacteur vertelt leugens over me.”
Jan Dijkgraaf, journalist

“Ik ben heel druk bezig met andere dingen.”
Sylvain Ephimenco, columnist

Word lid van HP/De TIjd