Spring naar de content
bron: omslag barbaar op ibiza

Jan Cremer tachtig!

Naar aanleiding van de tachtigste verjaardag van Jan Cremer (20 april) verschijnen er een viertal nieuwe boeken en worden er twee tentoonstellingen georganiseerd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tom Kellerhuis

“Jan Cremer kan zonder overdrijving beschouwd worden als de briljante, onwettige zoon van Louis-Ferdinand Céline, Henry Miller, Jean Genet en Maksim Gorki,” schreef The New York Times ooit. Rond de tachtigste verjaardag van Jan Cremer op 20 april verschijnen een viertal feestelijke edities van zijn hand. Allereerst zijn daar natuurlijk de drie onverbiddelijke bestsellers van deze ultieme rebel van de Nederlandse literatuur, nu in één vuistdikke paperback: Ik Jan Cremer 1, 2 en 3. Met een voorwoord van Özcan Akyol. 

Ik Jan Cremer 1, 2 en 3
De Bezige Bij
€25

bron: omslag barbaar op ibiza

In april 1961 belandt de twintigjarige Cremer bij toeval op Ibiza. Berooid, maar blij dat hij het benauwende Nederland achter zich heeft gelaten. Galeriehouder Ivan Spence voorziet hem van onderdak en wat geld om te kunnen werken. Dat leidt tot een ongekende creatieve uitbarsting: bij de opening van zijn eerste tentoonstelling op Ibiza worden zo goed als alle werken verkocht. Cremer besluit op het eiland te blijven en begint er in 1962 te werken aan het boek dat zijn doorbraak als dubbeltalent betekent. Barbaar op Ibiza gaat over de cruciale jaren voorafgaand aan Ik Jan Cremer.

Barbaar op Ibiza
De Bezige Bij
Gebonden in cassette inclusief facsimile van het originele
Ibiza-affiche uit 1962
€80

Verschijnt op 20 mei

Dit boek blikt terug op Cremers jeugd in Enschede, zijn kunst, zijn ouders. Dat gebeurt in beelden, uit kranten en tijdschriften en vooral veel foto’s uit het privé-archief van Jan Cremer. Cremer – Storm is de handelseditie van het jubileumgeschenk bij het vijfjarig bestaan van Wilco Art Books, Amersfoort.

Cremer – Storm, De jonge jaren (tot 1945)
Uitgeverij Waanders & de Kunst
Verschijnt rond augustus 2020, prijs nog onbekend

Nog tot en met 21 juni is in het Amstelveense Museum Jan de tentoonstelling Cremer – Noordwaarts 2010-2020 te zien. Cremer schilderde sinds 2005 talloze zeegezichten. Als jonge matroos bevoer hij verschillende zeeën in het noorden van Europa. Die reizen maakten grote indruk op hem. Cremers zeegezichten zijn nooit kabbelend of spiegelglad, ze zijn woest en onrustig als de schilder en zijn leven zelf.

Cremer – Noordwaarts 2010-2020 (catalogus)
Uitgeverij Waanders & de Kunst
€19,95

Later in het jaar zal bij de Amsterdamse galerie Eenwerk een tentoonstelling te zien zijn van alle omslagen van Ik Jan Cremer.